Now Reading
Το Νο 1 πράγμα που οι γονείς «ξεχνούν εντελώς» να διδάξουν στα παιδιά τους σήμερα, λέει μια ειδικός και μια μαμά

Το Νο 1 πράγμα που οι γονείς «ξεχνούν εντελώς» να διδάξουν στα παιδιά τους σήμερα, λέει μια ειδικός και μια μαμά

Πώς να είστε σίγουροι ότι δεν μεταδίδετε στα παιδιά ένα λανθασμένο μήνυμα για την ευτυχία

Πώς να είστε σίγουροι ότι δεν μεταδίδετε στα παιδιά ένα λανθασμένο μήνυμα για την ευτυχία

Ως ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Success Academy Charter Schools, η Eva Moskowitz έχει περάσει δεκαετίες δουλεύοντας με γονείς και εκπαιδεύοντας μαθητές από υποεξυπηρετούμενες κοινότητες. Είναι επίσης μαμά τριών παιδιών.

Πολύ συχνά, βλέπει γονείς να δίνουν τόση ενέργεια για να διδάξουν στα παιδιά τους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, να καθαρίζουν το δωμάτιό τους ή να κάνουν τα μαθήματά τους. Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που πολλοί από εμάς ξεχνάμε εντελώς: πώς να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Σίγουρα, αυτό φαίνεται σαν ένα πράγμα που κάνουν τα παιδιά με φυσικότητα. Αλλά πολλά ευτυχισμένα παιδιά μεγαλώνουν με δυστυχισμένους ενήλικες. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να απολαμβάνεις τη ζωή ως μικρό παιδί και στο να είσαι έτοιμος να απολαύσεις τη ζωή ως ενήλικας.

Τα παιδιά μπορούν εύκολα να πάρουν το λάθος μήνυμα για την ευτυχία

Από την εμπειρία της, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν η ζωή τους περιλαμβάνει κάποιο είδος ουσιαστικής, παραγωγικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με το μήνυμα ότι η ευτυχία προέρχεται από την κατανάλωση.

Όταν οι διαφημιστές μας λένε να «περιποιηθούμε» τον εαυτό μας με τα προϊόντα τους, προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η αγορά πραγμάτων είναι η απόλυτη ανταμοιβή, ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι μόνο αν αγοράσουμε ένα πιο εντυπωσιακό αυτοκίνητο ή ένα μεγαλύτερο σπίτι.

Πώς να ανταποκριθείτε σε αυτό; Μην κάνετε συνήθεια να πηγαίνετε τα παιδιά σας σε καταστήματα όπου μπορούν να κυκλοφορούν τρέχοντας λέγοντας «Θέλω αυτό» και «Θέλω αυτό».

Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν εκτίθεται άμεσα σε πολλές διαφημίσεις, μπορεί να εκτεθεί στην κουλτούρα που έχει δημιουργήσει αυτή η διαφήμιση. Ο φίλος τους τους δείχνει ένα απίστευτο καινούργιο παιχνίδι που πήρε, για παράδειγμα, ή παρευρίσκονται σε ένα πάρτι γενεθλίων στο οποίο ένας φίλος πλημμυρίζεται με δώρα.

Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά εκτιμούν τις εμπειρίες σε σχέση με τα υλικά πράγματα

Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να πιστεύει ότι το να έχει πράγματα θα του φέρνει ευτυχία, δίνοντάς του πάρα πολλά δώρα.

Η ιδέα ότι εκφράζετε την αγάπη σας για κάποιον δίνοντάς του ένα δώρο είναι μια ωραία ιδέα που κάποτε λειτουργούσε πολύ καλά, αλλά πολλά παιδιά παίρνουν τόσα πολλά πράγματα στις μέρες μας που γρήγορα γίνεται υπερβολική.

Όσο για τα δικά σας γενέθλια, χρησιμοποιήστε τα ως ευκαιρία για να ενισχύσετε τις αξίες σας. Ο σύζυγός της Έρικ αποθαρρύνει τα δώρα για τα γενέθλιά του και αντ’ αυτού ζητά από τα παιδιά τους να μοιραστούν μαζί του μια ανάμνηση από κάτι που τους άρεσε να κάνουν ως οικογένεια.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βρουν δώρα για τον σύζυγό σας που θα έχουν νόημα, όπως μια χειροποίητη κάρτα, ένα κέικ στο σπίτι ή να απαγγείλουν ένα ποίημα.

Δείτε Επίσης

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι ενώ τα χρήματα μπορούν να τους δώσουν την ευκαιρία να είναι ευτυχισμένα, δεν μπορούν να στρώσουν τον δρόμο τους προς την ευτυχία.

Παίξτε παιχνίδια με τα παιδιά σας για να δείξετε πόσο διασκεδαστικό μπορείτε να διασκεδάσετε με μια απλή τράπουλα. Φτιάξτε ένα δεντρόσπιτο ή ψήστε μαζί τους ένα γλυκό για να δείξετε την ευχαρίστηση μιας παραγωγικής δραστηριότητας. Πηγαίνετε σε ένα μουσείο για να τους δείξετε την ευχαρίστηση μιας πνευματικής δραστηριότητας.

Εάν μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία αυτών των μικρών πραγμάτων, οι πιθανότητές τους για ευτυχία θα αυξηθούν αμέτρητα όταν μεγαλώσουν.

 

Η Eva Moskowitz είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Success Academy Charter Schools και συγγραφέας του «A+ Parenting: The Surprisingly Fun Guide to Raising Surprisingly Smart Kids». Έχει μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου για την εκπαίδευση και τα οικονομικά και έχει συνεργαστεί με πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων – από προέδρους και κυβερνήτες μέχρι δημάρχους και νομοθέτες πολιτειών – για να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών. Ακολουθήστε την στο Instagram και στο LinkedIn.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top