Γιατί ένα παιδί τρίζει τα δόντια του και πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς - Childit
Now Reading
Γιατί ένα παιδί τρίζει τα δόντια του και πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς

Γιατί ένα παιδί τρίζει τα δόντια του και πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς

Εκτός από το ότι ο ήχος είναι εντελώς ανατριχιαστικός, ίσως να μην είναι λόγος ανησυχίας

Ένας από τους πιο έντονους ήχους που μπορεί να κάνει το παιδί σας είναι όταν τρίζουν τα δόντια τους μαζί. Και αν έχετε ακούσει ποτέ ένα μικρό παιδί να τρίζει τα δόντια του, ξέρετε ότι ο ήχος είναι κάπως έντονος, όπως το ξύσιμο, το τρίξιμο και το σκάσιμο ταυτόχρονα. Αλλά αντί να μασούν το φαγητό τους, τρίζουν τα δόντια τους. Εάν θέλετε να μάθετε γιατί το μικρό παιδί σας τρίζει τα δόντια του (και το πιο σημαντικό, πότε θα σταματήσει), μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι.

Τι είναι ο βρουξισμός ή βρυγμός;

Το τρίξιμο των δοντιών (αλλιώς γνωστό ως βρουξισμός ή βρυγμός) είναι κάτι που κάνουν πολλά νήπια – και ο ήχος δεν είναι για τους αδύναμους. Το τρίξιμο των δοντιών στα νήπια και τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι δυνατό και να ποικίλλει σε ήχο, και οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν αρκετά. Περίπου το 14 με 17% των παιδιών τρίζουν τα δόντια τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου. Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας (βρουξισμός σε εγρήγορση) και ενώ το παιδί σας κοιμάται (βρουξισμός στον ύπνο), σύμφωνα με μια μελέτη PubMed.

Γιατί συμβαίνει το τρίξιμο των δοντιών;

Ο βρουξισμός μπορεί να ξεκινήσει αρκετά νωρίς στη ζωή ενός παιδιού. Μερικά παιδιά αρχίζουν να το κάνουν αυτό μόλις έχουν αντίθετα δόντια και κάποια αρχίζουν να τρίζουν τα δόντια τους αργότερα ως νήπια ή ακόμα και στην σχολική/εφηβική ηλικία. Αλλά οι αιτίες για αυτό μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το παιδί. Τα μικρά (σκεφτείτε: αυτά που βγάζουν ακόμη δόντια) το κάνουν συχνά επειδή κυριολεκτικά καταλαβαίνουν ότι έχουν αυτά τα πράγματα που ονομάζονται δόντια στο στόμα τους και ότι μπορούν να κάνουν διάφορα με αυτά όπως το τρίψιμο μεταξύ τους. Μερικά ελαφρώς μεγαλύτερα παιδιά το κάνουν συνήθως όταν εστιάζουν έντονα σε μια εργασία ή αντίστροφα, όταν είναι χαλαρά, δηλαδή κάθονται μπροστά στην τηλεόραση.

Θα ξεπεράσει το παιδί μου το τρίξιμο των δοντιών;

Είναι λογικό να θέλετε το παιδί σας να σταματήσει να τρίζει τα δόντια του το συντομότερο δυνατό. Και ως επί το πλείστον, κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί αυτό. Το τρίξιμο των δοντιών ή ο βρουξισμός στα μικρά παιδιά είναι συχνό φαινόμενο και συχνά υποχωρεί από μόνο του». Παρ’ όλα αυτά, μερικά παιδιά συνεχίζουν να τρίζουν τα δόντια τους μέχρι την εφηβεία τους. Η πλειονότητα των μικρότερων παιδιών καταλήγουν να σταματούν μόνα τους. Ωστόσο, μερικές φορές η συνήθεια επανεμφανίζεται αργότερα σε εφηβικά ή νεαρά ενήλικα χρόνια.

Πότε το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να γίνει οδοντιατρικό ζήτημα;

Αν έχετε ακούσει ποτέ το παιδί σας να τρίζει τα δόντια του, τότε μπορείτε μόνο να φανταστείτε την οδοντική βλάβη που γίνεται μέσα σε αυτό το μικρό στόμα. Τα καλά νέα είναι ότι το παιδί σας μπορεί να το ξεπεράσει πριν γίνει πρόβλημα. Αν όχι, μπορεί να βρεθείτε στο οδοντιατρείο. Το συχνό τρίξιμο στα παιδιά μπορεί να φθείρει τα δόντια ή να τα χαλάσει. Το τρίξιμο γίνεται κυρίως ανησυχητικό όταν συνεχίζεται και καταστρέφει τα ενήλικα δόντια τους ή είναι εξαιρετικά σοβαρό, όταν φθείρει τα δόντια τους, προκαλεί πόνο στη γνάθο και/ή εκθέτει το νεύρο. Μπορείτε να μιλήσετε με τον οδοντίατρο του παιδιού σας στις 6μηνες εξετάσεις του για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια του είναι υγιή και ότι δεν έχουν υποστεί αρνητικές συνέπειες του βρουξισμού.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για το τρίξιμο των δοντιών στα παιδιά

See Also

Είναι ένα πράγμα εάν το παιδί σας τρίζει τα δόντια του τη νύχτα, αλλά είναι εντελώς άλλο εάν ο βρουξισμός εμφανίζεται με άλλα ιατρικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν το τρίξιμο συνοδεύεται από ροχαλητό, αναπνοή από το στόμα, συνωστισμένα δόντια, μεγάλες αμυγδαλές και/ή ψηλή καμάρα υπερώα, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο και αυτό θα πρέπει να αξιολογείται από παιδοδοντίατρο, παιδίατρο ή/και ΩΡΛ. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σημαίνει ότι το παιδί δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, επομένως το σώμα του βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης, εξ ου και οι μύες και τα δόντια που πιέζονται να αντιδράσουν.

Πώς να διορθώσετε το τρίξιμο των δοντιών στα νήπια

Αν και ο βρουξισμός μπορεί να είναι προκλητικός, είναι κάτι που απλά θα πρέπει να το ξεπεράσετε, αφού τα περισσότερα παιδιά τελικά τον ξεπερνούν. Δυστυχώς, στα μικρά παιδιά, εάν το τρίξιμο των δοντιών είναι σύνηθες και δεν προκαλεί πραγματικά άλλα προβλήματα, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα να κάνουμε για αυτό εκτός από το να το περιμένουμε. Αλλά ο παιδοδοντίατρός σας θα σας ενημερώσει εάν ανησυχεί για τη φθορά των δοντιών του παιδιού σας που σχετίζεται με το τρίξιμο και εάν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία για τη διόρθωση του προβλήματος. Δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο τρίξιμο των δοντιών, ίσως θελήσετε να προσδιορίσετε την πηγή του άγχους του παιδιού σας για να το βοηθήσετε να αισθανθεί καλύτερα – και να σταματήσει το τρίξιμο.

Ως γονιός, το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να προστατέψετε τα πολύτιμα μικρά μαργαριταρένια λευκά δόντια του παιδιού σας. Εάν όμως ξεκινήσει ο βρουξισμός, μπορείτε να μιλήσετε με τον παιδοδοντίατρο του παιδιού σας (ή με έναν ΩΡΛ εάν το παιδί σας παρουσιάζει άλλα συμπτώματα) για να μάθετε τη βασική αιτία. Με αυτόν τον τρόπο, το τρίξιμο των δοντιών του παιδιού σας θα σταματήσει — και δεν θα τρίζουν και τα δικά σας νεύρα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top