TOP

Make it simple

Κάντε τη ζωή –τη δική σας και των παιδιών– πιο απλή!

Απλός δεν σημαίνει απαραίτητα απλοϊκός, αλλά όσο πιο σύνθετη κάνουμε τη ζωή μας τόσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε να την παρακολουθήσουμε – πόσο μάλλον να την απολαύσουμε. Αν προσπαθήσετε να απλουστεύσετε τη ζωή των παιδιών σας, θα δείτε ότι θα έχετε πολλά οφέλη να κερδίσετε. Τα παιδιά ανθίζουν όταν έχουν χώρο και χρόνο να εξερευνήσουν τον κόσμο τους απαλλαγμένα από τους περιορισμούς που προκύπτουν από «πάρα πολύ».

Το «πάρα πολύ» είναι καταπιεστικό και αγχωτικό, είτε είναι πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολλές πληροφορίες, πάρα πολλές δραστηριότητες, πάρα πολλές επιλογές ή πάρα πολύ ταχύτητα – πάντα βιάζεστε από το ένα στο άλλο, χωρίς να έχετε μια στιγμή να χαλαρώσετε ή να παίξετε. Το να έχετε να κάνετε πάρα πολλά μπορεί να καταπονήσει ένα παιδί και να οδηγήσει σε περιττό στρες στο σπίτι και στην τάξη.

Η απλοποίηση της καθημερινής τους ρουτίνας, η μείωση της υπερπληροφόρησης και των πολλών δραστηριοτήτων, το ξεκαθάρισμα επίσης των παιχνιδιών, βοηθάει στην ελάττωση της υπερδιέγερσης και τα ωθεί να διασκεδάζουν περισσότερο και να οργανωθούν πιο αποτελεσματικά. Αρκετά από τα συμπεριφορικά προβλήματα των σημερινών παιδιών σχετίζονται με ένα καθημερινό φορτωμένο πρόγραμμα, όταν έχουν πάρα πολλά πράγματα ή πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Όταν απλοποιείτε τον κόσμο ενός παιδιού, δημιουργείτε χώρο για θετική ανάπτυξη, δημιουργικότητα και χαλάρωση.  «Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να βρουν τον εαυτό τους – μέσα από το παιχνίδι και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αν παραφορτώσετε ένα παιδί με χιλιάδες πράγματα, με επιλογές και ψευδοεπιλογές – πριν να είναι έτοιμοι, θα μάθουν να αναγνωρίζουν μόνο μια συναισθηματική πραγματικότητα: «Περισσότερα!»

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε την απλοποίηση είναι με το περιβάλλον του σπιτιού σας. Καθώς μειώνετε την ποσότητα των παιχνιδιών του παιδιού σας και την ακαταστασία σας, αυξάνετε την προσοχή τους και την ικανότητά τους για ουσιαστικό παιχνίδι. Πάρα πολλά πράγματα οδηγούν σε πολύ λίγο χρόνο και πολύ λίγη συνείδηση και εμπλοκή στον τρόπο που τα παιδιά βλέπουν και εξερευνούν τον κόσμο τους.

Βάλτε τάξη στο χάος

Κατά την εκκαθάριση των παιχνιδιών, επικεντρωθείτε στη διατήρηση ενός συνδυασμού παιχνιδιών που τα παιδιά σας απολαμβάνουν σταθερά και τα οποία τους κρατούν απασχολημένα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Συχνά, τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι απλά, κλασικά παιχνίδια χωρίς πολλά κουδούνια και σφυρίχτρες – χνουδωτά ζώα, κούκλες, συναρμολογούμενα παιχνίδια όπως Legos, τρένα και αυτοκίνητα και υλικά τέχνης και χειροτεχνίας.

Συγκεντρώστε τα αγαπημένα τους βιβλία σε μια γωνιά προσβάσιμη και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήστε τα για να δημιουργήσετε μια σταθερή «βιβλιοθήκη» που θα εμπλουτίζετε με νέα. Δημιουργήστε ευφάνταστα «οχυρά παιχνιδιών», και στη συνέχεια δώστε στο παιδί σας κάποιο χρόνο να προσαρμόσει και να δημιουργήσει τον δικό του οχυρό όπως το φαντάζεται.

Δημιουργήστε ελεύθερο χρόνο

Κατά τον ίδιο τρόπο, η απλοποίηση του προγράμματος της οικογένειάς σας μπορεί να μειώσει την ξέφρενη αίσθηση ότι είστε πάντα εν κινήσει. Τα παιδιά με ένα πλήρες πλέγμα σχολικής εργασίας, εξωσχολικές δραστηριότητες ή αθλήματα κάθε μέρα μπορεί να αισθάνονται άγχος και πίεση δεδομένου ότι τους λείπει ο ελεύθερος χρόνος που χρειάζονται τα παιδιά για δημιουργικό παιχνίδι και εξερεύνηση. Και όταν ρυθμίζετε αποτελεσματικά τα χρονικά όρια σε «οθόνες», θα κρατάτε το παιδί σας ελεύθερο από τη διάσπαση της προσοχής και θα το βοηθήσετε να μάθει να βρίσκει τη χαρά στην παρούσα στιγμή. Υπάρχει ένας κύκλος δράσης αντίδρασης που πρέπει να λάβετε υπόψη: «Η ξεκούραση δημιουργεί τη δημιουργικότητα, η οποία καλλιεργεί τη δραστηριότητα. Η δραστηριότητα προάγει την ανάπαυση, η οποία στηρίζει τη δημιουργικότητα».

Αν κάνετε το «ταξί» από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, ίσως καταλαβαίνετε τι εννοώ. Αν περιορίσετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες, αυτό θα τους δώσει την ελευθερία όχι μόνο να έχουν χρόνο για να παίξουν και να εξερευνήσουν αλλά και για να ασχοληθούν πραγματικά και να επικεντρωθούν στις δραστηριότητες που επιλέγουν να συμμετάσχουν.

Η μείωση της φυσικής ακαταστασίας, ο καθορισμός προβλέψιμων ρυθμών και οι δραστηριότητες με μέτρο έχουν οφέλη και για τους γονείς. Με την απλοποίηση, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που πραγματικά εκτιμούμε, όχι μόνο να περάσουμε τις ημέρες μας αντιδρώντας σε αυτόματα εξωτερικά ερεθίσματα. Η κατοχή λιγότερων παιχνιδιών ωφελεί τη φαντασία του παιδιού και συμβάλλει στην αίσθηση της ηρεμίας.

Η απλούστευση είναι μια συνεχής διαδικασία, όχι κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα απόγευμα ή ένα Σαββατοκύριακο. Χρειάζεται χρόνος για να μειωθούν τα υπάρχοντα, να αλλάξουν συνήθειες και να αναπτυχθούν νέοι ρυθμοί. Δεν είναι εύκολο να αλλάξετε τις κατευθύνσεις όταν η όλη οικογένειά σας κινείται με την ταχύτητα του φωτός. Ξεκινήστε σιγά-σιγά, με μικρές αλλαγές και προετοιμάστε αυτό που θέλετε να μοιάζει με την οικογενειακή σας ζωή.

Φτιάξτε αναμνήσεις

Στο άλμπουμ της παιδικής ηλικίας, αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι τα ταξίδια στη Disneyland, αλλά οι μικρές δικές σας συνήθειες που εδραιώνονται και επαναλαμβάνοντα: τα οικογενειακά δείπνα, οι βόλτες στη φύση, οι εκδρομές, το να διαβάζετε μαζί πριν από το βραδινό ύπνο, οι τηγανίτες το πρωί του Σαββάτου.

Με την απλούστευση μπορούμε να φέρουμε νέα έμπνευση στην καθημερινότητά μας. Λιγότερο άγχος, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, λιγότερη εξάρτηση από υλικά αγαθά, περισσότερη αξιοποίηση της φαντασίας, λιγότερες μετακινήσεις, περισσότερη ουσιαστική επαφή. Όταν μειώνετε τα επουσιώδη, αυξάνετε τα σημαντικά. Όταν απαλλάσσεστε από τα άχρηστα, δίνετε χώρο σε ό,τι πραγματικά αξίζει. Άλλωστε ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός, ενώ η οικογενειακή ευτυχία και το χαμόγελο των παιδιών σας, αξίζει όσο όλο το χρυσάφι του κόσμου!

Καταχώρησε Σχόλιο