Now Reading
10 συνήθειες και δραστηριότητες που διευκολύνουν την προετοιμασία των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο

10 συνήθειες και δραστηριότητες που διευκολύνουν την προετοιμασία των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο

Επειδή η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει παιχνιδάκι…

Επειδή η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει παιχνιδάκι…

Είναι πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που όλοι προσπαθούμε να ετοιμάσουμε τα παιδιά μας να επιστρέψουν στο σχολείο. Ωστόσο, η εποχή της επιστροφής στο σχολείο δεν σημαίνει ότι είναι ώρα να στριμώξετε το παιδί σας. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία παιχνιδιού και δεξιοτήτων όταν προετοιμάζετε τα παιδιά σας για τη μετάβαση σε μια ρουτίνα επιστροφής στο σχολείο.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες ρουτίνες και εύκολες δραστηριότητες για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να μπει στο αυλάκι της επιστροφής στο σχολείο

Καθιερώστε κοινό χρόνο

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Συνηθίστε να μιλάτε για τη μέρα τους και να τα ακούτε. Κάντε τους ερωτήσεις με ανέμελο τρόπο – δεν χρειάζεται να μοιάζει με ανάκριση. Αν αναπτύξουν τη συνήθεια να μιλούν για τη μέρα τους τώρα, τότε θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα νέα τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 

Περάστε χρόνο διαβάζοντας μαζί

Διαβάστε με το παιδί σας την ώρα του ύπνου και κάντε αυτό μια ρουτίνα. Η συνήθεια αυτή θα κάνει το παιδί σας να απολαύσει το διάβασμα, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να περνάτε χρόνο μαζί του. Πρώτα, απλά διαβάστε μαζί και μιλήστε χαλαρά για το βιβλίο. Στη συνέχεια, αρχίστε να επισημαίνετε λέξεις που έχουν ομοιοκαταληξία και βάλτε τα να σας πουν αντίστοιχες λέξεις που να έχουν ομοιοκαταληξία. Κάντε ερωτήσεις για τους ήχους των λέξεων. Στη συνέχεια, αρχίστε να τους κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τους χαρακτήρες, το σκηνικό, τι συνέβη στην αρχή, τη μέση και το τέλος, τα αγαπημένα τους μέρη κ.λπ. Μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να σας πουν μια εναλλακτική κατάληξη.

 

Βελτιώστε τις ρουτίνες πριν τον ύπνο και την τεχνολογία

Ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός για την επιτυχία κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Βάλτε τα παιδιά να πάνε για ύπνο σε μια αξιοπρεπή ώρα που τους επιτρέπει να κοιμούνται την κατάλληλη ποσότητα. Απενεργοποιήστε όλη την τεχνολογία τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Να έχετε πάντα κατά νου την ηλικία των παιδιών σας όταν ξεκινάτε αυτές τις ρουτίνες. Κάθε παιδί θα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο και οι προσδοκίες θα είναι διαφορετικές.

Εάν το παιδί σας είναι μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών, ξεκινήστε με το «ακολούθησε με». Αυτό συμβαίνει όταν εκτελείτε την εργασία και σας αντιγράφουν. Κάνετε αυτό πολλές φορές μέχρι να αποκτήσουν άνεση και αυτοπεποίθηση. Επίσης, θυμηθείτε, σε αυτήν την ηλικία, όλες οι οδηγίες πρέπει να δίνονται σε μορφή ενός βήματος. Αναλύστε την εργασία σε βήματα. Αυτό θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να ολοκληρώσουν αυτό που αναμένεται. Η ρουτίνα πριν τον ύπνο θα είναι διαφορετική επίσης σε αυτήν την ηλικία – διαβάστε τους, ζητήστε τους να ακούσουν και μετά μιλήστε για αυτό που διαβάζετε.

Εάν το παιδί σας είναι έξι ή επτά, οι δραστηριότητές σας μπορεί να είναι πιο εμπεριστατωμένες. Ξεκινήστε με οδηγίες ενός βήματος και, στη συνέχεια, αρχίστε να χρησιμοποιείτε οδηγίες πολλαπλών βημάτων. Αυτό θα τα βοηθήσει όταν μπαίνουν στην τάξη. Χρησιμοποιήστε λέξεις θέσης όπως κάτω, πάνω από, δίπλα και βάλτε τα να εξασκηθούν στην τοποθέτηση αντικειμένων σε συγκεκριμένες θέσεις. Όταν είναι σε αυτήν την ηλικία, στόχος πρέπει να είναι και η ανεξαρτησία. Αυτό είναι όταν μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε γραφή και περισσότερες σχολικές προσδοκίες όταν ολοκληρώνετε ρουτίνες και δραστηριότητες. Την ώρα του ύπνου, το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να προσπαθεί να διαβάσει μαζί σας. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, σταματήστε και ζητήστε του να εντοπίσει λέξεις που έχουν ομοιοκαταληξία, ή που ξεκινούν με συγκεκριμένα γράμματα και βάλτε το να ααπαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία.

Για παιδιά οκτώ ετών και άνω, οι οδηγίες πολλαπλών βημάτων πρέπει να είναι το επίκεντρο, καθώς και η ανεξαρτησία. Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά θα μπορούν να εργάζονται περισσότερο με δραστηριότητες μαθηματικής ισοδυναμίας, καθώς και με το να διαβάζουν ανεξάρτητα και με δραστηριότητες με πιο σχολικό επίκεντρο. Την ώρα του ύπνου, βάλτε τα να διαβάσουν σε εσάς, καθώς και μαζί σας.

 

Στρώνουμε μαζί το τραπέζι!

Αυτό βοηθά τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες, να αναγνωρίζουν το αριστερά και δεξιά, να μετρούν και να ακολουθούν. Αυτό βοηθά επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν μαθήματα ζωής όπως ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

 

Πηγαίνετε για ψώνια

Αυτό βοηθά τα παιδιά διαφόρων ηλικιών, επειδή λειτουργεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικά με τη σειρά, τα χρήματα, τη δημιουργία λίστας, το μέτρημα, την επίλυση προβλημάτων, τους ήχους και την ανάγνωση.

 

Επισκεφθείτε το κατάστημα κατοικίδιων ζώων

Η επίσκεψη σε ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων με το παιδί σας μπορεί να είναι εξίσου εκπαιδευτική με το να το πηγαίνετε στο ζωολογικό κήπο! Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εξασκηθείτε στις δεξιότητες παρατήρησης, να μιλήσετε για ποικιλίες ζώων, τρόφιμα και είδη φροντίδας και τις γενικές ευθύνες της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων.

Δείτε Επίσης

 

Γράψιμο

Βάλτε το παιδί σας να εξασκηθεί να γράφει το όνομά του και τις λέξεις του της καθημερινότητάς του, όπως βιβλίο, κρεβάτι, αλάτι κ.λπ. Εξασκηθείτε στη γραφή λέξεων με κιμωλία πεζοδρομίου. Χρησιμοποιήστε ένα ποτιστήρι ως γόμα!

 

Αριθμοί

Βάλτε το παιδί σας να εξασκηθεί στο να μετράει χρησιμοποιώντας αυθεντικές εμπειρίες. Ζητήστε τους να προσθέσουν πράγματα μαζί. Συγκρίνετε ομάδες στοιχείων χρησιμοποιώντας τις λέξεις περισσότερο από ή λιγότερο από. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα ή έξω από το σπίτι!

 

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια λειτουργούν στην τήρηση κανόνων, στη σειρά και στο να είσαι καλός νικητής ή χαμένος. Επίσης, τα παζλ είναι ιδανικό για παιχνίδι, επίλυση προβλημάτων και συνεργασία.

 

Σχεδιάστε και χρωματίστε μαζί

Πείτε εναλλάξ ο ένας στον άλλον τι να σχεδιάσει, προσθέστε λεπτομέρειες και βάλτε τα παιδιά να περιγράψουν το σχέδιο. Αυτό τα βοηθά να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στην αφήγηση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top