Now Reading
Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μένουν έγκυοι μετά από χρόνια μάχη με τη στειρότητα.

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μένουν έγκυοι μετά από χρόνια μάχη με τη στειρότητα.

Redditors ισχυρίζονται ότι το Ozempic τις βοήθησε να μείνουν έγκυοι – και ορισμένοι γιατροί συμφωνούν

Γράφει η Abi Berwager Schreier σε ένα πρόσφατο άρθρο της που διαβάσαμε στο motherly: Διαγνώστηκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) όταν ήμουν 25 ετών. Αφού είχα όλα τα συμπτώματα από τότε που ήμουν στο γυμνάσιο, μόλις 10 χρόνια αργότερα, το PCOS ήταν ένα *πράγμα.* Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του PCOS είναι η ανεξήγητη αύξηση βάρους και μετά ότι η αύξηση βάρους προκαλεί στειρότητα –οι ορμόνες σας έχουν μπερδευτεί από το να είστε «υπερβαρείς» και μετά δεν έχετε καθόλου ωορρηξία ή έχετε ωορρηξία εντελώς τυχαία– για να το θέσω απλά. Επιπλέον, οι πολύ βαριές περίοδοι και οι κράμπες δεν βοηθούν.

Ο γιατρός μου με έβαλε στο Ozempic για να με βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να ελέγξω το PCOS μου. Ενώ δεν είμαι στην προσπάθεια για να μείνω ξανά έγκυος, οι Redditors ισχυρίζονται ότι το Ozempic τους βοήθησε να μείνουν έγκυος. Η Δρ Iman Saleh, μαιευτήρας και γυναικολόγος, και διευθυντής ιατρικής παχυσαρκίας στο τμήμα βαριατρικής στο Northwell, μίλησε με το PEOPLE και εξήγησε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

«Έχω δει μερικές ασθενείς μου που έχουν έρθει μετά από μερικούς μήνες χρήσης του φαρμάκου για απώλεια βάρους και έχουν αυτά τα μωρά έκπληξη ή αιφνιδιαστικές εγκυμοσύνες», είπε η Δρ Saleh σε μια συνέντευξη. Πρόσθεσε ότι με κυκλικό τρόπο, το Semaglutide –το δραστικό συστατικό του Ozempic και άλλων φαρμάκων για την απώλεια βάρους που όχι μόνο βοηθά το PCOS αλλά θεραπεύει τον διαβήτη τύπου 2– αυξάνει τη γονιμότητα στους ασθενείς.

«Έχω αγωνιστεί με προβλήματα υπογονιμότητας λόγω PCOS/αντίστασης στην ινσουλίνη/παχυσαρκία και ενώ είμαι ακόμα υπέρβαρος, τελικά πήρα θετικό τεστ!» μια redditor μοιράστηκε.

Η Δρ Saleh εξήγησε: «Ακόμη και αν πρόκειται για απώλεια βάρους 5 έως 10 κιλών, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τους ασθενείς να ξαναρχίσουν την ωορρηξία και να μπορέσουν να μείνουν έγκυοι».

«Τα λιποκύτταρά μας παράγουν οιστρογόνα και τα οιστρογόνα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις ωοθήκες μας όσον αφορά τη μείωση ή τη δυσλειτουργία της ωορρηξίας. Μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επένδυση του ενδομητρίου μας», πρόσθεσε η Δρ Saleh. «Μόλις χάσετε αυτό το βάρος, ακόμα κι αν είναι πολύ λίγο, γίνονται πιο γόνιμες και μένουν έγκυες».

Μια ακόμα redditor μοιράστηκε, «Έχω προβλήματα γονιμότητας και άρχισα να το παίρνω τον Φεβρουάριο. Έμεινα έγκυος ενώ ήμουν στο Ozempic τον Απρίλιο». Είπε ότι είχε χάσει 20 κιλά και σταμάτησε να παίρνει το Ozempic όταν ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος.

Την ώρα που δημοσίευσε τα νέα της στο Reddit, είπε: «Είμαι 8 εβδομάδων τώρα και όλα είναι καλά. Από ό,τι έχω διαβάσει, είναι σύνηθες αν δεν χρησιμοποιείτε προστασία (κάτι που δεν το κάνουμε επειδή οι πιθανότητες να μείνω έγκυος είναι μικρές). Έχω PCOS. Τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης επηρεάζουν τις ορμόνες μου με τεράστιους τρόπους».

Είπε ότι το να φέρει τα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα βοήθησε στη γονιμότητά της.

«Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι δυνατό, είπε. «Έχω σταματήσει τη λήψη του φαρμάκου για περίπου 3 με 4 εβδομάδες τώρα και δεν έχω ξαναπάρει βάρος, αλλά είμαι επίσης στη δίνη της πρωινής ναυτίας».

Αλλά τι γίνεται με τις γυναίκες που είναι σε έλεγχο των γεννήσεων, όπως αυτός η redditor. «Ήμουν σε αντισύλληψη και αυτή η εγκυμοσύνη ήταν πολύ απρογραμμάτιστη. Έχω μακρύ ιστορικό αποβολών και θνησιγένειας και είχα αποφασίσει να σταματήσω να προσπαθώ να συλλάβω πριν από δύο χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεκίνησα το Ozempic και έχασα 70 κιλά».

Δείτε Επίσης

Η Saleh λέει ότι η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια αντισύλληψης μπορεί να συμβεί επειδή η σεμαγλουτίδη μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται το αντισυλλυπτικό χάπι στο σώμα.

«Υπάρχει ένα συστατικό με τη μειωμένη γαστρική κένωση ή την επιβράδυνση του εντέρου», εξήγησε στο PEOPLE. «Καθώς χρησιμοποιούμε αυτά τα φάρμακα για να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται πληρέστεροι, η απορρόφηση αλλάζει στο σώμα μας. Και ως εκ τούτου η απορρόφηση των ασθενών που παίρνουν αντισυλλυπτικά μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των γεννήσεων».

Επομένως, εάν λαμβάνετε Semaglutide και αντισυλλυπτικά και δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, χρησιμοποιήστε προστασία.

Είτε χρησιμοποιείτε το Semaglutide για να συμβάλετε στη διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να χάσετε βάρος, είτε εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, πιστεύω ότι το Ozempic και άλλα φάρμακα όπως αυτό θα είναι ένα ακόμη εργαλείο για προσθήκη στην εργαλειοθήκη μας για διαχείριση PCOS και όλα τα αρνητικά που συνοδεύουν αυτό.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top