Άντληση γάλακτος – Οδηγός επιβίωσης - Childit
Now Reading
Άντληση γάλακτος – Οδηγός επιβίωσης

Άντληση γάλακτος – Οδηγός επιβίωσης

  Πάρα πολλές μητέρες χρησιμοποιούμε αντλία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είτε για άντληση…

pum

 

Πάρα πολλές μητέρες χρησιμοποιούμε αντλία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είτε για άντληση στη δουλειά, είτε στο σπίτι περιστασιακά, είτε για να διατηρήσουμε την παραγωγή μας όταν υπάρχουν προβλήματα με το θηλασμό του μωρού. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να έχετε καλή πληροφόρηση γύρω από το θέμα και παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για να πάνε όλα καλά όταν και όποτε χρειαστεί να αντλήσετε γάλα για το μωρό σας:

 

1. Θυμηθείτε ότι το γάλα που αντλείτε με την αντλία ΔΕΝ είναι ένδειξη του πόσο γάλα υπάρχει στο στήθος σας.
Πολλές μητέρες όταν αντλούν ανησυχούν ότι η παραγωγή τους δεν είναι αρκετή επειδή δεν βγάζουν αρκετό γάλα. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η ποσότητα γάλακτος που αντλείτε δεν είναι ένδειξη του πόσο γάλα παράγετε. Ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται πολύ διαφορετικά σε ένα μηχάνημα απ’ ότι στο μωρό μας. Όταν θηλάζετε το μωρό σας και το βλέπετε, το ακούτε, το μυρίζετε και νιώθετε το δέρμα του επάνω στο δικό σας, οι ορμόνες που εκκρίνονται σας βοηθούν να χαλαρώσετε και ενεργοποιούν την έκκριση γάλακτος. Όπως καταλαβαίνετε, δεν συμβαίνει η ίδια ορμονική έκρηξη με το σκληρό πλαστικό μιας αντλίας. Κάποιες γυναίκες απλώς δεν εκκρίνουν αρκετό γάλα με μια αντλία, αν και έχουν σίγουρα αρκετό γάλα για το μωρό τους.

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή αντλία σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Το είδος της αντλίας που θα χρειαστείτε εξαρτάται από τη χρήση που θα κάνετε. Αν αντλείτε για να βγείτε ένα βράδυ έξω που και που, τότε οι περισσότερες γυναίκες τα καταφέρνουν μια χαρά αντλώντας απλώς γάλα με το χέρι τους (δείτε εδώ: http://newborns.stanford.edu/Breastfeeding/HandExpression.html), ή με μια χειροκίνητη αντλία, ή με μια ηλεκτρική αντλία μονής άντλησης. Αν αντλείτε γάλα στη δουλειά, ή προσπαθείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ατομική τράπεζα γάλακτος για να έχετε διαθέσιμο γάλα όταν γυρίσετε στη δουλειά, τότε μια ηλεκτρική αντλία διπλής άντλησης είναι μια καλή επένδυση. Εάν θέλετε να αντλήσετε γάλα τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, γιατί το μωρό σας είναι άρρωστο και δεν μπορεί να θηλάσει, ή γιατί εσείς είστε άρρωστη, ή γιατί έχετε προβλήματα με το θηλασμό, τότε χρειάζεστε μια ηλεκτρική νοσοκομειακή αντλία διπλής άντλησης. Αυτές οι αντλίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να εγκαταστήσουν την παραγωγή γάλακτος κατά τις πρώτες εβδομάδες, εάν το μωρό δεν θηλάζει καθόλου ή θηλάζει ελάχιστα και όχι αποτελεσματικά. Οι νοσοκομειακές αντλίες διατίθενται μόνο προς ενοικίαση από τις διάφορες εταιρίες.

3. Κάντο με το χέρι!
Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, εάν χρειαστεί να δίνετε συμπληρωματικό γάλα στο παιδί, μια καλή ιδέα είναι να βγάζετε γάλα με το χέρι (www.newborns.stanford.edu/Breastfeeding/HandExpression.html) και να το δίνετε στο μωρό με ένα κουταλάκι ή με ειδικό ποτηράκι. Το πρωτόγαλα είναι αρκετά παχύ και λίγο σε ποσότητα, όμως είναι ότι χρειάζεται το νεογέννητο μωρό σας το οποίο έχει πολύ μικρό στομάχι και μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να μάθει να συγχρονίζει το ρούφηγμα, την κατάποση και την αναπνοή του. Το πρωτόγαλα πολύ συχνά κολλάει και χάνεται στα διάφορα τμήματα και τοιχώματα της αντλίας και πολλές γυναίκες δεν τα καταφέρνουν καθόλου καλά με την άντληση τις πρώτες ημέρες.

Περίπου την τρίτη μέρα μετά τον τοκετό, όταν η παραγωγή μας αρχίζει να αυξάνεται, αν χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας την ώρα της άντλησης συνήθως αυξάνεται η ποσότητα του γάλακτος που αντλούμε. Σε μια μελέτη, οι μητέρες που χρησιμοποιούσαν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της άντλησης αύξησαν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 48%! Παρακολουθείστε αυτό το βίντεο για να δείτε πώς γίνεται:

www.newborns.stanford.edu/Breastfeeding/MaxProduction.html

Εκτός από το να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να αυξήσετε την παραγωγή, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις της αντλίας (εάν υπάρχουν). Εάν η αντλία που έχετε διαθέτει ξεχωριστές ρυθμίσεις για την ταχύτητα και την απομύζηση, τότε ξεκινήστε την άντληση σε υψηλή ταχύτητα και χαμηλή απομύζηση και μετά από μερικά λεπτά αλλάξτε τη ρύθμιση χαμηλώνοντας την ταχύτητα και αυξάνοντας την απομύζηση. Αυτός ο τρόπος μιμείται τον τρόπο που θηλάζει το μωρό. Αρχικά, το μωρό θηλάζει γρήγορα χωρίς να ρουφάει δυνατά, για να προκαλέσει το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος. Μόλις γίνει αυτό και κατέβει το γάλα, ο ρυθμός του θηλασμού αλλάζει και το μωρό θηλάζει πιο αργά αλλά πιο δυνατά. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της άντλησης, μόλις μειωθεί η ροή του γάλακτος, για να ενεργοποιήσετε και πάλι το αντανακλαστικό της έκκρισης. Κάποιες αντλίες κάνουν την αλλαγή αυτόματα και μπορείτε να το επαναλάβετε και μόνη σας όσες φορές θέλετε πατώντας απλώς το κουμπί.

4. Η άντληση δεν πρέπει να σας πονάει
Όπως δεν πρέπει να σας πονάει και ο θηλασμός. Αν πονάει, κάτι δεν πάει καλά. Όταν χρησιμοποιείτε αντλία, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό μέγεθος χοάνης (το μέρος της αντλίας που ακουμπά στο στήθος σας). Εάν η χοάνη είναι μικρή για τη θηλή σας, η άντληση κατά πάσα πιθανότητα θα σας πονά και οι χοάνες, είτε πολύ μικρές είτε πολύ μεγάλες, μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα που θα αντλήσετε. Κάποιες φορές το μέγεθος της χοάνης που χρειάζεστε μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι θηλές σας μπορεί να μεγαλώσουν. Εάν η άντληση ήταν άνετη αλλά ξαφνικά σας πονά, ελέγξτε και πάλι το μέγεθος της χοάνης.

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η μεγάλη ένταση στην αντλία, δεν έχει απαραιτήτως σαν αποτέλεσμα περισσότερο γάλα. Μπορεί όμως να προκαλέσει περισσότερο πόνο! Αυξήστε την ένταση μέχρι το σημείο που να είναι άνετη η άντληση για εσάς.

5. Η συχνότητα είναι πιο σημαντική από τη διάρκεια.
Η πιο συνηθισμένη ερώτηση από τις μαμάδες που αντλούν, είναι «Πόση ώρα πρέπει να αντλώ;». Για τις περισσότερες, 15-20 λεπτά είναι αρκετά (συνολικά εάν αντλείτε και τα δύο στήθη ταυτόχρονα, ή για κάθε στήθος εάν αντλείτε το κάθε στήθος ξεχωριστά). Όμως, η συχνότητα της άντλησης είναι πιο σημαντική από τη διάρκεια. Εάν ο σκοπός σας είναι η αύξηση της παραγωγής, οι συχνότερες αντλήσεις είναι πιο αποτελεσματικές από το να αντλείτε για πολύ ώρα.

6. Σιγουρευτείτε ότι το γάλα από το μπιμπερό δίνεται σωστά.
Πολύ συχνά ακούμε από τις μαμάδες που δουλεύουν ότι δεν μπορούν να αντλήσουν όσο γάλα χρειάζεται να πιεί το μωρό τους όταν αυτές λείπουν από το σπίτι. Πριν πανικοβληθείτε και κατηγορήσετε την παραγωγή σας, θα ήταν καλό να σκεφτείτε μήπως το άτομο που κρατάει το μωρό σας το ταΐζει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Ο παραδοσιακός τρόπος ταΐσματος με το μπιμπερό έχει σαν αποτέλεσμα παραταϊσμένα μωρά και την αίσθηση ότι το μωρό χρειάζεται περισσότερο γάλα απ’ όσο πραγματικά έχει ανάγκη. Δείτε εδώ το σωστό τρόπο για να ταΐσουμε ένα μωρό με το μπιμπερό: www.bestforbabes.org/the-babes-guide-to-bottle-feeding

Δείτε Επίσης

7. Προβλήματα!
Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά με την άντληση, οι περισσότερες μαμάδες αμέσως πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την παραγωγή τους ή ότι κάνουν κάτι λάθος. Πριν φτάσετε σ’ αυτό το συμπέρασμα, σκεφτείτε ότι μπορεί να μην φταίτε καθόλου εσείς. Καταρχήν ελέγξτε την αντλία σας και όλα τα μέρη της. Μπορεί κάποιο να έχει καταστραφεί. Τα λεπτά μέρη όπως οι βαλβίδες και οι μεμβράνες εύκολα σκίζονται ή κόβονται, κι αυτό μπορεί άμεσα να επηρεάσει την λειτουργία της αντλίας και συνεπώς και την παραγωγή σας. Όλα τα μέρη της αντλίας συνήθως μπορούν να αντικατασταθούν.

Εάν η μείωση της παραγωγής δεν αφορά την αντλία αλλά την ίδια τη μαμά, συνήθως αυτό οφείλεται στην ανταπόκριση της κάθε μαμάς στην αντλία και όχι σε αληθινή μείωση της παραγωγής (αν και, αν η άντληση είναι μακροχρόνια, μπορεί τελικά να μειωθεί όντως η παραγωγή). Θυμηθείτε τον κανόνα Νο1 και το γεγονός ότι απλώς, ορμονικά, δεν ανταποκρινόμαστε το ίδιο στο μωρό μας και σε μια αντλία. Πολλές μαμάδες χρησιμοποιούν μια φωτογραφία του μωρού τους την ώρα της άντλησης ώστε να ενεργοποιήσουν τις ορμόνες και το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος. Το ίδιο μπορεί να γίνει και αν μυρίσετε ένα ρούχο του μωρού σας. Εάν έχετε άγχος για την παραγωγή σας, καλύψτε τα μπιμπερό για να μην τα βλέπετε την ώρα που αντλείτε και εστιάστε την προσοχή σας σε κάτι άλλο, αφού το άγχος εμποδίζει την έκκριση γάλακτος.

Κάποιες ακόμα πρακτικές συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα κατά την άντληση:

• Αντλήστε γάλα από το ένα στήθος την ώρα που θηλάζετε το μωρό σας από το άλλο.
• Βάλτε πολύ ζεστές κομπρέσες στο στήθος πριν την άντληση.
• Κάντε μασάζ στο στήθος πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της άντλησης.
• Μην το παρακάνετε! Αντλείστε τόσο γάλα όσο βγάζει η αντλία. Όταν η ροή σταματήσει ή μειωθεί, σταματήστε την αντλία και κάντε την επόμενη άντληση πιο σύντομα.
• Κατά την άντληση, δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο. Εάν πονάτε κάτι δεν κάνετε σωστά, ή απλώς η χοάνη δεν ταιριάζει στο μέγεθος της θηλή σας.
• Εάν ο πόνος υποχωρεί στη μικρότερη ένταση της αντλίας, αλλά συνεχίζετε να βγάζετε γάλα, αφήστε την ένταση στο σημείο εκείνο που δεν σας προκαλεί πόνο.
• Οι πρωινές ώρες είναι συνήθως πιο παραγωγικές από τις απογευματινές.
• Προσπαθήστε να βγάζετε γάλα περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
• Εάν είστε μακριά από το μωρό σας, αντλείστε γάλα τόσες φορές όσες θα θηλάζατε εάν ήσασταν μαζί του.
• Προσπαθήστε να αντλείτε γάλα σε ένα μέρος ήσυχο, χωρίς πολλά ερεθίσματα. Χαλαρώστε όσο πιο πολύ μπορείτε και σκεφτείτε το μωρό σας ή κοιτάξτε μια φωτογραφία του.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 thilasmos.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top