Now Reading
Αγόρι ή κορίτσι; Η απάντηση είναι στα γονίδια του πατέρα

Αγόρι ή κορίτσι; Η απάντηση είναι στα γονίδια του πατέρα

Μια μελέτη οικογενειακών δέντρων ρίχνει φως στην κληρονομικότητα του φύλου

Το έργο του Corry Gellatly, ερευνητή στο πανεπιστήμιο, έδειξε ότι οι άνδρες κληρονομούν την τάση να έχουν περισσότερους γιους ή περισσότερες κόρες από τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας άντρας με πολλούς αδελφούς είναι πιο πιθανό να έχει γιους, ενώ ένας άντρας με πολλές αδελφές είναι πιο πιθανό να έχει κόρες.
Η έρευνα περιελάβανε μια μελέτη 927 οικογενειακών δέντρων που περιείχαν πληροφορίες για 556.387 άτομα από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη που χρονολογούνται από το 1600.
«Η μελέτη του οικογενειακού δέντρου έδειξε ότι η πιθανότητα να αποκτήσετε ένα αγόρι ή ένα κορίτσι κληρονομείται. Γνωρίζουμε τώρα ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν γιους εάν έχουν περισσότερα αδελφούς, αλλά είναι πιο πιθανό να έχουν κόρες εάν έχουν περισσότερες αδελφές. Ωστόσο, στις γυναίκες δεν ισχύει η ίδια πρόβλεψη», εξηγεί ο κ. Gellatly.

Οι άνδρες καθορίζουν το φύλο ενός μωρού ανάλογα με το εάν το σπέρμα τους φέρει χρωμόσωμα Χ ή Υ. Ένα χρωμόσωμα X συνδυάζεται με το χρωμόσωμα X της μητέρας για να κάνει ένα κοριτσάκι (XX) και ένα χρωμόσωμα Υ θα συνδυαστεί με το μητέρα της για να κάνει ένα αγόρι (XY).

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle υποδηλώνει ότι ένα ακόμη μη ανακαλυφθέν γονίδιο ελέγχει εάν το σπέρμα ενός άνδρα περιέχει περισσότερα X ή περισσότερα Y χρωμοσώματα, το οποίο επηρεάζει το φύλο των παιδιών του. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, ο αριθμός των ανδρών με περισσότερο χρωμόσωμα Χ σε σύγκριση με τον αριθμό των ανδρών με περισσότερο χρωμόσωμα Υ επηρεάζει την αναλογία φύλου των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο.

Γιοι ή κόρες;

Ένα γονίδιο αποτελείται από δύο μέρη, γνωστά ως αλληλόμορφα, ένα που κληρονομείται από κάθε γονέα. Στην εργασία του, ο κ. Gellatly αποδεικνύει ότι είναι πιθανό οι άνδρες να φέρουν δύο διαφορετικούς τύπους αλληλόμορφων, με αποτέλεσμα τρεις πιθανούς συνδυασμούς σε ένα γονίδιο που ελέγχει την αναλογία του σπέρματος Χ και Υ.

Οι άνδρες με τον πρώτο συνδυασμό, γνωστό ως mm, παράγουν περισσότερο χρωμόσωμα Υ και έχουν περισσότερους γιους.

Το δεύτερο, γνωστό ως mf, παράγει περίπου ίσο αριθμό σπερματοζωαρίων Χ και Υ και έχει περίπου ίσο αριθμό γιων και θυγατρικών.

Το τρίτο, γνωστό ως ff παράγει περισσότερο X χρωμόσωμα και έχει περισσότερες κόρες.

«Το γονίδιο που μεταδίδεται και από τους δύο γονείς, το οποίο αναγκάζει ορισμένους άνδρες να έχουν περισσότερους γιους και μερικούς να έχουν περισσότερες κόρες, μπορεί να εξηγήσει γιατί βλέπουμε τον αριθμό των ανδρών και των γυναικών περίπου ισορροπημένο σε έναν πληθυσμό. Εάν υπάρχουν πάρα πολλά αρσενικά στον πληθυσμό, για παράδειγμα, οι γυναίκες θα βρουν πιο εύκολα έναν σύντροφο, έτσι οι άνδρες που έχουν περισσότερες κόρες θα μεταδώσουν περισσότερα από τα γονίδια τους, προκαλώντας περισσότερες γυναίκες να γεννηθούν σε μεταγενέστερες γενιές.

Δείτε Επίσης

Περισσότερα αγόρια γεννήθηκαν μετά τους πολέμους

Σε πολλές από τις χώρες που πολέμησαν στον Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε ξαφνική αύξηση του αριθμού των αγοριών που γεννήθηκαν μετά. Το έτος μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεννήθηκαν δύο επιπλέον αγόρια για κάθε 100 κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με το έτος πριν από την έναρξη του πολέμου. Το γονίδιο, το οποίο ο κ. Gellatly περιέγραψε στην έρευνά του, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό.

Καθώς οι πιθανότητες ήταν υπέρ των ανδρών με περισσότερους γιους να βλέπουν έναν γιο να επιστρέφει από τον πόλεμο, αυτοί οι γιοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τα ίδια τα αγόρια, επειδή κληρονόμησαν αυτή την τάση από τους πατέρες τους. Αντίθετα, οι άνδρες με περισσότερες κόρες μπορεί να έχουν χάσει τους μοναδικούς τους γιους στον πόλεμο και αυτοί οι γιοι θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν κορίτσια. Αυτό θα εξηγούσε γιατί οι άντρες που επέζησαν από τον πόλεμο ήταν πιο πιθανό να έχουν αρσενικά παιδιά, με αποτέλεσμα την έκρηξη του αγοριού-μωρού.

Στις περισσότερες χώρες, όσο διατηρούνται αρχεία, έχουν γεννηθεί περισσότερα αγόρια από τα κορίτσια. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, γεννιούνται περίπου 105 αρσενικά για κάθε 100 γυναίκες.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι περισσότερα αρσενικά πεθαίνουν στην παιδική ηλικία και πριν είναι αρκετά μεγάλα για να έχουν παιδιά. Έτσι, με τον ίδιο τρόπο που το γονίδιο μπορεί να αναγκάζει περισσότερα αγόρια να γεννιούνται μετά από πολέμους, μπορεί επίσης να αναγκάζει περισσότερα αγόρια να γεννιούνται κάθε χρόνο.

Πηγή: sciencedaily.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top