Now Reading
Βγάλτε τα παιδιά έξω από το σπίτι… για να παίξουν!

Βγάλτε τα παιδιά έξω από το σπίτι… για να παίξουν!

Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά, η παιδική χαρά, το πάρκο ακόμα και το πεζοδρόμιο ή η πιλοτή αρκούν!

Τώρα που ο καιρός αρχίζει να φτιάχνει και τα πολλά κρύα υποχωρούν ενθαρρύνετε τα παιδιά να βγουν έξω για να παίξουν. Γνωρίζω ότι η εποχή μας κρύβει πολλούς κινδύνους και δεν είναι όπως πριν μερικά χρόνια που μας άφηναν οι γονείς μας να αλωνίζουμε στη γειτονιά χωρίς να χρειάζεται να είναι μαζί μας για να μας προσέχουνε. Τώρα αυτό το ενδεχόμενο δεν ισχύει. Η συνοδεία ενός –τουλάχιστον– ενήλικα είναι απαραίτητη. Όμως τα οφέλη από το παιχνίδι εκτός σπιτιού είναι τόσα που αξίζει τον κόπο. Και θα ωφελήσει κι εσάς, όχι μόνο το παιδί.

Παιχνίδι στην παιδική χαρά: Οι παιδικές χαρές έχουν εκσυγχρονιστεί και θυμίζουν παιδότοπους βγαλμένους από διαστημικές ταινίες ή πολλές φορές είναι θεματικά πάρκα που παραπέμπουν σε σκηνικά παραμυθιών. Οι παιδικές χαρές προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να ακονίσουν τα παιδιά πολλές ικανότητες και δεξιότητές τους. Για τα πολύ μικρά παιδιά είναι ένα από τα πρώτα περιβάλλοντα κοινωνικοποίησής τους, ενώ και όσο μεγαλώνουν συνεχίζουν στον χώρο αυτό να εξελίσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες αλλά και να καλλιεργούν τη φαντασία, την επαφή με τους άλλους και τη συνεργασία. Αν πηγαίνετε συχνά στο ίδιο μέρος, θα νιώθει οικειότητα, σιγουριά και θα έχει την ευκαιρία να κάνει φιλίες.

Παιχνίδι στο πάρκο: Ένα πάρκο ακόμα κι αν δεν έχει μέσα παιδική χαρά μπορεί να γίνει μια χαρά περιβάλλον για να παίξει ένα παιδί, για να παίξουν πολλά παιδιά μεταξύ τους, αλλά και για να παίξετε εσύ μαζί του. Η αίσθηση ελευθερίας και η επαφή με τη φύση που προσφέρει ένα πάρκο συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αβαντάζ του. Μπορείτε να κανονίζετε να πηγαίνετε μια ομάδα γονιών με τα παιδιά σας και να παίζουν τα παιδιά κρυφτό, κυνηγητό ή να τα μυήσετε στα παιχνίδια που παίζαμε εμείς ως παιδιά, μήλα, αγαλματάκια ακούνητα και άλλα… Με τη διακριτική σας αλλά σταθερή επίβλεψή σας, το παιχνίδι στο πάρκο, θα τα ξεκουράσει από τις οθόνες, την πίεση του σχολείου, θα εκτονωθούν, θα γελάσουν και θα ανανεωθούν μέσα σε ένα υγιεινό περιβάλλον.

Ποδήλατο ή υπαίθρια γυμναστική: Το ποδήλατο είναι μια διαχρονική αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών αλλά τώρα στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν και αρκετά υπαίθρια γυμναστήρια όπου κάποια όργανα επιτρέπονται από μια ηλικία και πάνω. Αν ζείτε σε μια περιοχή που ευνοεί το ποδήλατο κυκλοφοριακά, βάλτε το στο πρόγραμμα ή αναζητήστε ειδικά πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και επισκεφτείτε τα με το παιδί σας, είναι από τις εμπειρίες που θα απολαύσει.

Δείτε Επίσης

Παιχνίδι στη γειτονιά: Οι αστικές γειτονιές έχουν αλλάξει και πλέον δεν προσφέρουν στα παιδιά τις δυνατότητες που υπήρχαν κάποτε, όμως αν μένετε σε περιοχή με μεγάλα πεζοδρόμια ή με πολυκατοικίες με άνετε πιλοτές, εκμεταλλευτείτε το! Θυμηθείτε το «κουτσό», είναι ένα εύκολο και απλό παιχνίδι που ακόμα και στις μέρες μας μπορεί να ενθουσιάσει τα παιδιά, και το καλύτερο, μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε μαζί τους και να δείτε αν το θυμάστε ακόμα κι αν θα κάνετε τις επιδόσεις που είχατε ως παιδί. Το «κουτσό» είναι μία ιδέα, αν έχετε φαντασία μπορείτε να οργανώσετε πολλά παιχνίδια εξωτερικού χώρου, επίσης μπορείτε να τολμήσετε δραστηριότητες που μέσα στο σπίτι δεν ενθαρρύνετε για να μη δημιουργηθεί χαμός… πρωτότυποι διαγωνισμοί ζωγραφικής ή πλαστελινογλυπτικής μπορεί να κάποιες από αυτές…

Το παιχνίδι έξω από το σπίτι μπορεί να γίνει δημιουργικό, να τονώσει τη διάδραση με τους άλλους, να δημιουργήσει φιλίες και να καλλιεργήσει τη συνεργασία και τις κοινωνικές δεξιότητες, θα κάνει το παιδί πιο αυτόνομο και θα βελτιώσει το αίσθημα της ανεξαρτησίας, θα δημιουργήσει αφορμές για κοινό χρόνο και κοινό παιχνίδι με εσάς, θα τονώσει ακόμα και το ανοσοποιητικό του ενώ σε έναν ανοιχτό χώρο θα παίζει κινδυνεύοντας λιγότερο από τα μικρόβια και τις ιώσεις απ’ ό,τι σε έναν κλειστό παιδότοπο…     

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top