Now Reading
Βοηθήστε τα παιδιά να μη χάσουν ποτέ την περιέργειά τους για τον κόσμο!

Βοηθήστε τα παιδιά να μη χάσουν ποτέ την περιέργειά τους για τον κόσμο!

Τρόποι για να κρατήσετε ζωντανή αυτή την περιέργεια!

Από μικρή ηλικία, τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Έτσι λοιπόν, αγγίζουν, γεύονται, ρωτούν, πειραματίζονται και είναι σε μια διαρκή εγρήγορση με οτιδήποτε συναντούν γύρω τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η περιέργεια:

1. Διευρύνει τη σκέψη του παιδιού και ακονίζει το μυαλό του.

2. Ενθαρρύνει τα παιδιά να αναζητούν απαντήσεις για τα ερωτήματα της καθημερινότητας.

3. Βοηθάει τα παιδιά να δέχονται πληροφορίες και ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να μπορούν να αντιλαμβάνονται νέες έννοιες.

4. Ενισχύει τις δυνατότητες μάθησης.

5. Παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

6. Οδηγεί στην εξερεύνηση, η οποία είναι το κλειδί της μάθησης.

Είναι σημαντικό το παιδί να διατηρήσει την περιέργειά του και να συνεχίσει να εξερευνά και να ανακαλύπτει. Η ανακάλυψη του προσφέρει ευχαρίστηση, η ευχαρίστηση οδηγεί στην επανάληψη, και η επανάληψη έχει αποτέλεσμα τη γνώση.

Παρόλο που η περιέργειά τους είναι έμφυτη, δεν παύει να χρειάζεται ώθηση για να διευρυνθεί. Οι γονείς, επομένως, θα πρέπει να ενθαρρύνετε την περιέργεια αυτή και να την καλλιεργείτε στο παιδί σας. Με ποιους τρόπους, λοιπόν, μπορείτε να την κρατήσετε ζωντανή

Ακούστε το παιδί σας

Λόγω της μεγάλης του περιέργειας, πολλές φορές οι ερωτήσεις του θα είναι πολλές και ίσως κουραστικές, ειδικά αν έχετε μόλις επιστρέψει στο σπίτι ύστερα από μια γεμάτη μέρα. Είναι, όμως, σημαντικό να ακούσετε τι έχει να σας πει και να δείξετε ενδιαφέρον και σεβασμό στις απορίες του. Να θυμάστε πως για εκείνο όλα είναι πρωτόγνωρα σε αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο και ανυπομονεί να λύσει κάθε του απορία!

Διάλογος

Με τόσα ερωτήματα που έχει το παιδί, σας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσετε διάλογο και να βάλετε τις σωστές βάσεις στην επικοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο έρχεστε κοντά ως γονείς με το παιδί και χτίζετε μια δυνατή σχέση μεταξύ σας. Οι ερωτήσεις του παιδιού θα πρέπει να απαντώνται. Κάθε απάντηση του προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση, εμπλουτίζει τις γνώσεις του και το γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Μεταδώστε τη δική σας περιέργεια

Τα παιδιά αυτό που βλέπουν από τους γονείς αυτό ακολουθούν ως παράδειγμα, και το να ζουν με έναν εξίσου φιλοπερίεργο ενήλικα στο σπίτι τούς μαθαίνει να μη σταματάνε να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο και όσα κρύβει στις «γωνιές» του. Η περιέργεια αυτή επιταχύνει τη μάθηση και συνεπώς τη γνώση!

Μάθετέ του να μαθαίνει

Ένας ενήλικας με ανήσυχο πνεύμα δεν σταματάει να θέλει να ανακαλύπτει και διαβάζει για να μάθει όσα περισσότερα μπορεί, εφόσον συνεχίζει να διψάει για πληροφόρηση. Έτσι λοιπόν, βλέποντάς σας θα ακολουθήσει τα ίδια βήματα και θα απολαμβάνει οτιδήποτε του χαρίζει αυτή την «επιπλέον» πληροφορία, όπως για παράδειγμα τον θησαυρό γνώσης που προσφέρουν τα βιβλία. Βιβλία που μιλάνε για εφευρέσεις και προϊστορία είναι το καλύτερο δώρο για παιδιά με μεγάλη περιέργεια για τον κόσμο.

Η σειρά Ταξιδεύω στον χρόνο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο εγκαινιάζεται με τα βιβλία Εφευρέσεις και Προϊστορία. Πρόκειται για δύο βιβλία με ζωντανή εικονογράφηση και πολλές πληροφορίες για τις μεγάλες εφευρέσεις και την προϊστορία αντίστοιχα. Τι γνωρίζουμε για το πρώτο ποδήλατο; Πώς εφευρέθηκε το τηλέφωνο; Ποιο ήταν το μεγαλύτερο θηλαστικό της ξηράς; Γιατί λεγόμαστε Χόμο Σάπιενς Σάπιενς;

Δείτε Επίσης

Χάρη στο εύληπτο κείμενο και τη μοντέρνα εικονογράφηση, αυτά τα πανέμορφα βιβλία θα τραβήξουν την προσοχή κάθε μικρού αναγνώστη και θα ταξιδέψουν τα παιδιά πίσω στον χρόνο. Στο τέλος του κάθε βιβλίου, υπάρχουν χρονολογικοί πίνακες και ευρετήριο για τα παιδιά που δεν χορταίνουν να μαθαίνουν!

Επισκέψεις σε μουσεία

Με το να βάλετε τα μουσεία στις οικογενειακές εξόδους σας, μυείτε το παιδί σας στην ανακάλυψη της γνώσης μέσα σε διαφορετικό πλαίσιο. Τα μουσεία αναμφισβήτητα αποτελούν πολύτιμη πηγή πολιτισμικής, ιστορικής, επιστημονικής και αισθητικής γνώσης και δίνουν πολλές δυνατότητες για έρευνα και ανακάλυψη, καθώς και γόνιμο έδαφος για ενεργητική μάθηση.

Αν από μικρή ηλικία οι επισκέψεις στα μουσεία αποτυπωθούν ως μια θετική εμπειρία στο παιδί, τότε τα μουσεία θα αποτελέσουν σημαντικό σημείο αναφοράς και ψυχαγωγίας για τον μελλοντικό ενήλικα εαυτό του.

Συζητήστε για τα όνειρά του

Πώς φαντάζεται τον εαυτό του μεγάλο; Tι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει; Oι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα φυσικά και θα αλλάζουν όσο το παιδί ωριμάζει και ανακαλύπτει νέα ενδιαφέροντα και πτυχές του εαυτού του. Δεν σημαίνει όμως ότι σταματάτε να συζητάτε για τα όνειρα και τα μελλοντικά σχέδιά του. Μάλιστα, αν δείτε ότι τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τις θετικές επιστήμες, τότε συζητήστε για το διάστημα και το ενδεχόμενο να γίνει ένας επιστήμονας ή οτιδήποτε άλλο ονειρεύεται.

Δύο νέα εξαιρετικά βιβλία που καλλιεργούν το ενδιαφέρον των παιδιών για τις θετικές επιστήμες και τα ενθαρρύνουν να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα επαγγέλματα είναι τα Μαθητευόμενος επιστήμονας & Μαθητευόμενος αστροναύτης. Τα είδη των βιότοπων, το ανθρώπινο σώμα, πειράματα και εργαστήρια σαν αληθινός επιστήμονας, αλλά και αστρονομία, διαστημικοί σταθμοί, διαστημικές αποστολές, όλα μέσα σε αυτά τα δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αφήστε το να δοκιμάσει νέα πράγματα

Είναι πολύτιμο για το παιδί να έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει ποικίλες γεύσεις, να ακούει διαφορετικές μουσικές, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βλέπει καινούρια μέρη. Επιπλέον, είναι σημαντικό γενικότερα να αφήνετε το παιδί να κάνει τις δικές του ανακαλύψεις, οδηγώντας το να φτάσει μόνο του στη γνώση με τη μορφή της προσωπικής εμπειρίας. Ο ρόλος του γονέα είναι να επιτρέπει στα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία ερεθισμάτων, προσφέροντας μια διακριτική επίβλεψη και συμμετοχή, χωρίς να παρεμβαίνει στις εξερευνήσεις του παιδιού. Μη δημιουργείτε στο παιδί εμπόδια με φοβίες, γιατί έτσι δυσκολεύετε μια σημαντική διαδικασία ανακάλυψης της γνώσης. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατακτήσει το ίδιο το παιδί από μόνο του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top