Now Reading
H επιστήμη εξηγεί: Γιατί το μωρό σας σταματά να κλαίει όταν το σηκώνετε ενώ είστε όρθια

H επιστήμη εξηγεί: Γιατί το μωρό σας σταματά να κλαίει όταν το σηκώνετε ενώ είστε όρθια

Μια συναρπαστική μελέτη μάς διαφωτίζει ως προς το γιατί συμβαίνει

Όταν ακούτε το μωρό σας να κλαίει, αισθάνεστε σχεδόν ενστικτωδώς την ανάγκη να το σηκώσετε, να το λικνίσετε, να το κουνήσετε προκειμένου να το ηρεμήσετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το να στέκεσαι και να κρατάς ένα μωρό είναι ενστικτώδης αντίδραση για να το ηρεμήσεις κι οδηγείται από αιώνες θετικών ανατροφοδοτήσεων από μωρά που ηρεμούν με αυτόν τον τρόπο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

«Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που κουβαλούσε η μητέρα τους ενώ περπατούσε σταματούσαν αμέσως την εκούσια κίνηση και το κλάμα και εμφάνισαν ταχεία μείωση του καρδιακού παλμού, σε σύγκριση με το κράτημα από μια καθιστή μητέρα», λένε οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό: Αυτό το συντονισμένο σύνολο ενεργειών -η μητέρα στέκεται και το μωρό να ηρεμεί- παρατηρείται και σε άλλα είδη θηλαστικών. Χρησιμοποιώντας φαρμακολογικές και γενετικές παρεμβάσεις με ποντίκια, οι συγγραφείς λένε, «Εντοπίσαμε εντυπωσιακά παρόμοιες αποκρίσεις σε νεογνά ποντικών, όπως ορίζονται από την ακινησία και μειωμένες υπερηχητικές φωνές και καρδιακό ρυθμό».

Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη ότι, όσο τρομακτική κι αν είναι η μητρότητα, η καρδιά και το σώμα των μαμάδων γνωρίζουν ήδη τόσα πολλά για το τι πρέπει να κάνουν. Από τον τρόπο που μιλάνε στα μωρά μέχρι τις «αισθήσεις τους» όταν κάτι δεν πάει καλά, αυτά τα πράγματα που κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη προέρχονται από βαθιά μέσα τους.

Στην περίπτωση που στέκεστε όρθια και κρατάτε το μωρό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ηρεμιστική απόκριση του βρέφους στη μητρική μεταφορά είναι ένα συντονισμένο σύνολο κεντρικών, κινητικών και καρδιακών ρυθμίσεων και είναι ένα διατηρημένο συστατικό των αλληλεπιδράσεων μητέρας-βρέφους, χαρακτηριστικό των θηλαστικών ζώων».

Δείτε Επίσης

Γιατί λοιπόν τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν στεκόμαστε όρθιοι; Επειδή η μεταφορά προκαλεί φυσιολογικές αντιδράσεις που ηρεμούν και χαλαρώνουν τα μωρά. Η μεταφορά προς μια μαμά που στέκεται προκαλεί «κεντρικές, κινητικές και καρδιακές αντιδράσεις» που έχουν μια ηρεμιστική απόκριση ισχυρότερη από το λίκνισμα ή άλλα είδη κίνησης. Τα μωρά μας εξελίχθηκαν ώστε να θέλουν να τα μεταφέρουμε (κάτι που είναι καλό γιατί μερικές φορές η μαμά πρέπει να κάνει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν από μια κουνιστή πολυθρόνα).

Με άλλα λόγια, είναι ένα παράδειγμα ότι δουλεύουμε τέλεια σε συγχρονισμό με τα μωρά μας. Έτσι, σε μια μέρα που όλα είναι πολύ δύσκολα, μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε ότι ξέρετε τι κάνετε. Ακόμη, ή ειδικά, όταν δεν σταματάς για να το σκεφτείς. Άλλωστε αυτός ο τρόπος ενθαρρύνει για άλλη μια φορά την επαφή και τη χρήση μάρσιπου για όταν θες να κάνεις διάφορες δουλειές εντός κι εκτός σπιτιού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top