Now Reading
«Γιατί από τότε που έγινα μαμά δεν με ενδιαφέρει να αποκτήσω νέους φίλους»

«Γιατί από τότε που έγινα μαμά δεν με ενδιαφέρει να αποκτήσω νέους φίλους»

Η Αμερικανίδα αρθρογράφος Joanna McClanahan καταρρίπτει το στερεότυπο των μαμάδων που αναζητούν κάθε ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθούν, ιδιαίτερα με άλλους γονείς. Συμφωνείτε με τα όσα γράφει;

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισα τα 35. Το γιόρτασα πηγαίνοντας να κάνω μασάζ (δηλαδή, να περάσω λίγες ώρες πολυπόθητης μοναξιάς) και μετά επέστρεψα σπίτι όπου άνοιξα με το σύζυγο και τα παιδιά μου και έφαγα λίγη λαχταριστή τούρτα.

Καμία σχέση με τα γενέθλιά μου πριν από μία δεκαετία. Στα είκοσι-κάτι μου έβγαινα και διασκέδαζα με τους φίλους μου μέχρι το πρωί. Τότε δεν ξέραμε ακόμα τι σημαίνει χανγκόβερ και δεν χρειαζόταν να πληρώσουμε το νηπιαγωγείο.

Πλέον προτιμώ τις ήσυχες γιορτές στο σπίτι. Αυτή είμαι τώρα. Κάθε μέρα, όλη μέρα είναι απασχολημένη με την ανατροφή δύο μικρών παιδιών και κυνηγώ ακόμα και τον ελάχιστο χρόνο που μπορώ να περάσω μόνη.

Γι’ αυτό δεν κάνω καινούριους φίλους (πέρα από το γεγονός ότι νιώθω αμήχανα και από το ότι γενικά είναι βαρετή η παρέα με άλλες μαμάδες). Απλά, δεν υπάρχει χρόνος στη ζωή μου για νέες φιλίες, από τη στιγμή που αγωνίζομαι να βρω λίγο χρόνο για τους φίλους που έχω ήδη.

Ούτε κι εγώ θυμάμαι πόσες φορές έχω πει σε άλλους να βρεθούμε – χωρίς ποτέ να κανονίσω, όντως, να τους συναντήσω, γιατί δεν είμαι καλή στην υλοποίηση σχεδίων. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά μου είναι 3 και 5 ετών και νιώθω διαρκώς εξαντλημένη.

Ο αγαπημένος μου τρόπος να «κοινωνικοποιούμαι» αυτή την περίοδο είναι να στέλνω μηνύματα σε φίλους μέσα από το κινητό ή το Facebook, καθισμένη στον καναπέ. Αυτό μού δίνει την ευελιξία να βρίσκομαι μαζί με τα παιδιά μου ενώ ταυτόχρονα κάνω κάτι σαν διάλογο.

Έτσι, δεν χρειάζεται καν να βγάλω τις πιτζάμες μου και να φορέσω παντελόνι. Και όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι.

Αγαπάω τους φίλους μου. Είναι η οικογένεια που έχω επιλέξει στην πάροδο των χρόνων. Αποτελούν ένα μέρος της ζωής μου στα εύκολα και στα δύσκολα. Τους εκτιμώ, αλλά βάζω σε προτεραιότητα την οικογένειά μου και, ναι, τον εαυτό μου.

Έτσι, κάθε φορά που συναντώ μια μαμά στο πάρκο ή στις συναντήσεις γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο, ξέρω ήδη ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να γίνουμε φίλες. Όσον αφορά τις συναισθηματικές επενδύσεις, είμαι ήδη καλυμμένη.

Έχετε όρεξη να βγείτε για κοκτέιλ ένα βράδυ καθημερινής; Εγώ πρέπει να ετοιμάσω το δείπνο και να εργαστώ από το σπίτι.

Δείτε Επίσης

Έχετε όρεξη να βγείτε ένα βράδυ Παρασκευής; Εγώ δεν μπορώ, γιατί ήδη με το σύζυγό μου ξοδεύουμε υπερβολικά πολλά χρήματα σε νταντάδες για να βγούμε ένα βράδυ έξω μόνοι, χωρίς τα παιδιά μας να μας διακόπτουν κάθε τόσο.

Έχετε όρεξη να βγείτε μέσα στο Σαββατοκύριακο; Είναι οι μοναδικές μέρες που ο σύζυγός μου βρίσκεται στο σπίτι, οπότε εκμεταλλεύομαι όσο χρόνο μπορώ για να απομονωθώ, ώστε για μερικές ώρες να μη χρειαστεί να μιλάω σε κανέναν.

Όταν τα παιδιά δεν θα με έχουν πλέον ανάγκη για να αποκοιμηθούν και εγώ αρχίσω να κοιμάμαι περισσότερες ώρες, τότε ίσως να έχω περισσότερο χρόνο και περισσότερη ενέργεια για νέες φιλίες. Αλλά στο μεταξύ, αφιερώνω τη ζωή μου στην προσπάθεια να είμαι καλή μαμά και ικανοποιητική σύζυγος (συγγνώμη, αγάπη μου) και αποθησαυρίζω όποιες στιγμές μπορώ για να απομονωθώ.

Αν λοιπόν θέλετε να κάνουμε παρέα, μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα οποιαδήποτε στιγμή. Απλώς να ξέρετε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία πιθανότατα δεν θα βρω χρόνο να τα πούμε από κοντά.

Εκτός αν θέλετε να πάμε σινεμά, όπου δεν θα χρειαστεί να μιλάμε για μερικές ώρες, οπότε κάτι μπορεί να γίνει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top