Now Reading
Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Κάντε την έκπληξη στο γιορτινό τραπέζι με αυτή την πρόταση

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι. Μην τρομάξεις! Το «δέντρο» που θα σου προτείνουμε τρώγεται, είναι νόστιμο, λαχταριστό και λιώνει υπέροχα στο στόμα και όχι δεν είναι γλυκό – είναι αλμυρό και τυρένιο!

Συστατικά

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

10 γρ. (2 κ.γ.) στιγμιαία μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

4 φλιτζάνια αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για τη γέμιση

200 γραμμάρια μοτσαρέλα σε κύβους (ή οποιοδήποτε καλό τυρί που λιώνει της αρεσκείας σου)

Για την επικάλυψη

1 αυγό χτυπημένο

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα βότανα (Χρησιμοποίησα τυπικά μικτά βότανα, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε αποξηραμένο βότανο καρύκευμα της επιλογής σου)

νιφάδες θαλασσινό αλάτι

Για τη δακόσμηση (προαιρετικά)

Σπόροι ροδιού

Δενδρολίβανο

Εκτέλεση

Για να φτιάξεις τη ζύμη, ανακατεύεις ελαφρά μαζί το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

Σε ένα μπολ μίξερ, αναμειγνύεις το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύεις.

Ρίχνεις το μείγμα ζύμης στο αλεύρι και ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να συνδυάζεται η ζύμη. Προσθέτεις το αυγό και το βούτυρο και στη συνέχεια ζυμώνεις για 5 λεπτά έως ότου η ζύμη να είναι μαλακή και λεία. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τις πλευρές του μπολ ενώ ζυμώνεται.

Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέτεις 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά και αφήνεις να ζυμωθεί μέχρι να γίνει η ζύμη λεία.

Μεταφέρεις τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύπτεις με πλαστικό περιτύλιγμα. Τοποθετείς σε ένα ζεστό σημείο και την αφήνεις να φουσκώσει για 60-90 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μόλις αυξηθεί η ζύμη, τη διαιρείς σε κομμάτια σε μέγεθος μπάλας γκολφ που τα πλάθεις στην παλάμη του χεριού σου. Προσθέτεις έναν κύβο τυριού στο εσωτερικό κάθε μπαλίτσας.

Τοποθετείς τις μπάλες ζύμης σε ένα φύλλο ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί φτιάχνοντας το σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου. Αφήνεις λίγο χώρο ανάμεσα στις μπάλες ζύμης.

Καλύπτεις χαλαρά το ψωμί του χριστουγεννιάτικου δέντρου με διάφανη μεβράνη και το αφήνεις να φουσκώσει κι άλλο ενώ ο φούρνος θερμαίνεται.

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 ° C / 350 ° F.

Αφαιρείς τη μεμβράνη. Αλείφεις το ψωμί με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζει με αποξηραμένα βότανα και αλάτι.

Το βάζεις στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί για 20-25 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να είναι έτοιμο.

Το αφαιρείς από το φούρνο, το αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το διακοσμείς με σπόρια ροδιού και δεντρολίβανο (προαιρετικά) πριν το σερβίρεις.

Πηγή: Botrini.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top