Ετοιμάζεστε να γίνετε μπαμπάς; Να τι πρέπει να ξέρετε - Childit
Now Reading
Ετοιμάζεστε να γίνετε μπαμπάς; Να τι πρέπει να ξέρετε

Ετοιμάζεστε να γίνετε μπαμπάς; Να τι πρέπει να ξέρετε

Απλές συμβουλές για τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής σας

Όσο ενθουσιασμένοι κι αν είστε που θα γίνετε μπαμπάς για πρώτη φορά, ίσως νιώθετε κι αρκετά αγχωμένοι. Ησυχάστε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Και κάποιες αντιδράσεις ή συναισθήματα είναι εντελώς αναμενόμενα, όπως ο φόβος. Εδώ αναφέρουμε μερικά δεδομένα που κανείς δεν τα θεωρεί δεδομένα μέχρι να έρθει η ώρα να τα αντιμετωπίσει στην πράξη!

  1. Δεν χρειάζεται πανικός

Παρόλο που ζούμε σε σεισμογενή χώρα κάθε φορά που νιώθουμε τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μας, όσο κι αν κρατάμε την ψυχραιμία μας, έναν μικρό πανικό τον νιώθουμε. Το ίδιο μπορεί να νιώσετε την πρώτη φορά που μάθατε ότι θα γίνεται μπαμπάς, την πρώτη φορά που είδατε το μωρό στον υπέροχο, στο δρόμο για το μαιευτήριο και ίσως πιο πολύ από κάθε φορά την πρώτη φορά που θα δείτε το μωρό. Ο φόβος και το άγχος είναι φυσιολογικά αισθήματα, μη νιώσετε άσχημα. Μην αφήσετε όμως να σας καταστρέψουν τη χαρά και την ομορφιά της στιγμής του τοκετού και της γέννησης του μωρού. Ζήστε το και απολαύστε το. Γίνετε συμμέτοχος στο βαθμό που μπορείτε, μην πιεστείτε να μπείτε στην αίθουσα τοκετού αν αυτό σας δυσκολεύει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν «πρέπει», να είστε ο εαυτός κα να είστε παρών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους: για τη μαμά, το μωρό αλλά κυρίως για εσάς τον ίδιο.

 

  1. Πόσο φυσιολογικό είναι το φυσιολογικό

Θα έχετε απορίες κι ερωτήσεις για τα πάντα. Θα ανησυχείτε για το παραμικρό. Θα αναρωτιέστε για κάθε αντίδραση: «είναι φυσιολογικό το χρώμα του;», «είναι φυσιολογικό να ακούγεται έτσι η αναπνοή του;», «είναι φυσιολογικό να κλαίει τόσο;» και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Ηρεμήστε. Αν οι γιατροί στο μαιευτήριο σας διαβεβαιώσουν ότι το μωρό σας είναι υγιές, δεν έχετε λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε εύκαιρο το τηλέφωνο του παιδιάτρου σας κι αν είστε ιδιαίτερα ανασφαλείς στην πρώτη επίσκεψη στο σπίτι μπορείτε να μαζέψετε όλες σας τις απορίες και να τις συζητήσετε μαζί του. Μην ντραπείτε να τον ρωτήσετε οτιδήποτε, αποκλείεται να είστε αυτός που θα του κάνει μια ερώτηση για πρώτη φορά! Επίσης, τα βιβλία-οδηγοί ανάπτυξης του μωρού δεν είναι μόνο για τη μαμά, μπορείτε κι εσείς να τα διαβάσετε…

  1. Οι ορμόνες συνεχίζουν να κάνουν πάρτι!

Το ότι η σύντροφός σας γέννησε δεν σημαίνει ότι απαλλάχθηκε και από τις ορμόνες! Το αντίθετο, τώρα ίσως να γίνουν πιο εμφανείς. Να δείχνετε κατανόηση και να είστε προετοιμασμένος! Επίσης, μην ανησυχείτε δεν πρόκειται για μετάλλαξη. Χρειάζεστε και οι δύο –για να μην πω και οι 3– χρόνο για να βρείτε το ρυθμό σας κα να φτιάξετε νέες ισορροπίες και ρουτίνα. Ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχετε κι εσείς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα, οπότε και τα δικά σας συναισθηματικά ups & downs είναι αναμενόμενα, μην εκπλαγείτε! Επίσης, καλό είναι να έχετε στο νου ότι υπάρχουν πιθανότητες η σύντροφός σας να εμφανίσει συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, μην κάνετε τα στραβά μάτια, είναι σοβαρό θέμα, δεν αρκεί η δική σας στήριξη, μην αμελήσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας.

  1. Δεν είναι μπαλόνι!

Μην περιμένετε αμέσως μετά τη γέννα, το σώμα της συντρόφου σας να επιστρέψει στις πρότερες διαστάσεις με ένα μαγικό! Και τα παραπανίσια κιλά, και οι αναλογίες σε κοιλιά, στήθος, μέση χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν. Αυτή τη στιγμή η νέα μητέρα έχει πολλά που την απασχολούν κι ίσως το σώμα της να μην είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι δική σας και να της το δείχνετε! Αντίθετα, πρέπει να της τονώσετε το αίσθημα αυτοπεποίθησης και να της δείχνετε ότι είναι και τη βλέπετε –τονίζω, εξακολουθείτε να τη βλέπετε– όμορφη, θελκτική ακόμα και… σέξι.

  1. Το σεξ μπορεί να περιμένει

Άγχος, ένταση, κούραση, ελάχιστος ύπνος αλλά οι ορέξεις σας παραμένουν σταθερές και αμείωτες, ιδιαίτερα ίσως αν απείχατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο ίσως να μην είναι το ερωτικό κομμάτι της σχέσης αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή. Ειδικά αν η γυναίκα σας γέννησε με καισαρική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε τρυφερός. Ίσα ίσα, αυτή τη στιγμή η σύντροφό σας χρειάζεται κι αυτή περιποίηση, στοργή, αγάπη και τρυφερότητα. Κι αν σας είναι δύσκολο να αναλάβετε τη φροντίδα του μωρού, δοκιμάστε ίσως να αναλάβετε τη «φροντίδα» της συντρόφου σας, θα σας είναι πιο οικείο, και τα θετικά αποτελέσματα θα είναι εμφανή και στους 3 σας…

  1. Μοιάζει εύθραυστο αλλά δεν σπάει… τόσο εύκολα!

Ξέρω ότι στα μάτια σας μοιάζει σαν μπιμπελό φτιαγμένο από λεπτεπίλεπτη πορσελάνη. Χρειάζεται προσοχή, ναι! Αλλά όχι υπερβολική. Η φύση έχει προνοήσει. Πιάστε το, αγγίξτε το, χαϊδέψτε το, πάρτε το αγκαλιά!

See Also

  1. Μπορεί να μην έχετε γάλα, αλλά υπάρχει πάντα το μπιμπερό

Λίγα πράγματα πλέον στις μέρες μας δεν μπορούν να κάνουν οι νέοι μπαμπάδες ως προς το μεγάλωμα του μωρού. Μπορούν να το αλλάξουν, να το κάνουν μπάνιο, να το ντύσουν, να το κάνουν να ρευτεί, να το κοιμίσουν ακόμα και να το ταΐσουν! Ακόμα κι αν το μωρό θηλάζει, με τα σύνεργα θηλασμού, μπορείτε να του δώσετε το μητρικό γάλα σε μπιμπερό. Είναι σημαντικό να εμπλακείτε από την αρχή όσο το δυνατόν περισσότερα ενεργά. Η λέξη «μπαμπάς» είναι «ρόλος» ζωής και έχει πολλές δυνατότητες αλλά και κανόνες…

  1. Αν είστε σιχασιάρης, ξεπεράστε το!

Όχι αγαπητέ, δεν θα βγάλετε την ουρά σας έξω από τη «βρωμοδουλειά» κι όχι δεν είναι υποχρέωση μόνο της μαμάς! Και θα το αλλάξετε πάνα, και θα το καθαρίσετε μετά τα κακά του, και θα το πάρετε πάνω σας να ρευτεί, και ναι μπορεί καμιά φορά να βγάλει πάνω σας γουλίτσα, να κάνει εμετό ή να κάνει πιπί ενώ το κρατάτε γυμνό αγκαλιά πηγαίνοντας το για μπανάκι ή απλώς για να το αλλάξετε… Δείτε τη χιουμοριστική πλευρά της κατάστασης, πόσο θα γελάσουν οι φίλοι κι οι συνάδελφοί σας στη δουλειά όταν θα τους λέτε τα ξεκαρδιστικά επεισόδια, μην ανησυχείτε ή τα έχουν ζήσει ήδη, ή θα τα ζήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους!

  1. Η βοήθεια δεν είναι πάντα βοηθητική

Όλοι θα έχουν και κάτι να σας πούνε, από τη μαμά σας, τη μαμά της, τις αδερφές, τις θείες, τα μακρινά ξαδέρφια, τη γειτόνισσα στον τρίτο και τα λοιπά και τα λοιπά… Κλείστε για λίγο και τα αυτιά και ακόμα και την πόρτα, υπάρχουν βιβλία, ειδικοί και πάνω απ’ όλα το ένστικτό σας! Τον πρώτο λόγο τον έχετε εσείς: η μαμά κι ο μπαμπάς του νέου μωρού.

  1. Η αλλαγή της αλλαγής… ω αλλαγή!

Αλλάζουν όλα ή μήπως όχι και τόσα πολλά; Κανείς στο δρόμο όταν σας δει να περπατάτε πηγαίνοντας στη δουλειά δεν θα καταλάβει ότι γίνατε μπαμπάς… δεν έχετε καμιά πινακίδα που αναβοσβήνει πάνω σας! Πολλά αλλάζουν, αλλά όχι όλα. Η αλλαγή δεν σημαίνει κάτι κακό. Είναι ένα απαραίτητο στάδιο. Οι ρυθμοί αλλάζουν, τα ωράρια ύπνου, αλλά παραμένετε σύντροφοι, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε. Το ότι γίνατε μαμά και μπαμπάς πρέπει να δυναμώσει τη σχέση σας κι όχι να σας απομακρύνει! Αυτό να είναι η μόνη αλλαγή που φροντίστε να μην επιτρέψετε να συμβεί. Όλα τα άλλα θα δείτε με τον καιρό ότι είναι στην πράξη πιο εύκολα απ’ όσο μοιάζουν στην αρχή.

Να σας ζήσει λοιπόν – κι ετοιμαστείτε να ζήσετε την πιο όμορφη περιπέτεια της ζωής σας!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top