Now Reading
Αν δεν θέλετε να είστε υπερπροστατευτικοί, σταματήστε τα εξής

Αν δεν θέλετε να είστε υπερπροστατευτικοί, σταματήστε τα εξής

Η υπερβολική προστασία και προφύλαξη βλάπτουν σοβαρά τα παιδιά

Φυσικά, και θέλετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας. Όλοι οι γονείς το επιθυμούν. Αλλά είναι διαφορετικό το να μετατραπείτε σε έναν υπερπροστατευτικό γονέα που μπορεί πραγματικά να εμποδίζει την ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού του παιδιού σας;

 

Θέλετε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο

Κρατάτε το παιδί σας κοντά, λίγο ή πολύ κοντά; Το να θέλετε να έχετε τον έλεγχο για κάθε πτυχή της ζωής του δεν είναι καλό για τα παιδιά ούτε για εσάς.

Ανοίξτε την πόρτα για να τους επιτρέψετε να σας πουν τι θα ήθελαν να κάνουν, από το να αναλάβουν ένα νέο χόμπι μέχρι να κοιμηθούν ένα βράδυ στο σπίτι ενός φίλου.

 

Προφυλάσσοντας το παιδί σας από κάθε αποτυχία

Κανείς δεν θέλει να αποτύχει. Μερικές φορές αναρωτιόμαστε γιατί η επιθυμία μας να είμαστε τέλειοι μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι αποτύχουμε ως γονείς. Αυτός ο φόβος της αποτυχίας σημαίνει ότι μερικές φορές βγαίνουμε έξω από το δρόμο μας για να βεβαιωθούμε ότι και τα παιδιά μας δεν θα αποτύχουν.

Ρεαλιστικά, όμως, το παιδί σας κάποια στιγμή θα αποτύχει. Και αυτό είναι εντάξει. Αφήστε τους να βιώσουν την αποτυχία και παρακολουθήστε τους να επανακάμπτουν. Πιθανότατα θα σας εκπλήξουν. Έτσι, εάν δεν μπουν στην ομάδα ποδοσφαίρου, μπορεί να προπονηθούν πιο σκληρά και να παίξουν στο επόμενο παιχνίδι.

Δεν αφήνετε τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνα

Φτιάχνετε το κρεβάτι τους. Καθαρίζετε το δωμάτιό τους. Μαζεύετε όλα τα ρούχα τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να το κάνετε μόνοι σας. Ωστόσο, η διδασκαλία της ευθύνης του παιδιού σας είναι ένα σημαντικό μάθημα. Ακόμα και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν

Αφιερώστε χρόνο για να τους διδάξετε πώς να καθαρίσουν το δωμάτιό τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τους βοηθάτε για τελευταία φορά και τραβάτε φωτογραφίες, ώστε να θυμούνται ακριβώς πώς θα έμοιαζε όταν είναι καθαρό. Μοιράστε τις κατάλληλες για ηλικία δουλειές σε όλο το σπίτι για να κάνετε όλους να κάνουν το σωστό μερίδιό τους.

 

Προσέξτε το πώς το παρηγορείτε

Δεν είναι ότι θέλετε να χαλάσετε το παιδί σας για να το κάνετε να νιώσει καλύτερα. Απλώς συμβαίνει όταν παρηγορούμε υπερβολικά τα παιδιά μας και δεν τα αφήνουμε να δουλέψουν μέσα από τα συναισθήματά τους για να ηρεμήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε εκεί για το παιδί σας.

Δώστε του μια ζεστή αγκαλιά καθώς του μιλάτε για το τι έκανε το άλλο παιδί για να τους πληγώσει. Αλλά μην μπείτε στη διαδικασία να αποπροσανατολίσετε αγοράζοντάς τους ακριβά δώρα ή μη δίνοντάς τους χώρο να νιώσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Δείτε Επίσης

 

Υπενθυμίζοντας συνεχώς τους κινδύνους

Το να διατηρείτε τα παιδιά σας ασφαλή πρέπει πάντα να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ωστόσο, ο υπερβολικός φόβος για κάθε μικρό πράγμα που κάνει δεν είναι πάντα η καλύτερη πολιτική.

Αν διαπιστώσετε ότι λέτε πολύ συχνά «μην» «σταμάτησε», «φύγε αποκεί» προσπαθήστε να μην είστε τόσο αποτρεπτικοί.  Αυτό που ακούει συνεχώς το παιδί σας είναι τα αρνητικά που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις με ό,τι προσπαθούν να κάνουν.

 

Μη βάζετε το παιδί σας σε μια προστατευτική φυσαλίδα

Θέλετε να τα προστατεύσετε όσο μπορείτε από οτιδήποτε επιβλαβές. Όλοι θα θέλαμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια φυσαλίδα μακριά από τον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, απλά δεν είναι δυνατόν.

Είναι καλύτερα να τους διδάξετε για μερικές από τις σκληρές πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου για να τους κάνετε πιο έξυπνους στο δρόμο χωρίς να μαθαίνουν από φίλους ή να μπαίνουν σε μια κατάσταση όπου απλώς θα συμβαδίζουν με το πλήθος, επειδή δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει.

Δώστε εφόδια στα παιδιά για αυτονομία, ανεξαρτησία, υπευθυνότητα και κριτική σκέψη. Είναι καλό να φροντίζετε να σας έχουν όσο γίνεται λιγότερη ανάγκη όσο θα μεγαλώνουν κι όχι να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από εσάς.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top