Now Reading
Αφιέρωμα στα καλύτερα παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Αφιέρωμα στα καλύτερα παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Δεν χορταίνουμε να διαβάζουμε!

 

Κείμενο-επιμέλεια: Αγγελική Λάλου

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις ανθρώπους να αντιστέκονται, να δημιουργούν και να μας κάνουν να ονειρευόμαστε… Τα παραμύθια και οι ιστορίες για παιδιά είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητα! Γιατί όλοι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό και αισιόδοξο το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Τα βιβλία και οι συγγραφείς που έχω (ενδεικτικά) επιλέξει για το σημερινό αφιέρωμα (δεν μπορώ να τους βάλω όλους… αλλά θα ακολουθήσει συνέχεια) σκορπούν χαμόγελα αλλά και δίνουν μηνύματα σημαντικά μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες τους… κι ομορφαίνουν κατά πολύ τον κόσμο μας! Τους ευχαριστούμε και τους στηρίζουμε όσο μπορούμε στην προσπάθειά τους για να συνεχίζουν!

Θα ξεκινήσω το αφιέρωμα με μια συγγραφέα παιδικών βιβλίων με έντονα το κοινωνικό και το εκπαιδευτικό στοιχείο στα βιβλία της, χωρίς όμως να είναι διδακτικά με την αρνητική σημασία της λέξης. Τα βιβλία της ξεχωρίζουν για την ευαισθησία, την τρυφερότητα και την ενσυναίσθηση. Η Γιώτα Αλεξάνδρου, ως νηπιαγωγός (μεταξύ άλλων), έχει πολύ καλή σχέση με τα παιδιά και τον φανταστικό τους κόσμο. Το τέλος του 2013 βρήκε τη συγγραφέα με δύο νέα βιβλία, ενώ μόλις κυκλοφόρησε κι ένα τρίτο ολοκαίνουργιο. Από τις εκδόσεις Βιβλιόφωνο, κυκλοφόρησε το «Χάρης και Φάρις», που αν και θίγει το πολύ σοβαρό και τραγικό θέμα των προσφύγων και, ιδιαίτερα, των παιδιών που έχουν πληγεί από τους πολέμους που διεξάγονται στη χώρα τους κι αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν, η συγγραφέας καταφέρνει να γράψει το βιβλίο μέσα από την τρυφερή ματιά ενός μικρού παιδιού και να μας μεταδώσει την ιστορία χρησιμοποιώντας τα δυνατά όπλα των παιδιών: τη φαντασία, το χιούμορ και την τρυφερότητα. Το βιβλίο μιλάει για τη σύγχρονη πραγματικότητα των «πολύχρωμων» σχολείων και της πολυπολιτισμικότητας που τα διακρίνει και στο παράρτημα δίνονται καλημέρες από διάφορες γλώσσες και ιδέες για παιχνίδια από τις χώρες των ηρώων. Η πολύ ταιριαστή εικονογράφηση ανήκει στην Κατερίνα Χαδούλου

.Xαρης-και-Φαρις-εξωφυλλο.jpg

 

Στο βιβλίο «Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων», εκδ. Ψυχογιός, ήρωας είναι ένα παιδί που του αρέσει να πειραματίζεται με τις αντοχές των εντόμων και να τα υποβάλλει σε διάφορες καθόλου ευχάριστες δοκιμασίες… Τι θα γίνει, όμως, όταν ξαφνικά βρεθεί στη θέση τους και με έναν περίεργο τρόπο τα έντομα των υποβάλλουν σε ό,τι τους είχε κάνει να περάσουν; Άλλη μια έξυπνη ιστορία δοσμένη με φαντασία και χιούμορ που καταφέρνει να δείξει πώς να αποφύγουν τα παιδιά μια ενοχλητική συμπεριφορά, διδάσκοντας την αγάπη και το σεβασμό για τη φύση με το να τα βάζει να μπουν στη θέση των «αδυνάτων». Η επιτυχημένη εικονογράφηση είναι του Χρήστου Δήμου. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της Αλεξάνδρου είναι το «Θέλω να γίνω μάγος»,επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και με την εκπληκτική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, έχει για πρωταγωνίστρια ένα κοριτσάκι που θέλει να γίνει μάγος… δεν θα σας αποκαλύψω αν θα τα καταφέρει, θα σας πω μόνο πως θα διασκεδάσετε μαζί της, θα μάθετε μαγικά κόλπα και θα την αγαπήσετε!

 

 

 

alekosstixoratwnthavmatwn.jpgmagos.jpg

Με μαγικά ασχολείται και το τελευταίο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Οι καλές και οι κακές μάγισσες»! Γραμμένο με ιδιαίτερο χιούμορ, πανέξυπνες ατάκες και πολλή φαντασία, οι κακές μάγισσες βάζουν τα δυνατά τους να τρομάξουν τις καλές, οι οποίες όμως έχουν πολύ καλύτερες ασχολίες από το να δώσουν σημασία στις σαχλές φοβέρες των πρώτων… Κι όπως πάντα η συμπεριφορά τους θα δικαιωθεί! Η εξαιρετική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την υπέροχη αυτή και διασκεδαστική ιστορία (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

oi kales kai oi kakes magisses

 

Με ένα άλλο είδος φόβου ασχολείται και στο προτελευταίο του βιβλίο ο συγγραφέας, «Το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα» και αναφέρεται σε μια κοινή ανησυχία των μικρών παιδιών. Με συμμάχους του για άλλη μια φορά το χιούμορ, τη φαντασία αλλά και την τρυφερότητα, ο Παπαθεοδούλου μας δίνει μια ιστορία για το πώς μπορούμε εύκολα και ανώδυνα να διαχειριστούμε τους φόβους μας και να βγούμε νικητές στις μικρές και μεγάλες μάχες της καθημερινότητάς μας (εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός, εκδ. Μίνωας).

 

fovosskotadi

 

 

 

 

Με άλλη ιδιότητα, αυτή του μεταφραστή βρίσκουμε το συγγραφέα πίσω από το εξαιρετικά διασκεδαστικό και πρωτότυπο βιβλίο «Η πριγκίπισσα και τα μπιζέλια» από τις εκδόσεις Ίκαρος (των Caryl Hart & Sarah Warburton). Η ιστορία τα βάζει με την πριγκιπική ζωή, τις κακές διατροφικές συνήθειες και τις ιδιοτροπίες που έχουν καμιά φορά τα παιδιά στο φαγητό τους… νικητής και σε αυτό το βιβλίο είναι το χιούμορ κι ο έξυπνος λόγος.

 

PrincessPeas

 

Με τις παιδικές ιδιοτροπίες ασχολείται και το τελευταίο παιδικό βιβλίο του Πέτρου Χατζόπουλου – όχι όμως τις διατροφικές , αλλά της καθαριότητας στο «Δεν ξανακάνω μπάνιο ποτέ!». Σαμπουάν που μπαίνουν στα μάτια και τα κάνει να τσούζουν, αφροί, σαπουνάδες, χτένες που τραβάνε τα μαλλιά, πιστολάκια που τα καίνε… τι ταλαιπωρία κι αυτή, αυτές τις σκέψεις κάνει ο Γιαννάκης που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με το νερό, την μπανιέρα και το πλύσιμο… Κι έτσι αποφασίζει να μην κάνει ποτέ ξανά του μπάνιο… θα περάσει το δικό του; Την απάντηση θα βρείτε στις διασκεδαστικές και με πολύ χιούμορ σελίδες του βιβλίου, με την έξυπνη εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου (εκδόσεις Πατάκης).

den xanakanw mpanio pote

 

 

Με παιδικές περίεργες συμπεριφορές καταπιάνεται το τελευταίο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή, «Είναι κάτι που μένει». Μια κούκλα κακοπερνά στα χέρια ενός μικρού κοριτσιού, η οποία την κακομεταχειρίζεται και ξεσπά πάνω της… Οι φίλοι της κούκλας, ο άνεμος, η βροχή, η άμμος, θα τη φέρουν σε άλλα χέρια, ευγενικά και καλά, αλλά δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα… Διαβάστε μια πρωτότυπη, ιδιαίτερη και πολύ καλογραμμένη ιστορία που αναδεικνύει την αγάπη ως την ισχυρότερη δύναμη! Η τρυφερή εικονογράφηση ανήκει στην Κατερίνα Βερούτσου, το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρρησία).

einai kati poy menei

Από τις εκδόσεις Παρησία κυκλοφορεί και το τελευταίο βιβλίο της Κάτιας Πινό, «Το κόκκινο μπαλόνι της μασκαρούς Χαράς». Πετάξτε ψηλά, ακολουθήστε τις μαγικές διαδρομές αυτού του μπαλονιού και κυρίως γνωρίστε αυτή την ιδιαίτερη, μικροσκοπική, αλλά θαυματουργή ηρωίδα, τη Χαρά, που τιμά το όνομά της και ξέρει να σκορπάει χαμόγελα κι ευτυχία! Η πανέμορφη εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου θα σας βοηθήσει να ακολουθήστε τα χνάρια της και να απολαύσετε αυτή την τρυφερή και χαρούμενη ιστορία!

mpaloni

 

 

Ακόμα πιο μικροσκοπικά, σχεδόν αόρατα… είναι τα Χμ. Όμως τι είναι τα Χμ; Αν ενώ έχετε διαβάσει και τις τρεις ιστορίες του Έγμοντ Κλαβιέ, «Το πρώτο Χμ που είδα», «Ο Λεξιδιώτης Χμ», και το πιο πρόσφατο «Στη χώρα των Λεξοφάγων Χμ» κι έχετε ακόμα απορίες για τα Χμ, έρχεται αυτό το βιβλίο, το «Σχεδόν τα πάντα για τα Χμ», να σας τις λύσει και να σας τα συστήσει από την αρχή. Μάθετε τα πάντα για όσα βρίσκονται πίσω, μέσα, πάνω στις σελίδες των βιβλίων και δεν φαίνονται… Θα εξασκήσετε τις αισθήσεις, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας… και πού ξέρετε μπορεί να σας δώσουν την έμπνευση να αρχίσετε να γράφετε τις δικές σας χμ-ιστορίες – ξέρω πως η Κατερίνα Κρις (κείμενο και εικονογράφηση) θα το ήθελε πολύ! Όπως και να έχει διαβάζοντας τις περιπέτειές τους θα περάσετε υπέροχα (όλη η σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος).

xm

 

Δείτε Επίσης

 

Από τις ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ θα περάσουμε σε έναν περίπου συνάδελφό του: σε έναν εφευρέτη αυτή τη φορά. Και τι εφευρέτη: εφευρέτη γραμμάτων! «Ο Φήτα» έχει φτιάξει ένα δικό του γράμμα και έτσι η αλφαβήτα θα έχει πλέον 25 γράμματα, ή μήπως όχι; Θα το μάθετε διαβάζοντας αυτή την εξαιρετικά απολαυστική ιστορία που ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει όπως πάντα γράψει με έξυπνο και πρωτότυπο χιούμορ. Η εικονογράφηση είναι του Πέτρου Χριστούλια και το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

fita

Κι έτσι που μας μπέρδεψε ο Φήτα με το 25ο γράμμα του, έρχεται η Ράνια Μπουμπουρή με το τελευταίο της βιβλίο «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα» και βάζει τα γράμματα στη θέση τους, με τον πιο απολαυστικό, τρελό και μουσικό τρόπο! Ξεφαντώστε μαζί της, διασκεδάστε, χορέψτε και περάστε υπέροχα! Ξεκαρδιστικά ποιήματα για κάθε ένα γράμμα της αλφαβήτου που γίνονται τραγούδια υπό τη μουσική σύνθεση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, τα τραγούδια ερμηνεύουν πολλοί γνωστοί και καταξιωμένοι τραγουδιστές και την εξίσου τρελή εικονογράφηση του βιβλίου έχει κάνει η Χρύσα Σπυρίδωνος.

alfavita

 

Στα πρώτα σχολικά μαθήματα και στα θρανία μάς πηγαίνει και το τελευταίο βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα, με το «Η Ζωή που περισσεύει». Ένα μικρό κορίτσι δεν έχει διπλανή στην τάξη, δεν βρίσκει ταίρι στα ομαδικά παιχνίδια και δεν είναι το ζευγάρι κανενός… με αποτέλεσμα να νιώθει μόνη, να αισθάνεται ότι περισσεύει και να μη θέλει να ξαναπάει σχολείο. Όμως στον καθένα μας αντιστοιχεί η ευτυχία… και η Ζωή θα καταφέρει στο τέλος να βρει τη δική της! Ένα τρυφερό βιβλίο, μια έξυπνη ιστορία γραμμένη με πολλή αισιοδοξία και αγάπη… θα σας αφήσει ένα μεγάλο χαμόγελο στο τέλος! Η Σοφία Τουλιάτου με τις εικόνες της συνοδεύει ιδανικά το κείμενο του βιβλίου (εκδόσεις Πατάκης).

 

i zoi pou perissevei

Όπως πάντως και η Ζωή και η επόμενη ηρωίδα μας δεν αισθάνεται ξαφνικά πολύ καλά, όταν κάποιος της εξαφανίζει από την ντουλάπα της όλα της τα χαμόγελα. «Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα» της Λίνας Μουσιώνη είναι μια πρωτότυπη ιστορία, γραμμένη με πολλή φαντασία και χιούμορ, με μια πριγκίπισσα που έχει χαμόγελα για όλα τις περιπτώσεις και τις συνθήκες, αλλά -όταν τα χάνει- διαπιστώνει πως κανένα δεν ήταν πραγματικά δικό της. Θα βρει ποτέ το αληθινό της χαμόγελο, θα τη βοηθήσει ο Νεράτζης Λεμονόκαρδος, γιατί τι πριγκιπική ιστορία θα ήταν αν δεν διέθετε και έναν ατρόμητο (και μοσχοβολιστό) ήρωα! Ξέχασα να σας πω πως εκτός από εξαιρετική εικονογράφηση (Μαιρηλία Φωτιάδη) οι σελίδες του βιβλίου μυρίζουν υπέροχα, αλλά αυτό θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας! (από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική).

 

prigkipissaKoumKouat

Λιγότερο ατρόμητος είναι ο ήρωας του επόμενου βιβλίου, «Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί» της Ιωάννας Γιαννακοπούλου, ένα τρυφερό παραμυθάκι, για την αγάπη, τη φιλιά αλλά και τη δύναμη που κρύβεται μέσα μας και δεν ξέρουμε πάντα πώς να τη χρησιμοποιήσουμε για να νικήσουμε τους φόβους μας. Η συγγραφέας του βιβλίου βρίσκει τις κατάλληλες λέξεις και δίνει στην ιστορία μια καλοδουλεμένη πορεία και πλοκή που βγάζει τον ήρωας από το αδιέξοδο που τον είχε οδηγήσει ο φόβος του, του δίνει και μια φίλη, μια πεταλούδα, γιατί τα πάντα μπορούμε πιο εύκολα να τα αντιμετωπίσουμε όταν δεν είμαστε μόνοι! (εικονογράφηση: Ζωή Σεϊτάνη, εκδόσεις: Αιώρα)

skantzoxoiros RGB-1

 

Κι επειδή μας αρέσουν πολύ οι ιστορίες θα κλείσουμε το αφιέρωμά μας με το βιβλίο «Ιστορίες που της είπε η αγορά» της Μαρίας Αγγελίδου (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, εκδόσεις: Μεταίχμιο). Άλλο ένα βιβλίο της συγγραφέως που μας ταξιδεύει στον κόσμο της αρχαιότητας κι αυτή τη φορά μας ξεναγεί στην Αρχαία Αγορά, ένα μέρος που κι αν έχει να μας πει ιστορίες αφού ήταν η καρδιά της πόλης κι εκεί έπαιρναν τις πιο σημαντικές αποφάσεις, εκεί γίνονταν οι πιο καίριες συζητήσεις και διαδραματίζονταν τα πιο σπουδαία γεγονότα. Με τον γνωστό απαράμιλλο τρόπο της η Αγγελίδου παίρνει τους μικρούς αναγνώστες από το χέρι και τους προσφέρει ένα αξέχαστο και καθόλου βαρετό μάθημα ιστορίας… που θα συνεχίζεται όσο θα υπάρχουν ιστορίες να λέγονται – κι ευτυχώς τόσο η κυρία Αγγελίδου όσο και οι υπόλοιποι συγγραφείς που παρουσιάσαμε σήμερα το ξέρουν αυτό καλά και θα μας προσφέρουν πολλές ακόμα ιστορίες για να έχουμε να διαβάζουμε και να ταξιδεύουμε μαζί τους!

istories pou tis eipe i agora

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top