Now Reading
6 συμβουλές για την ανατροφή πολύ ευαίσθητων παιδιών – από μια μαμά και θεραπεύτρια

6 συμβουλές για την ανατροφή πολύ ευαίσθητων παιδιών – από μια μαμά και θεραπεύτρια

«Το δικό μου ταξίδι μου έδειξε ότι αυτή η ευαισθησία μπορεί να είναι συντριπτική μερικές φορές, αλλά είναι επίσης ένα απίστευτο δώρο» τονίζει η Amy Braun

«Το δικό μου ταξίδι μου έδειξε ότι αυτή η ευαισθησία μπορεί να είναι συντριπτική μερικές φορές, αλλά είναι επίσης ένα απίστευτο δώρο» τονίζει η Amy Braun

Η γονεϊκότητα είναι ένα ταξίδι γεμάτο χαρά, πληρότητα και λίγο χάος. Μέσα σε αυτό το όμορφο χάος, μερικά πολύ ευαίσθητα παιδιά λάμπουν με μια νευροαπόκλιση που τα ξεχωρίζει. Αυτά τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο με ένα βάθος και μια ένταση που συχνά μας αφήνει δέος. Ως αδειούχος σύμβουλος με εξειδίκευση στη μητρική ψυχική υγεία και ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ ευαίσθητου παιδιού, h Amy Braun, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της στο motherly.com, έχei μάθει όλες τις λεπτομέρειες της ανατροφής εξαιρετικά ευαίσθητων παιδιών. Μέσα από δοκιμές και λάθη, απέκτησε γνώσεις και έμαθε πώς να αγκαλιάζει και να γιορτάζει αυτό το εξαιρετικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

Κατανόηση της ευαισθησίας

Ο όρος «Υψηλά ευαίσθητο άτομο» (HSP) επινοήθηκε από την Δρ. Elaine Aron το 1991 και περιγράφει άτομα με αυξημένη ευαισθησία στο περιβάλλον και τα συναισθήματά τους. Είναι ένα νευροαποκλίνον χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιούνται γενετικά. Οι HSP έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να πιάνουν πράγματα που λείπουν από τους άλλους, να συμπονούν βαθιά και να βιώνουν τα συναισθήματά τους διαφορετικά. Γίνονται επίσης εύκολα υπερδιεγερμένοι, συναισθηματικοί και χρειάζονται έναν ειδικό τύπο γονικής μέριμνας που να τους αποδέχεται όπως είναι και να τους παρέχει στρατηγικές αντιμετώπισης. Το δικό της ταξίδι ως μητέρα, ιδιοκτήτρια ιατρείου και αδειούχου σύμβουλου της έδειξε ότι αυτή η ευαισθησία μπορεί να είναι συντριπτική μερικές φορές, αλλά είναι επίσης ένα απίστευτο δώρο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανατροφή ενός πολύ ευαίσθητου παιδιού: 6 συμβουλές για γονείς

Αναγνωρίστε την ενσυναίσθηση ως υπερδύναμη

Η ενσυναίσθηση είναι μια υπερδύναμη που διαθέτουν σε αφθονία τα πολύ ευαίσθητα παιδιά. Μπορεί να καταλάβουν τα μη λεκτικά σημάδια των δασκάλων τους, να έχουν βαθιά σχέση με τα ζώα και συχνά να αναλαμβάνουν τα συναισθήματα των συνομηλίκων τους. Αυτή η απίστευτη ικανότητα τους επιτρέπει να συντονιστούν με τα άρρητα συναισθήματα των γύρω τους, καλλιεργώντας βαθιές συνδέσεις. Ωστόσο, παρουσιάζει επίσης την πρόκληση της απορρόφησης των συναισθημάτων των άλλων, με αποτέλεσμα να γίνονται υπερβολικά συναισθηματικοί. Είναι σημαντικό να τους καθοδηγήσετε προς τον καθορισμό υγιών συναισθηματικών ορίων και την προστασία της συναισθηματικής τους ενέργειας.

Βοηθήστε στην εξισορρόπηση της διέγερσης

Τα πολύ ευαίσθητα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, που απορροφούν τα πάντα γύρω τους –ήχους, εικόνες, μυρωδιές– με ένταση. Η συμβουλευτική εμπειρία της την έχει διδάξει ότι, ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο, σημαίνει επίσης ότι είναι πολύ επιρρεπείς στην υπερδιέγερση. Το ταξίδι της ως μητέρα ενός πολύ ευαίσθητου παιδιού της έμαθε να διαχειρίζεται τα επίπεδα διέγερσής του δημιουργώντας χώρους όπου μπορούν να υποχωρήσει όταν χρειάζεται ένα διάλειμμα. Διδάσκοντάς τους να χαρακτηρίζουν τα συναισθήματά τους και να τα εκφράζουν, τα βοηθά να αποφεύγουν συναισθηματικές εκρήξεις και να περιηγούνται στον εσωτερικό τους κόσμο.

Σεβαστείτε τα συναισθηματικά όρια

Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να αποφύγετε την υπερδιέγερση, ο σεβασμός των συναισθηματικών ορίων είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Η εμπειρία της τόσο ως σύμβουλος όσο και ως μαμά της έχει δείξει ότι τα πολύ ευαίσθητα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Διδάξτε τους να επικοινωνούν όταν χρειάζονται χώρο και αποφύγετε να προσπαθήσετε να μιλήσετε για συναισθήματα όταν αυτά είναι ήδη αυξημένα.

Δείτε Επίσης

Βεβαιωθείτε ότι διαχειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα

Η διαχείριση των συναισθημάτων σας ως γονιός ενός πολύ ευαίσθητου παιδιού είναι μια κύρια δεξιότητα. Όπως εκείνη, το να αναγνωρίσετε ότι η συναισθηματική ευαισθησία του παιδιού σας μπορεί να αντικατοπτρίζει τη δική σας μπορεί να είναι μια μεταμορφωτική συνειδητοποίηση. Με το να διαμορφώνετε την υγιή συναισθηματική έκφραση και να μην τα συναντάτε στο υψηλό επίπεδο τους, τους δίνετε ένα σχέδιο για τη διαχείριση των μεγάλων συναισθημάτων τους. Μερικές φορές, ακόμη και το να ψιθυρίζετε όταν αρχίζουν να γίνονται συναισθηματικά διεγερμένοι, μπορεί να τα οδηγήσει σε μια πλήρη κατάρρευση.

Αγκαλιάστε τα πάθη τους

Το χαρακτηριστικό HSP συνδέεται με τη χαρισματικότητα – και τα πολύ ευαίσθητα παιδιά έχουν συχνά μια φυσική κλίση προς τις τέχνες, τη μουσική, τη φύση και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης. Αυτές οι λεωφόροι παρέχουν μια διέξοδο για να διοχετεύσουν τα έντονα συναισθήματά τους και να επικοινωνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Το πολύ ευαίσθητο παιδί της πηγαίνει συχνά στο πιάνο –το οποίο έμαθε μόνος του να παίζει– όταν αισθάνεται διεγερμένος. Το να βάζει τα συναισθήματά του στον ήχο ήταν ιδιαίτερα θεραπευτικό για αυτόν. (Τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου ήταν εξίσου θεραπευτικά για την ίδια – χα!) Είναι σημαντικό να βρείτε μια διέξοδο που όχι μόνο τα επιτρέπει να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, αλλά και να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους καθώς βλέπουν την ομορφιά που μπορούν να δημιουργήσουν.

Δημιουργήστε ανθεκτικότητα

Μια από τις δουλειές μας ως γονείς πολύ ευαίσθητων παιδιών είναι να τα διδάξουμε να χτίζουν ανθεκτικότητα αντί να καταρρέουν και μετά να τα παρατάνε. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την επικύρωση των συναισθημάτων των παιδιών, τη διδασκαλία τους θετικής αυτοομιλίας και τη διδασκαλία μηχανισμών αντιμετώπισης. Προωθήστε και γιορτάστε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την επιμονή. Πείτε τους αμέσως πόσο περήφανοι είστε για αυτά όταν ξεπερνούν ένα πρόβλημα ή επιμένουν σε μια δύσκολη κατάσταση. Εξοπλίζοντάς τα με ανθεκτικότητα, τους δίνετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής με χάρη.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top