TOP

Αυτές είναι οι τροφές που υπόσχονται θεϊκό χαμόγελο

Γαλακτοκομικά και λαχανικά είναι σύμμαχοι για γερά δόντια

Συντάκτης: Κατερίνα Ανδρομιδά
Αναρωτιέσαι κάθε φορά που πέφτει στα μάτια σου διαφημιστικό της Sensodyne τι πάει τόσο λάθος με τα δόντια σου και πώς γίνεται να διαθέτουν τόσο θεϊκά χαμόγελα διάσημοι και άσημοι εκεί έξω. Έχεις βαρεθεί να ακούς την γνωστή ιστορία που σου διηγείται η μητέρα σου σχετικά με τη ”πάστα δοντιών” και ψάχνεις απεγνωσμένα έναν καλό οδοντίατρο να κλείσεις για λεύκανση. Αυτό όμως, που ως συνήθως προσπερνάμε ή δε βλέπουμε καθόλου, είναι ότι οι λύσεις για όσα μας βασανίζουν σε θέματα υγείας τουλάχιστον (ναι, και για τα δόντια) βρίσκονται πιο κοντά από όσο πιστεύουμε και συγκεκριμένα στη διατροφή.
Ο μύθος που μας έλεγαν οι γονείς μας όταν πασχίζαμε να γλιτώσουμε το βραδινό πλύσιμο των δοντιών επειδή φάνταζε πιο βαρετό κι από την Ιστορία καθώς και η θεωρία περί σκουληκιών που ζωντανεύουν στο στόμα μας τη νύχτα αφού φάμε σοκολάτα φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος και από την επιστήμη. Εφόσον το τακτικό πλύσιμο των δοντιών καθώς και η αποφυγή τροφών υπερχειλισμένων σε ζάχαρη, μάλλον μόνο σύμμαχοι για να μη πετάμε τα δόντια μας στη σκεπή για να τα μαζέψει η καλή νεράϊδα πριν τα 30 μοιάζουν…

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες τροφές αλλά και ροφήματα, που αν δεν ήξερες ούτε την υφή τους, αξίζει να τα εντάξεις στο πρόγραμμά σου από σήμερα κιόλας:

1. Νερό, τι πιο εύκολο;

Τα  μεταλλικά νερά αλλά και αυτό της βρύσης είναι ένα κι ένα για να κάνεις πλύσεις στο στόμα σου μετά από κάθε γεύμα. Ακόμη κι αν γίνεται να το κάνεις ενδιάμεσα, προς όφελός σου είναι.

2. Γαλακτοκομικά, τα θαυματουργά

Οι πρωτεΐνες που περιέχουν το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι ενδυναμώνουν τα δόντια σου. Ακόμη, να γκρεμίσουμε τον κόσμο των περισσότερων στο σημείο αυτό που πιστεύει πως τα λευκά τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από ό,τι τα κίτρινα. Λάθος!

3. Λαχανικά

Πάρε ένα μπολάκι, γέμισέ το σπανάκι και ξεκίνα να τρως. Όσο εσύ μασάς εκτός από την μεγάλη ποσότητα σάλιου που παράγεται, πραγματοποιούνται τριβές ανάμεσα στα δόντια σου που μόνο καλό κάνουν στο σμάλτο!

4. Ώρα για τσάι

Πίνεται όλες τις εποχές και το λατρεύουμε πολλοί. Εκτός από όλες τις άλλες ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό, είναι και αντιφλεγμονώδες. Γι’ αυτό και κάνει θαύματα στα ούλα μας. Το φθόριο που περιέχει είναι υπεύθυνο για την αποβολή των μικροβίων που κολλούν στα δόντια σου προκαλώντας τερηδόνα.
5. Τσίχλες;… κι όμως!

Όσες περιέχουν ξυλιτόλη βοηθούν στην παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα να καθαρίζονται αυτόματα τα δόντια, διώχνοντας τροφές που φυλακίστηκαν ανάμεσά τους. Όσες περιέχουν ζάχαρη φυσικά και θεωρούνται εχθρικές για τα δόντια!

Πηγή: ΑllΥou

Καταχώρησε Σχόλιο