«Ένα από τα πιο τυχερά πράγματα είναι να έχεις μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία» Αγκάθα Κρίστι
Η «Βασίλισσα του αστυνομικού είδους» πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 1976 αλλά συνεχίζει να παραδίδει πολύτιμα μαθήματα
Ακόμα και αν δεν την έχεις διαβάσει σίγουρα ξέρεις το όνομά της. Ακόμα και αν δεν τρελαίνεσαι για την εξιχνίαση αστυνομικών μυστηρίων, σίγουρα γνωρίζεις τα όνομα των ηρώων της – Ηρακλή Πουαρό και Μις Μαρπλ. Το πιο πιθανό ωστόσο είναι να την θαυμάζεις – για την ευφυΐα, τη δημιουργική φαντασία και την πλοκή των βιβλίων της – που έχουν μεταφερθεί σε άπειρες εκδοχές στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Η Άγκαθα Μέρι Κλαρίσα Μίλερ, Λαίδη Μάλοουαν, (Agatha Mary Clarissa Miller, Lady Mallowan) γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 και πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 1976). Γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι, αν και η ορθή προφορά είναι το Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie), ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, η οποία έγινε διάσημη κυρίως για τα αστυνομικά έργα της – 66 μυθιστορήματα και 14 συλλογές διηγημάτων. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα. Η δουλειά της στα έργα αυτά, στα οποία πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Μαρπλ, της έδωσε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού είδους.
Γεννήθηκε στο Ντέβον και μεγάλωσε στο Άσφιλντ. Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία, την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ίσως και για αυτό σε πολλά μυθιστορήματά της, τα δηλητήρια είχαν και εξέχουσα θέση στην πλοκή.
Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.
Από τις σκηνικές επιτυχίες της Αγκάθα Κρίστι μεγαλύτερη είναι The Mousetrap (Η ποντικοπαγίδα), που παιζόταν στο Λονδίνο από το 1952 μέχρι το 2012 και η θεατρική προσαρμογή του Ten Little Niggers (Δέκα μικροί νέγροι). Βρίσκεται στη λίστα: Βιβλία με περισσότερα από 100 εκατομ. αντίτυπα.
Τα περισσότερα από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο (μερικά μάλιστα πολλές φορές, όπως το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και το Έγκλημα στον Νείλο). Επίσης πολλά έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στο ράδιο και έχουν εμπνεύσει βιντεοπαιχνίδια και κόμικς.
Το 2007, ο Άγγλος συγγραφέας Μπράιαν Άλντις είπε ότι η Αγκάθα Κρίστι του είχε πει ότι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Ακολούθως έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» τον χαρακτήρα αυτό.
Με αφορμή την επέτειο του θανάτου της θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:
«Ένα από τα πιο τυχερά πράγματα που μπορεί να σου συμβεί στη ζωή είναι, νομίζω, να έχεις μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία».
«Ένας αρχαιολόγος είναι ο καλύτερος σύζυγος που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο ενδιαφέρεται για εκείνη».
«Συχνά κανείς δεν αναγνωρίζει τις πραγματικά σημαντικές στιγμές στη ζωή του μέχρι να είναι πολύ αργά».
«Μου αρέσει να ζω. Μερικές φορές ήμουν σε άγρια, απελπιστικά, πολύ άθλια, γεμάτη θλίψη, αλλά μέσα από όλα αυτά έμαθα με μεγαλύτερη σιγουριά ότι το να είσαι ζωντανός είναι σπουδαίο πράγμα».
«Λίγοι από εμάς είμαστε αυτό που δείχνουμε».
«Είναι γελοίο να στήνεις μια αστυνομική ιστορία στη Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη είναι από μόνη της μια αστυνομική ιστορία».
«Το έγκλημα είναι τρομερά αποκαλυπτικό. Δοκιμάστε και διαφοροποιήστε τις μεθόδους σας όπως θέλετε, τα γούστα σας, τις συνήθειές σας, τη στάση του νου σας και την ψυχή σας αποκαλύπτεται από τις πράξεις σας».
«Οι καλές συμβουλές είναι πάντα βέβαιο ότι θα αγνοηθούν, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην τις δώσετε».
«Είναι μια περίεργη σκέψη, αλλά μόνο όταν βλέπετε ανθρώπους να φαίνονται γελοίοι, συνειδητοποιείτε πόσο τους αγαπάτε».
«Όλα όσα υπήρχαν, παραμένουν στην αιωνιότητα».
«Μερικές φορές ήμουν άγρια, απελπιστικά, πολύ άθλια, γεμάτη θλίψη, αλλά μέσα από όλα αυτά ξέρω ακόμα σίγουρα ότι το να είσαι ζωντανός είναι σπουδαίο πράγμα».
«Δεν νομίζω ότι η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης. Η εφεύρεση, κατά τη γνώμη μου, προκύπτει απευθείας από την αδράνεια, πιθανώς και από την τεμπελιά – για να σώσει τον εαυτό του από τα προβλήματα».
«Όσον αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά, καλό είναι να μην εμπιστεύεστε κανέναν».
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό σε αυτόν τον κόσμο, νομίζω, από το να έχεις ένα παιδί που είναι δικό σου, και όμως μυστηριωδώς είναι ένα ξένο».
«Τα σκυλιά είναι σοφά. Σέρνονται σε μια ήσυχη γωνιά και γλείφουν τις πληγές τους και δεν ξαναβρίσκονται στον κόσμο μέχρι να γίνουν ο εαυτός τους ολόκληρος για άλλη μια φορά».
«Κάθε δολοφόνος είναι πιθανώς παλιός φίλος κάποιου».
«Υπάρχει πάρα πολύ η τάση να αποδίδουμε στον Θεό τα κακά που κάνει ο άνθρωπος με τη ελεύθερη βούλησή του».
«Ειδικεύομαι σε δολοφονίες ήσυχου, οικιακού ενδιαφέροντος».
«Σίγουρα όμως για όλα όσα πρέπει να αγαπήσεις πρέπει να πληρώσεις κάποιο τίμημα».
«Ποτέ μην κάνετε τίποτα μόνοι σας που μπορούν να κάνουν οι άλλοι για εσάς».
«Οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι. Γι’ αυτό έχουν επιτυχίες – πρέπει να καθησυχάσουν τον εαυτό τους πετυχαίνοντας κάτι που ο κόσμος θα παρατηρήσει».
«Η δημοφιλής ιδέα ότι ένα παιδί ξεχνάει εύκολα δεν είναι ακριβής. Πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους διατηρώντας ζωντανή την εικόνα ή ανάμνηση μιας εμπειρίας που τους έχει εντυπωσιάσει στα πολύ τρυφερά χρόνια».
«Η καλύτερη στιγμή για να προγραμματίσετε ένα βιβλίο είναι ενώ πλένετε τα πιάτα».
Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο «Μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος – μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ – EPBOOKS