Now Reading
«Μια καρδιά γεμάτη αγάπη είναι η πιο αληθινή σοφία» Charles Dickens

«Μια καρδιά γεμάτη αγάπη είναι η πιο αληθινή σοφία» Charles Dickens

Ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812

Μεγάλες Προσδοκίες, Όλιβερ Τουίστ, Ιστορία δύο πόλεων, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Ο ζοφερός οίκος, «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», μερικά από τα σημαντικά έργα του που έχει υπογράψει. Ο Κάρολος Ντίκενς (Τσαρλς Ντίκενς Charles Dickens) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 κι ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος.

Ο Τσαρλς Ντίκενς υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους και κριτικούς της κοινωνίας. Επινόησε ορισμένους από τους γνωστότερους διεθνώς φανταστικούς χαρακτήρες και θεωρείται από πολλούς ως ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Βικτωριανής Εποχής. Τα έργα του έχαιραν άνευ προηγουμένου δημοτικότητας κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ αυτή η δημοφιλία διατηρείται και σήμερα τόσο για τα μυθιστορήματα όσο και για τα διηγήματά του. Οι κριτικοί της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα όπως και οι ακαδημαϊκοί τον έχουν αναγνωρίσει ως μια λογοτεχνική διάνοια. Στα ελληνικά κυκλοφορούν πολλές αξιόλογες μεταφράσεις των βιβλίων του, ενώ αρκετοί τίτλοι του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο.

Πέθανε στο Λονδίνο στις 9 Ιουνίου 1870, στη χώρα κηρύχθηκε πένθος και τον έθαψαν στη γωνία των ποιητών, στο Γουεστμίνστερ Άμπεϋ. Η δημοτικότητά του ήταν εξαιρετική όσο ζούσε και, όπως είπε και ο Walter Allen, «η επιρροή του εξακολουθεί να είναι αισθητή και το έργο του μέρος του λογοτεχνικού κλίματος μέσα στο οποίο ζει ο δυτικός άνθρωπος».

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

«Μια καρδιά γεμάτη αγάπη είναι η πιο αληθινή σοφία».

«Σφυρηλατούμε οι ίδιοι τις αλυσίδες που φοράμε στη ζωή».

«Ο πόνος του χωρισμού δεν είναι τίποτα μπρος στη χαρά της εκ νέου συνάντησης».

«Αν δεν υπήρχαν κακοί άνθρωποι, δεν θα υπήρχαν καλοί δικηγόροι».

«Να έχεις μια καρδιά που δεν σκληραίνει ποτέ, και μια ιδιοσυγκρασία που δεν κουράζει ποτέ, και ένα άγγιγμα που δεν πονάει ποτέ».

«Υπάρχουν σκοτεινές σκιές στη γη, αλλά τα φώτα της κάνουν πιο δυνατά την αντίθεση».

«Η φύση δίνει σε κάθε εποχή κάποιες δικές της ομορφιές. Και από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως από την κούνια μέχρι τον τάφο, δεν είναι παρά μια διαδοχή αλλαγών τόσο ήπιων και εύκολων που μετά βίας μπορούμε να σημειώσουμε την πρόοδό τους».

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω αυτό που έκανα χωρίς τις συνήθειες της ακρίβειας, της τάξης και της επιμέλειας, χωρίς την αποφασιστικότητα να συγκεντρωθώ σε ένα θέμα τη φορά».

«Κανείς δεν είναι άχρηστος σε αυτόν τον κόσμο αν δεν ρίχνει το βάρος του σε κανέναν άλλον».

«Η όλη διαφορά μεταξύ κατασκευής και δημιουργίας είναι ακριβώς αυτή: ότι ένα πράγμα που κατασκευάζεται μπορεί να αγαπηθεί μόνο αφού κατασκευαστεί. Αλλά ένα πράγμα που δημιουργείται αγαπιέται πριν υπάρξει».

«Ό,τι προσπάθησα να κάνω στη ζωή, προσπάθησα με όλη μου την καρδιά να το κάνω καλά. Σε οτιδήποτε έχω αφοσιωθεί, έχω αφοσιωθεί πλήρως. Σε μεγάλους στόχους και σε μικρούς, ήμουν πάντα σοβαρός».

«Οι κακίες μερικές φορές είναι απλώς αρετές που ξεχωρίζουν!»

Δείτε Επίσης

«Η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν η πρώτη μου αγάπη. Ένιωθα ότι αν μπορούσα να παντρευτώ την Κοκκινοσκουφίτσα, θα έπρεπε να είχα γνωρίσει την τέλεια ευδαιμονία».

«Η ζωή είναι φτιαγμένη από τόσα πολλά χωριστά μέρη συγκολλημένα μεταξύ τους».

«Αυτός είναι ένας κόσμος δράσης, και όχι για σκούπισμα ή απλώς μια βόλτα».

«Οι τύψεις είναι η φυσική ακολουθία των γκρίζων μαλλιών».

«Υπάρχουν βιβλία των οποίων η πλάτη και τα εξώφυλλα είναι μακράν τα καλύτερα μέρη».

«Ας είμαστε ηθικοί. Ας αναλογιστούμε την ύπαρξή μας».

«Ανοίγει τους πνεύμονες, καθαρίζει το βλέμμα, ασκεί τα μάτια και απαλύνει την ιδιοσυγκρασία. Κλάψε ελεύθερα λοιπόν».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top