Now Reading
6 χρήσιμες συμβουλές για γονείς που αντιμετωπίζουν ένα παιδί με ισχυρή θέληση

6 χρήσιμες συμβουλές για γονείς που αντιμετωπίζουν ένα παιδί με ισχυρή θέληση

H αρθρογράφος Sarah Barkley μας δίνει τα φώτα της για αποτελεσματική ανατροφή των παιδιών με ιδιαίτερο πείσμα

Όλοι έχουμε ακούσει για ένα παιδί με ισχυρή θέληση, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συνεπάγεται μέχρι να το αντιμετωπίσετε εσείς οι ίδιοι γονείς. Εάν είστε γονιός ενός παιδιού με ισχυρή θέληση, γνωρίζετε ήδη ότι είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Όταν το παιδί σας επικοινωνεί, θα θέλει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο.

Τα παιδιά με ισχυρή θέληση αποκαλούνται συχνά αποφασιστικά, πεισματάρηδες, θεληματικά, ξεροκέφαλα και πολλά άλλα. Ενώ αυτοί οι όροι αντιμετωπίζονται συχνά αρνητικά, το χαρακτηριστικό αυτό θα μπορούσε να είναι μια θετική πτυχή της ζωής του παιδιού. Ακολουθώντας μερικές συμβουλές για αποφασιστικά παιδιά, μπορείτε να βρείτε τρόπους να το κάνετε να λειτουργήσει και για τους δύο σας.

Ένα επίμονο παιδί αμφισβητεί την εξουσία από την αρχή της ζωής του. Θέλουν να κάμψουν τους κανόνες και να κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν με τον δικό τους τρόπο. Ωστόσο, η εμπειρία δεν χρειάζεται να είναι αρνητική και μπορείτε να ξεχάσετε το αρνητικό στίγμα που συνδέεται με αυτήν.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν καλή συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Προσαρμόζοντας την ανατροφή σας ώστε να προσαρμόζεται στη θέλησή τους, θα βιώσετε τα οφέλη του να έχετε ένα αποφασιστικό παιδί. Θα τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε κάποιον που χρησιμοποιεί την αποφασιστικότητά τους για το γενικότερο καλό.

Τι είναι ένα παιδί με ισχυρή θέληση;

Ένα «ξεροκέφαλο» παιδί έχει μια ισχυρή αίσθηση ανεξαρτησίας, ξεκινώντας από τα νηπιακά του χρόνια. Το παιδί θα έχει αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, που θα μπορούσε επίσης να εκδηλωθεί με ισχυρές απόψεις και προκλητική συμπεριφορά. Είναι επίμονα και δεν μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή τους μόλις βάλουν το μυαλό τους σε κάτι.

Όλα τα παιδιά θα εκδηλώνουν αυτές τις συμπεριφορές κατά καιρούς, αλλά ένα παιδί με ισχυρή θέληση θα είναι έτσι όλη την ώρα. Ενώ ορισμένες από τις ιδιότητές του μπορεί να φαίνονται αποθαρρυντικές, μπορείτε να βρείτε παρηγοριά από πολλές απόψεις. Αυτά τα παιδιά έχουν συχνά πάνω απ’ όλα τον εαυτό τους και επιδιώκουν αυτό που θέλουν και δεν ενδίδουν στην πίεση των συνομηλίκων.

Άλλα οφέλη είναι ότι έχουν ακεραιότητα, δεν μπορούν εύκολα να παρασυρθούν και συχνά γίνονται ηγέτες. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που χαρακτηρίζονται ως προκλητικά τείνουν να γίνονται πιο επιτυχημένα οικονομικά ως ενήλικες.

Το θάρρος τους τους επιτρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να μάθουν πράγματα μόνοι τους. Δεν μπορούν να δεχτούν αυτά που λένε οι άλλοι, γι’ αυτό δοκιμάζουν τα πράγματα επανειλημμένα για να δουν τι συμβαίνει.

Τα παιδιά με ισχυρή θέληση είναι παθιασμένα και όταν βάλουν κάτι στην καρδιά και το μυαλό τους, δεν μπορούν εύκολα να τα παρατήσουν. Συνεχίζουν να προσπαθούν ακόμα και όταν το έργο τους φαίνεται μάταιο και βιώνουν έντονα συναισθήματα. Αυτά τα παιδιά έχουν τη νοοτροπία να επικεντρωθούν σε αυτό που θέλουν και να εργαστούν σκληρά για να το πραγματοποιήσουν.

Ωστόσο, το κλειδί για να αποκομίσετε τα οφέλη είναι ότι πρέπει να μάθετε ήπιους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να αναθρέψετε το παιδί σας με ισχυρή θέληση. Με τις σωστές μεθόδους, μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην ανατροφή ενός τέτοιου παιδιού. Τότε, το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την αποφασιστικότητά του για κάτι ωφέλιμο.

Δείξτε ενσυναίσθηση και σεβασμό στο παιδί σας με ισχυρή θέληση

Όταν μεγαλώνεις ένα παιδί με ισχυρή θέληση, η εμπειρία μπορεί να μοιάζει ηττοπαθής. Θα έχετε προκλήσεις με το παιδί σας να αψηφά ανοιχτά αυτά που λέτε, και τελικά να μετατραπεί τη συμπεριφορά σας σε κατάρρευση και οργή. Το κλειδί είναι να θυμάστε ότι το παιδί σας έχει τα ίδια συναισθήματα με εσάς, αλλά δεν ξέρει πώς να τα χειριστεί ακόμα.

Δεν σας αρέσει να σας φωνάζουν οι άνθρωποι ή να σας λένε τι να κάνετε και πώς να το κάνετε. Ούτε στα παιδιά αρέσει, αλλά καλούνται να υποχωρήσουν. Ωστόσο, τα ξεροκέφαλα παιδιά δεν είναι τόσο πρόθυμα να συμμορφωθούν με κάθε απαίτηση όλη την ημέρα.

Αντί να απογοητεύεστε με το παιδί σας που θέλει να σας πει τη γνώμη του, δοκιμάστε να το ακούσετε. Ακούγοντας ήρεμα, μπορείτε να καταλάβετε γιατί το παιδί σας σας αψηφά. Το να μάθετε το σκεπτικό του είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει και για τους δύο σας.

Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι τα σέβοναι και σε βλέπουν να τους φέρεσαι με σεβασμό, θα μάθουν να το κάνουν επίσης. Το να δείχνουν ενσυναίσθηση και σεβασμό όχι μόνο οδηγεί σε λιγότερες καταρρεύσεις, αλλά τους διδάσκει επίσης πώς να συμπεριφέρονται στους άλλους. Ο κύριος στόχος είναι να τους συμπεριφέρεστε όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άλλοι.

Ακούστε τα

Είναι απαραίτητο να ακούτε το παιδί σας ακόμα κι όταν νομίζετε ότι εσείς ξέρετε καλύτερα. Τα επίμονα παιδιά έχουν ισχυρές απόψεις που τα οδηγούν στα συναισθήματα και τις απόψεις τους. Οι απόψεις τους είναι επίσης ο λόγος που δεν θα αλλάξουν γνώμη γρήγορα.

Αντί να απογοητεύεστε με το παιδί σας που θέλει να σας πει τη γνώμη του, δοκιμάστε να το ακούσετε. Ακούγοντας ήρεμα, μπορείτε να καταλάβετε γιατί το παιδί σας σας αψηφά. Το να μάθετε το σκεπτικό τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει και για τους δύο σας.

Μερικές φορές θα διαπιστώσετε ότι κάνατε κάτι για να τους αναστατώσετε, παρόλο που δεν βλέπετε το πρόβλημα. Μόλις το παιδί σας σας το εξηγήσει, μπορείτε να μιλήσετε για το τι συνέβη. Φροντίστε να ζητήσετε συγγνώμη εάν μπορείτε να δείτε την άποψή τους σχετικά με το τι τα αναστάτωσε.

Προσδιορίστε κοινές μάχες εξουσίας και πυροδοτήσεις

Με τα πεσματάρικα παιδιά, οι αγώνες για την εξουσία είναι αναπόφευκτες και φαινομενικά μπορεί να προκύψουν από το πουθενά. Είτε έχετε ένα νήπιο που εκρήγνυται, έναν έφηβο που παραμιλάει ή οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσο, ο εντοπισμός των πυροδοτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει. Οι αγώνες εξουσίας και τα αίτια είναι διαφορετικά σε όλους, επομένως είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τι προκαλεί αναστάτωση στο παιδί σας.

Δώστε προσοχή στο πότε συμβαίνουν οι αγώνες εξουσίας. Ακόμα κι αν δεν το δείτε αμέσως, πιθανότατα υπάρχουν κάποιες ομοιότητες κάθε φορά. Θα μπορούσε να αφορά το να ντυθούν το πρωί ή να κάνουν την εργασία τους. Όποια και αν είναι η σκανδάλη, πρέπει να την αναγνωρίσετε το συντομότερο δυνατό.

Δείτε Επίσης

Μόλις εντοπίσετε τις διαμάχες για την εξουσία και τα ερεθίσματα, μπορείτε να προσαρμοστείτε για να κάνετε την κατάσταση να λειτουργήσει. Φτιάξτε ένα σχέδιο που ολοκληρώνει την εργασία, αλλά επιτρέπει στο παιδί σας να αισθάνεται έλεγχο, δίνοντάς του κάποιες εφικτές επιλογές.

Φτιάξτε μια ρουτίνα που λειτουργεί για το παιδί σας με ισχυρή θέληση

Οι ρουτίνες πριν τον ύπνο είναι τυπικές, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε μια για οποιοδήποτε μέρος της ημέρας. Εάν παρατηρήσετε ότι μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας είναι δύσκολη για το παιδί σας, αλλάξτε τα πράγματα και βρείτε μια ρουτίνα που λειτουργεί. Τα παιδιά ευδοκιμούν στη ρουτίνα και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα ξεροκέφαλα παιδιά.

Η προβλεψιμότητα του τι θα συμβεί στη συνέχεια χαλαρώνει το μυαλό του παιδιού και αποφεύγει τις καθημερινές διαμάχες εξουσίας. Όταν το παιδί ξέρει τι να περιμένει κάθε φορά, δεν θα ρίξει κρίσεις ή θα αρνηθεί να το κάνει τόσο συχνά. Να είστε συνεπείς, ώστε το παιδί σας να καταλάβει γρήγορα τι θα περιμένει στη συνέχεια.

Δώστε τους λίγο έλεγχο

Όταν το παιδί σας νιώθει ότι έχει εξουσία πάνω σε μια κατάσταση, είναι πιο πιθανό να την αποδεχτεί. Δεν θα πιέσουν τόσο πολύ γιατί μπορούν να επιλέξουν τι θα ακολουθήσει.

Σκεφτείτε κάποιες πτυχές της ζωής του παιδιού σας στις οποίες είστε διατεθειμένοι να παραδώσετε τον έλεγχο. Στη συνέχεια, πείτε στο παιδί σας ότι το αφήνετε να πάρει τον έλεγχο αυτών των σημείων της ζωής του.

Δίνοντάς τους κάποιο έλεγχο ενθαρρύνετε τη θετικότητα και την καλύτερη συμπεριφορά. Μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει τα ρούχα του για την ημέρα, να ετοιμάσει το μεσημεριανό του γεύμα ή να παρατείνει λίγο τον χρόνο οθόνης. Οι περιοχές στις οποίες χαλαρώνετε θα εξαρτηθούν από την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού σας, επομένως μην ακολουθείτε αυτό που κάνει κάποιος άλλος.

Εστιάστε στην επίλυση προβλημάτων με ένα παιδί με ισχυρή θέληση

Μπορεί να είναι αυτόματο το να τιμωρείτε το παιδί σας όταν είναι προκλητικό, αλλά δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Οι ειδικοί λένε ότι η τιμωρία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου, ακόμα κι αν φαίνεται να λειτουργεί εκείνη τη στιγμή. Αντίθετα, εστιάστε στην επίλυση προβλημάτων και στο να ανακαλύψετε γιατί το παιδί σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Όταν καταλάβετε γιατί το παιδί σας είναι προκλητικό, μπορείτε να βρείτε μια λύση για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά. Τότε, θα έχετε λύσει το άμεσο πρόβλημα αλλά και το υποκείμενο ζήτημα που επηρεάζει το παιδί σας. Βοηθήστε το παιδί σας να σκεφτεί λύσεις και ενημερώστε το ότι είστε εδώ για να το βοηθήσετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top