Now Reading
Απογειώστε τη φαντασία ενός παιδιού… με ένα μπαλόνι

Απογειώστε τη φαντασία ενός παιδιού… με ένα μπαλόνι

Και το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να κάνει ευτυχισμένο ένα παιδί, αρκεί να παίξετε μαζί του!

Είτε το παιδί είναι περιτριγυρισμένο από ένα σωρό καινούργια ή παλιά παιχνίδια. Είτε τα έχει βαρεθεί είτε συνεχίζουν να το ενθουσιάζουν. Δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό ωστόσο είναι ότι η αξία ενός παιχνιδιού και η χαρά που μπορεί να προσφέρει δεν έχει να κάνει ούτε με την αντικειμενική του αξία, ούτε με τα τεχνολογικά του προτερήματα ούτε με το αν είναι παλιό ή καινούργιο. Τα παιδιά γεννιούνται με την ανάγκη του παιχνιδιού. Με το που καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες όπως το φαγητό, ο ύπνος, το να μην κρυώνουν και να νιώθουν ασφαλή, τους δημιουργείται αυτόματα –ακόμα και ημερών– η ανάγκη να παίξουν. Κι αυτή η ανάγκη συνοδεύει τον άνθρωπο μέχρι τα βαθιά του γεράματα, ακόμα κι αν ορισμένοι μεγαλώνοντας το ξεχνάνε.

Τα παιδιά δεν γεννιούνται με απαιτήσεις. Δεν ξέρουν τι είναι ακριβό και τι φθηνό. Δεν ενδιαφέρονται –στην αρχή τουλάχιστον της ζωής τους– με το πόσο κοστίζει ένα παιχνίδι αρκεί να είναι διασκεδαστικό. Τους φτάνει να μπορούν να παίξουν μαζί του, να τους προκαλεί το ενδιαφέρον και να τους εξιτάρει τη φαντασία. Τα στάνταρ στα παιδιά δημιουργούνται με τον καιρό και κυρίως τους τα δημιουργούν οι γονείς τους ή τα άτομα με τα οποία έρχονται σε συχνή επαφή.

Όσο κι αν θα σας κάνει εντύπωση ένα μπαλόνι συνεχίζει ακόμα και στην τεχνολογικά προηγμένη εποχή μας να τα συναρπάζει, όχι μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο σε ένα πάρτι τους, αλλά ως παιχνίδι. Και με τον όρο μπαλόνι δεν εννοώ ούτε τα τελευταία μοντέλα που συναντάμε στο δρόμο και ξεχωρίζουν από μακριά όπως φωτίζονται μέσα στη νύχτα και χρειάζονται μπαταρία για το χρώμα και το φως τους. Ούτε τα κλασικά μπαλόνια με την κορδέλα που αιωρούνται όπως είναι γεμισμένα στο εσωτερικό τους με νέον και βγαίνουν σε ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και συχνά παραπέμπουν στη μορφή αγαπημένων ηρώων των παιδιών.

Αναφέρομαι λοιπόν στο απλό μπαλόνι. Σε εκείνο το πραγματάκι που μοιάζει τόσο μικρό κι ασήμαντο και το οποίο μόλις το βάλουμε στο στόμα κι αρχίσουμε να το φουσκώνουμε αλλάζει σχήμα, αποκτά όγκο και  ταυτόχρονα βλέπουμε τα μάτια των παιδιών να φουσκώνουν από περιέργεια. Φουσκώνει κι άλλο, γίνεται στρογγυλό, απαιτεί την επιδέξια εκείνη κίνηση που θα επιτρέψει να φτιαχτεί ένας κόμπος που θα σφραγίσει το στόμιο του μπαλονιού ώστε ο αέρας να μείνει μέσα και να μπορεί το μπαλόνι να πετάει, να αιωρείται στον αέρα ώστε να δίνει τη δυνατότητα από το παιδί να χρησιμοποιηθεί ως ελαφριά μπάλα.

Το μπαλόνι είναι ένα υποδειγματικό μάθημα υπομονής. Απαιτεί συγκεκριμένες κινήσεις για να μπορεί το παιδί να παίξει μαζί του. Στην αρχή μαθαίνει να κάνει υπομονή ως προς το να περιμένει έναν μεγάλο να του το φουσκώσει. Όσο μεγαλώνει όμως θα εκπαιδεύει τον εαυτό του να μάθει όχι μόνο να φουσκώνει το μπαλόνι αλλά να φτιάχνει και τον κόμπο. Δείχνοντας ότι πλέον είναι έτοιμο να περάσει σε πιο αναπτυγμένες και λεπτεπίλεπτες κι επιδέξιες κινήσεις.

Δείτε Επίσης

Ένα μπαλόνι μπορεί να δώσει αφορμή για παιχνίδι ανάμεσα σε δύο άτομα, πετώντας ο ένας στον άλλον το μπαλόνι, ή ανάμεσα σε περισσότερα άτομα και να δώσει το ερέθισμα να δημιουργηθούν νέα παιχνίδια, ή παιχνίδια που να προσομοιάζουν στο «κορόιδο», τα μήλα ή άλλα παιχνίδια με μπάλες.

Όμως ένα μπαλόνι δίνει πολλές περισσότερες αφορμές για δημιουργική φαντασία πέρα από το να χρησιμεύει ως απλή ελαφριά μπάλα. Μπορεί να γίνει καμβάς για ζωγραφική ή υλικό για πρώτης τάξεως κατασκευές και χειροτεχνίες. Μπορείτε να το ζωγραφίσετε ώστε να έχει χαρακτηριστικά προσώπου ανθρώπου ή ζώων. Μπορείτε να φτιάξετε μια ολόκληρη σειρά από φανταστικούς χαρακτήρες και να δημιουργήσετε το δικό σας παραμύθι ή μια πρωτότυπη ιστορία. Επίσης μπορείτε να κάνετε λυπημένα ή χαρούμενα ανάλογα με το αν θα ζωγραφίσετε κανονικό ή ανάποδο χαμόγελο και να δώσετε έναν επιπλέον τρόπο έκφρασης συναισθημάτων στα παιδιά σας.

Ακόμα και το πιο απλό, όταν φουσκώνετε ένα μπαλόνι και το αφήσετε στον αέρα να ξεφουσκώσει μόνο του βγάζοντας τον αέρα του πετώντας, αυτή η μικρής διάρκειας πτήση είναι κάτι που ενθουσιάζει τα μικρά παιδιά. Αυτό βέβαια που θα τα ενθουσιάσει είναι ο κοινός χρόνος, το να παίξετε μαζί τους. Τότε το μπαλόνι μπορεί κυριολεκτικά να γίνει το πιο πολύτιμο παιχνίδι τους. Και θα είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν κάποτε και τα ίδια με τα δικά τους παιδιά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top