Now Reading
Happy time: υπέροχες δραστηριότητες στην παραλία – με άμμο ή βότσαλα

Happy time: υπέροχες δραστηριότητες στην παραλία – με άμμο ή βότσαλα

Ιδέες για ατέλειωτο παιχνίδι, κοινό χρόνο κι αξέχαστες αναμνήσεις

Καλοκαίρι, θάλασσα, άμμος, κουβαδάκια… πύργοι, κάστρα, σκάψιμο στην άμμο, κατασκευές, θάψιμο στην άμμο… Ωστόσο, ακόμα και στην ωραιότερη παραλία της Ελλάδας να βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι, τα παιδιά σας ίσως αρχίσουν, κάποια στιγμή, να βαριούνται τα παιχνίδια στο νερό. Εδώ θα σας φανούν χρήσιμες οι παρακάτω προτάσεις για παιχνίδια με άμμο, κάποιες από τις οποίες μάλιστα μπορείτε να εφαρμόσετε και στο σπίτι, μετατρέποντας τη βεράντα ή τον κήπο σας σε… παραλία σε μικρογραφία.

Τρενάκι στην άμμο:

Πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του τρενάκι, παρακινήστε το να μαζέψει ξυλάκια από την παραλία και να τα μετατρέψει σε ράγες και ξεκινήστε παρέα ένα δημιουργικό ταξίδι. Μπορείτε, επίσης, να συγκεντρώσετε και άλλα υλικά –όπως βότσαλα, φύκια, χαλίκι– και, σε συνδυασμό με την άμμο και αρκετή φαντασία, να χτίσετε στην παραλία μια μικρή πόλη.

Εις τον αφρό της άμμου:

Ενθαρρύνετε το παιδί να ανακατέψει την άμμο με αφρό ξυρίσματος σε μια λεκάνη, στην παραλία ή στην αυλή του σπιτιού. Το μείγμα που θα δημιουργηθεί, ανάλαφρο και πιο εύπλαστο από την άμμο, θα είναι τέλειο για χειροτεχνίες.

Ένας μικρός παλαιοντολόγος:

Αν το παιδί σας περνάει φάση ενθουσιασμού με τους δεινοσαύρους, προμηθευτείτε μικρές φιγούρες τους και θάψτε τις στην άμμο. Μετά, παρακινήστε το να τις ανακαλύψει σκάβοντας και, αφού τις ξεθάψει, να αναγνωρίσει σε ποιο είδος δεινόσαυρου αντιστοιχεί κάθε φιγούρα.

Ένας μικρός καλλιτέχνης:

Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει στο σπίτι: ιδανικά, ατη βεράντα ή τον κήπο. Γεμίστε πλαστικά, εύκαμπτα μπουκάλια με μικρό στόμιο με χρωματιστή άμμο, διαφορετικό χρώμα το καθένα, απλώστε στο έδαφος ένα μεγάλο χαρτόνι και προτείνετε στο παιδί να ζωγραφίσει με άμμο, πιέζοντας κάθε μπουκάλι για να βγάλει διαφορετικά χρώματα.

Ατομικά σετ παιχνιδιού για δωράκια σε πάρτι:

Μια καλή ιδέα για τα παιδικά πάρτι γενεθλίων στην παραλία. Μοιράστε σε μικρά τάπερ διάφορα παιχνίδια που τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν για τις κατασκευές τους στην άμμο (π.χ. κοχύλια, καλούπια, διάφανα πετραδάκια, μικρές φιγούρες παιχνιδιών) και δώστε σε κάθε μικρό καλεσμένο σας από ένα, ως δωράκι, στην αρχή και όχι στο τέλος του πάρτι για να μπορεί να το αξιοποιήσει επί τόπου.

Η παραλία των διακοπών σας δεν έχει άμμο αλλά βότσαλα και πέτρες…

Κανένα λόγος για να προβληματίζεστε, ίσα ίσα, θα έχετε να κουβαλάτε και λιγότερα πράγματα στην παραλία.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά:

Φτιάξτε τεράστια τοτέμ …ή πιο μικρά:

Τοτέμ στα ινδιάνικα σημαίνει κάθε φυσικό αντικείμενο, ζώο ή φυτό, για το οποίο πιστεύουν ότι έχει ιερές ιδιότητες. Στην προκειμένη περίπτωση είναι οι σχηματισμοί που προκύπτουν από συμπλέγματα πετρών – ακόμα και οι μικρότεροι. Ανάλογα με τις πέτρες που έχει οι παραλία σας αλλά και τη δύναμη που διαθέτετε φτιάξτε το δικό σας. Δεν χρειάζεται ούτε να είναι πολύ μεγάλο ούτε πολύ ψηλό. Χρησιμοποιείστε μεγάλες πέτρες για βάση και όσο ανεβαίνετε όλο και πιο μικρές.

Φτιάξτε κύκλους μέσα στον κύκλο

Μπορείτε να κάνετε έναν αρχικό κύκλο, και μέσα στον κύκλο άλλους μικρότερους, προσέχοντας ίσως, αν σας δίνετε η ευκαιρία, να χρησιμοποιείτε στους εσωτερικούς κύκλους ένα χρώμα κάθε φορά, ώστε να διαφοροποιείται κάθε ένας από τον επόμενο.

Δείτε Επίσης

Ζωγραφίστε τες

Πάρτε φυσικές βαφές ή φυσικά υλικά που λειτουργούν ως βαφές και ζωγραφίστε τες. Με σεβασμό ωστόσο προς το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του. Αν κάνετε διακοπές σε συγκεκριμένη παραλία όπου πάνε και άλλα παιδιά, μπορείτε να οργανωθείτε και να συνεργαστείτε και να φτιάξετε στο τέλος μια έκθεση.

Πλέξτε τες… ή ντύστε τες με νήμα

Μια ευφάνταστη και πρωτότυπη δραστηριότητα είναι να πάρετε μαζί σας πολύχρωμα νήμα ή διαφορετικών χρωμάτων νήματα και να ντύσετε με αυτά γύρω γύρω τις πέτρες. Το πολύχρωμο οπτικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ασυνήθιστο. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε οικολογικά νήματα.

Σεβασμός πάνω απ’ όλα: Προσπαθήστε να μάθετε στα παιδιά να μην αλλοιώνουν όσο γίνεται τον φυσικό χώρο στον οποίο ζουν ή επισκέπτονται. Το να μην αφήσετε πίσω σας σκουπίδια το θεωρώ απλώς δεδομένο. Ως προς τις πέτρες και τα βότσαλα που θα θελήσετε να πάρετε από την παραλία στο σπίτι, να είναι με μέτρο και αφού πρώτα σκεφτείτε καλά αν θα τις αξιοποιήσετε ή αν θα πάνε στράφι. Το ότι κάτι είναι άφθονο στη φύση δεν σημαίνει ότι μας ανήκει, ή ότι κάτι φαίνεται σε εμάς «άχρηστο» ή ασήμαντο δεν σημαίνει ότι δεν εξυπηρετεί κάποιο λόγο και κάποιο σκοπό στο οικοσύστημα. Να μάθουμε στα παιδιά ότι είναι μέρος του κόσμου κι όχι ότι όλος ο κόσμος τους είναι δικός τους.

Προσοχή: Μην ξεχάσετε, φεύγοντας από την παραλία, να βεβαιωθείτε πως έχετε ξεθάψει και μαζέψει όλα τα πλαστικά παιχνίδια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top