Now Reading
Το “Elephant Parenting” είναι ένα ασφαλές στυλ ανατροφής – εάν αποφύγετε αυτά τα 4 λάθη

Το “Elephant Parenting” είναι ένα ασφαλές στυλ ανατροφής – εάν αποφύγετε αυτά τα 4 λάθη

Οι γονείς-ελέφαντες είναι υποστηρικτικοί αρκεί να μην πέσουν στην παγίδα της υπερπροστασίας

Οι γονείς-ελέφαντες είναι υποστηρικτικοί αρκεί να μην πέσουν στην παγίδα της υπερπροστασίας

Τα περισσότερα από τα ονόματα των ζώων που δίνονται σε στυλ ανατροφής έχουν διαισθητικό νόημα. Οι γονείς-μέδουσες είναι άσπονδοι και επιτρεπτικοί. Οι γονείς-τίγρεις είναι αυστηροί, προσανατολισμένοι στην επιτυχία και αυταρχικοί. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι γονείς-ελέφαντες. Ενώ η ανατροφή αυτή φέρνει την εικόνα ενός θηρίου που σηκώνει σκόνη στο πέρασμα του σαν γονιός αυταρχικού στυλ, αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, αυτό το στυλ ανατροφής είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η ανατροφή τύπου ελέφαντα; Λοιπόν, οι ελέφαντες είναι απίστευτα κοινωνικά, έξυπνα και συμπονετικά πλάσματα. Ως εκ τούτου, η ανατροφή αυτή είναι ένα πιο ήπιο, πιο έγκυρο γονεϊκό στυλ που ενθαρρύνει τη ζεστασιά, την ενθάρρυνση και την ενσυναίσθηση. Οι γονείς-ελέφαντες δίνουν προτεραιότητα στην ευτυχία και τη συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών τους πάνω από όλα.

Όταν τα παιδιά είναι νεότερα, οι γονείς-ελέφαντες είναι πιο πιθανό να σπεύσουν να βοηθήσουν το παιδί τους σε μια ανατροπή στην παιδική χαρά και πιο πιθανό να κοιμηθούν μαζί ή, τουλάχιστον, να αγκαλιάσουν το παιδί τους για να κοιμηθεί, περισσότερο από άλλους γονείς. Υιοθετούν επίσης τη νοοτροπία να αφήνουν τα παιδιά να αναπτυχθούν με τον δικό τους ρυθμό, έτσι δεν θα ενοχλούνται τόσο με ορόσημα όπως το να μπορούν να δέσουν παπούτσια ή να κουμπώνουν ένα πουκάμισο.

Οι γονείς-ελέφαντες δίνουν μεγάλη αξία στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν την ικανότητα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους προσφέροντας ενθάρρυνση και καθησυχασμό όταν τα παιδιά τους είναι αναστατωμένα. Η εστίαση στην ανάπτυξη συναισθηματικά ασφαλών παιδιών είναι τόσο στην πρώτη γραμμή του τρόπου γονικής μέριμνας που οι περισσότεροι σημειώνουν ότι αυτοί οι γονείς-ελέφαντες δίνουν προτεραιότητα στη συναισθηματική ασφάλεια έναντι της ακαδημαϊκής και αθλητικής επιτυχίας.

Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί φέρνει στο σπίτι ένα τεστ με χαμηλό βαθμό, ένας γονέας-ελέφαντας είναι πολύ πιο πιθανό να ρωτήσει πώς νιώθει για αυτό, αντί να αναρωτηθεί αμέσως γιατί το παιδί δυσκολεύτηκε στις εξετάσεις. Και η ώθηση των παιδιών να συμμετέχουν σε αθλήματα ή δραστηριότητες που δεν αγαπούν με την προϋπόθεση ότι θα τους δώσει τουλάχιστον την επιλογή να συμμετάσχουν όταν μεγαλώσουν είναι εντελώς εκτός συζήτησης.

Όταν η ανατροφή αυτού του στιλ γίνεται αποτελεσματικά, η συναισθηματική νοημοσύνη και η συναισθηματική επίγνωση που μπορεί να καλλιεργήσει συνδέεται με μια σειρά από θετικά αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει ότι η ενθάρρυνση της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας από ό,τι η ακαδημαϊκή νοημοσύνη. Και η συναισθηματική επίγνωση βοηθά ένα παιδί να βελτιώσει την επικοινωνία, ενθαρρύνει την ανεξαρτησία, χτίζει ενσυναίσθηση και χτίζει την αυτοπεποίθηση.

Αν και η ανατροφή στο στιλ των ελεφάντων θεωρητικά ακούγεται εξαιρετική, είναι εύκολο να δει κανείς πώς θα μπορούσε να παρασυρθεί σε υπερπροστατευτική περιοχή γονικής μέριμνας όπως τα «ελικόπτερα» που καταπνίγει την ανεξαρτησία των παιδιών ή σε ένα στυλ επιτρεπτικής ανατροφής που αφήνει τις απαιτήσεις των παιδιών να λειτουργούν.

Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα στυλ γονικής μέριμνας ελέφαντα, ακολουθούν τέσσερις συμβουλές για να το υιοθετήσετε χωρίς να γλιστρήσετε σε γονεϊκά στυλ και συνήθειες που καταπνίγουν την ανεξαρτησία και κάνουν τα παιδιά συναισθηματικά συνεξαρτώμενα.

Λάθος Γονέων Ελέφαντα #1: Δεν εξετάζετε γιατί θέλετε να υιοθετήσετε το στυλ

Υπάρχουν πολλά που μας αρέσουν τόσο για τη φιλοσοφία όσο και για τον τελικό στόχο της υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης που περιλαμβάνει η ανατροφή των ελεφάντων, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Τα παιδιά φέρνουν μεταβλητές στο τραπέζι καθώς οι προσωπικότητες και οι εμπειρίες τους διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στην ανατροφή τους. Και τα κίνητρα των γονιών για την έλξη προς ένα συγκεκριμένο στυλ ανατροφής μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να υιοθετήσει το στυλ υγιεινά.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να γίνετε ένας λεγόμενος γονέας-ελέφαντας. Οι δικές μας ιστορίες ενημερώνουν τις γονικές προσεγγίσεις επειδή ένας γονέας μπορεί να υπεραντιστάθμισε τη δική του ανατροφή ή ανεπάρκεια. Ο προσδιορισμός του αληθινού συλλογισμού σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια τέτοια συμπεριφορά.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είστε στην ίδια σελίδα με τον σύντροφό σας. «Οι απαιτήσεις της ζωής μπορεί επίσης να προσθέσουν πίεση σε έναν ήδη αγχωτικό ρόλο και να δημιουργήσουν ανταγωνισμό μεταξύ γονέων που προτιμούν διαφορετικά στυλ ανατροφής.

Όπως είναι λογικό, ένας γονέας που ένιωθε παραμελημένος ως παιδί θα ήθελε να προσφέρει μια διαφορετική και πιο υγιή εμπειρία στα παιδιά του. Ο προσεκτικός προβληματισμός και η καθοδήγηση από τους συνομηλίκους ή ακόμα και από έναν θεραπευτή σχετικά με το γιατί το στυλ ανατροφής των ελεφάντων σας ελκύει μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες ανθυγιεινές γονεϊκές συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσει η ανατροφή αυτού του στιλ.

Παγίδα #2: Να γίνεις υπερπροστατευτικός

Η τοποθέτηση των παιδιών σε μια υπερπροστατευτική φούσκα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους.

Όταν οι γονείς ανησυχούν υπερβολικά ή ανησυχούν για την ασφάλεια και τα αποτελέσματα του παιδιού τους, μπορεί να αρχίσουν να παρακολουθούν υπερβολικά τα παιδιά τους, να ελέγχουν υπερβολικά τις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις τους ή να παρέχουν υπερβολική επίβλεψη.

Ένας γονέας μπορεί επίσης να είναι υπερπροστατευτικός εάν αποφεύγει πολύ τον κίνδυνο και την πρόκληση ή αποθαρρύνει έντονα επικίνδυνες, κατάλληλες για την ηλικία δραστηριότητες.

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να χαράξουν το όριο μεταξύ επικίνδυνου και απερίσκεπτου. Ωστόσο, το ριψοκίνδυνο παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να γίνουν πιο ανθεκτικά, με αυτοπεποίθηση και ανεξάρτητα, βοηθώντας τα να βελτιώσουν τις δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας και διαχείρισης κινδύνου.

Έτσι, ενώ το παιδί σας που κατευθύνεται προς την ψηλότερη τσουλήθρα στην παιδική χαρά μπορεί να ανεβάσει τον σφυγμό σας, είναι απαραίτητο να το αφήσετε να το δοκιμάσετε. Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση σε περιβάλλοντα ή ερεθίσματα που μπορεί να προκαλέσουν φόβο μειώνει πραγματικά τον φόβο στα παιδιά. Η άλλη πλευρά είναι ότι η υπερπροστασία συνδέεται με υψηλότερο άγχος στα παιδιά.

Και οι γονείς μπορούν να υπερπροστατεύουν τα παιδιά τους και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η εκμάθηση του τρόπου πλοήγησης στις διαπροσωπικές συγκρούσεις είναι μια κρίσιμη δεξιότητα ζωής, αλλά μια δεξιότητα που τα παιδιά θα δυσκολευτούν να αναπτύξουν εάν οι γονείς τους προσπαθούν συνεχώς να βρουν λύσεις κάθε φορά που το παιδί τους τσακώνεται.

Παγίδα #3: Περιορισμός της ανεξαρτησίας ενός παιδιού

Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν την ικανότητα να κάνουν πράγματα ανεξάρτητα, είτε μέσα από δουλειές, είτε παίζοντας μόνα τους για λίγα λεπτά είτε με το να τρώνε ένα σνακ μόνα τους. Αλλά η ανεξαρτησία δεν ξημερώνει σε μια στιγμή. Είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και που οι γονείς πρέπει να καλλιεργήσουν νωρίς στη ζωή του παιδιού τους.

Η ανατροφή αυτάρκειας μπορεί να ακούγεται αντίθετη με την ανατροφή των ελεφάντων, καθώς για να μεγαλώσουν τα παιδιά με ανεξαρτησία, πρέπει να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να μάθουν να αντιμετωπίζουν κάποια δυσφορία. Έτσι, για τους γονείς ελέφαντα, είναι σημαντικό να υιοθετούν μια ευέλικτη νοοτροπία και να δίνουν συνεχώς στα παιδιά περισσότερη ελευθερία καθώς μεγαλώνουν.

Για να βεβαιωθείτε ότι προάγετε την ανεξαρτησία, φροντίστε να δημιουργήσετε σαφείς κανόνες και ευκαιρίες συνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων κατάλληλων για την ηλικία. Το να κάνετε ερωτήσεις για να εμπλέξετε τα παιδιά στην επίλυση προβλημάτων και να αναγνωρίσετε ότι η αντιμετώπιση προκλήσεων μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται άβολα είναι δύο τρόποι για να αγκαλιάσετε την έλξη προς την ανατροφή ελέφαντα χωρίς να εμποδίζετε την ανάπτυξή τους.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να συναρμολογήσει ένα σετ Lego κατάλληλο για την ηλικία του, αντί να το αναλάβετε και να το τελειώσετε εσείς, πείτε κάτι σαν: «Ουάου, αυτό το βήμα είναι πραγματικά δύσκολο! Μπορούμε να συνεργαστούμε για να ελέγξουμε ξανά τα κομμάτια και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τα σωστά;» Ή «Τι θα γινόταν αν γυρνούσαμε τα Lego διαφορετικά για να τα βλέπουμε καλύτερα;» Το παιδί σας θα αναπτύξει πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτο-ικανοποίησης εάν του δοθούν τα εργαλεία για να λύσει το πρόβλημα μόνο του ή συλλογικά αντί να του λύσετε το πρόβλημα.

Επιπλέον, η επισήμανση περιπτώσεων στις οποίες τα παιδιά ενεργούν υπεύθυνα και επαινώντας τις προσπάθειές τους όταν ολοκληρώνουν τις εργασίες μόνα τους μπορεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία, καθώς θα είναι πιο πιθανό να επαναλάβουν συμπεριφορές που λαμβάνουν θετική ενίσχυση.

Παγίδα #4: Προστατεύετε το παιδί σας από δύσκολα συναισθήματα

Το να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους είναι μια βασική αξία για τους γονείς-ελέφαντες και είναι θεμελιώδες για το πώς ελπίζουμε να αναπτυχθούν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Η ενθάρρυνση της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας επιτυχίας από την ακαδημαϊκή νοημοσύνη. Η συναισθηματική επίγνωση βοηθά ένα παιδί να βελτιώσει την επικοινωνία, χτίζει ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση.

Ενώ ένα ένστικτο προστατευτισμού μπορεί να κάνει έναν γονέα να πει στο παιδί του ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι λυπημένο αφού έσπασε κατά λάθος ένα παιχνίδι με το οποίο παίζει, μια καλύτερη απάντηση μπορεί να είναι: «Μπορώ να δω πόσο θα σε έκανε να λυπηθείς το να σπάσεις αυτό το παιχνίδι. Σου άρεσε πολύ να παίζεις με αυτό».

Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναπτύξουν αναλυτικά τα συναισθήματά τους. Στη συνέχεια, επικυρώστε τα για να καθησυχάσετε τα παιδιά ότι το να έχουν μεγάλα ή άβολα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικό. Μπορεί να είναι απαραίτητο να τα βοηθήσετε να χαρακτηρίσουν τα συναισθήματα για να αναπτύξουν ένα ισχυρό συναισθηματικό λεξιλόγιο, αλλά όχι χωρίς να τους δώσετε πρώτα την ευκαιρία να εξετάσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Και μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που βλέπουν από τους ενήλικες γύρω τους. Πρότυπο συναισθηματικής έκφρασης μοιράζοντας τα συναισθήματά σας κατάλληλα. Αυτό βοηθά στην ομαλοποίηση της ιδέας ότι το να μιλάμε για συναισθήματα είναι εντάξει.

Πώς να προάγετε την ανεξαρτησία ανάλογα την ηλικία του παιδιού σας

Οι γονείς-ελέφαντες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να καλλιεργήσουν την ανεξαρτησία, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στη συναισθηματική ασφάλεια. Επιπλέον, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν το πώς τα παιδιά αλλάζουν και μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Καθώς αυξάνεται η συναισθηματική νοημοσύνη και η ικανότητα αυτάρκειας των παιδιών, οι γονείς πρέπει να προσαρμόσουν το πόσο προστατευτικοί είναι και πώς μιλούν για τα συναισθήματα.

Πρώιμη παιδική ηλικία (βρέφος/νήπιο):

Δείτε Επίσης

Ενθαρρύνει την εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους με ασφαλή τρόπο

Επισημάνετε τα συναισθήματα και χρησιμοποιήστε ήπιες στρατηγικές πειθαρχίας

Προσχολική ηλικία (3-5 ετών):

Ενθαρρύνετε τη φροντίδα του εαυτού σας και τις ανεξάρτητες εργασίες όπως το να ντυθούν και να κάνουν απλές επιλογές

Διδάξτε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων συνεργατικά

Να είστε συνεπείς στην επιβολή των συνεπειών και των κανόνων

Ηλικίας δημοτικού:

Επισημάνετε πιο προχωρημένα συναισθήματα και ενθαρρύνετε τη συζήτηση

Ενθαρρύνετε τη λήψη αποφάσεων που καθοδηγείται από εσάς, αλλά αποφύγετε τις πρακτικές ελέγχου

Προωθήστε τη δική τους ταυτότητα και έκφραση και να είστε ανοιχτοί και να επικυρώνετε τις απαντήσεις τους

Έφηβοι:

Διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα και σεβαστείτε τη διαδικασία ανεξαρτησίας τους

Διατηρήστε την επικοινωνία ανοιχτή με σαφείς προσδοκίες επικοινωνίας check-in

Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη στόχων με ρεαλιστικά και εφικτά αποτελέσματα

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top