Now Reading
Τι συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι τη μαμά που έστειλε το παιδί της στο σχολείο για πρώτη φορά

Τι συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι τη μαμά που έστειλε το παιδί της στο σχολείο για πρώτη φορά

Καθώς προετοιμάζετε το παιδί σας για ένα μεταβατικό ορόσημο, θα πρέπει να προετοιμάσετε και τον εαυτό σας.

Καθώς προετοιμάζετε το παιδί σας για ένα μεταβατικό ορόσημο, θα πρέπει να προετοιμάσετε και τον εαυτό σας.

Για τις μαμάδες που στέλνετε το παιδί σας στο σχολείο για πρώτη φορά, ξεκινάμε επικυρώνοντας αυτό που μπορεί να αισθάνεστε. Μπορεί να είστε ενθουσιασμένες, ανήσυχες, φοβισμένες, έτοιμες – ή να αισθάνεστε όλα αυτά ταυτόχρονα. Να είστε σίγουροι: Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με την εκτόξευση του παιδιού σας στον κόσμο.

Ως κλινικός ψυχολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Momentous, η Dr Jessica Gomez έχει εργαστεί δίπλα σε πολλές οικογένειες που διέρχονται μεταβατικές περιόδους, όπως το ορόσημο της αποστολής των παιδιών τους στο σχολείο για πρώτη φορά. Από το να κρατάτε χώρο για τα δικά σας συναισθήματα για αυτήν τη στιγμή μέχρι να βοηθήσετε να προετοιμάσετε απαλά το παιδί σας για τη ζωή του στο σχολείο, ορίστε τι μοιράζεται συνήθως με τους γονείς σχετικά με αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

4 συμβουλές για μια ομαλή μετάβαση στο σχολείο

Αφιερώστε χρόνο για αυτοστοχασμό

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μετάβασης και αλλαγής, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε ποια συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια καθώς προετοιμάζεστε για το παιδί σας να φύγει από τη φωλιά σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς όταν ήσασταν παιδί και εξετάστε με αυτά τα συναισθήματα. Είναι πιθανό η δική σας εμπειρία να επηρεάζει αυτή που έχει το παιδί σας.

Όταν έχετε αυτογνωσία των συναισθημάτων σας, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Αλλά όταν αποφεύγετε την εσωτερική σας σύγκρουση, μπορεί να στείλετε ακούσια το λάθος μήνυμα στο παιδί σας. Είναι σημαντικό για τους γονείς να αντανακλούν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα του παιδιού τους να πλοηγείται στις μεταβάσεις, καθώς τα παιδιά προσβλέπουν στους γονείς τους για να τα βοηθήσουν να συγκρατήσουν και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους.

Λάβετε υπόψη τις οικογενειακές σας αξίες

Πριν εμβαθύνετε σε πιο πρακτικά βήματα για να σας προετοιμάσετε για την πρώτη σχολική εμπειρία του παιδιού σας, είναι σημαντικό να συζητήσετε τη θεμελιώδη πτυχή των αξιών. Δηλαδή: Ποια μηνύματα θέλετε να μεταδώσετε στο παιδί σας σχετικά με την αυτοεκτίμησή του και τις αρχές που αγαπά η οικογένειά σας;

Οι οικογενειακές αξίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβανομένων αρετών όπως ο σεβασμός, η ευγένεια, η ενσυναίσθηση, η επιμέλεια και η ακεραιότητα, μεταξύ άλλων. Αυτές οι αξίες μπορεί να διαφέρουν πολύ από τη μια οικογένεια στην άλλη. Συχνά είναι ριζωμένα στις αλληλεπιδράσεις μας, αντανακλώντας διακριτικά τον τρόπο που σχετιζόμαστε μεταξύ μας.

Η αντίληψη ενός παιδιού για την εγγενή του αξία επηρεάζεται βαθιά από τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζουν οι φροντιστές του. Εξίσου σημαντική είναι η παρατήρησή τους για το πώς αλληλοεπιδρούν τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους, η οποία αποτελεί ένα θεμελιώδες σχέδιο για τις αλληλοεπιδράσεις τους έξω από το σπίτι. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της σιωπηρής και ρητής έκφρασης αυτών των αξιών αποδεικνύεται μεγάλης σημασίας.

Παρουσιάστε με τρυφερότητα τις προσδοκίες σας

Αφού βοηθήσουμε τους γονείς και τους φροντιστές να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να περιγράψουν τις οικογενειακές τους αξίες, μιλάμε για τις προσδοκίες. Είναι κρίσιμο να μιλήσετε στο παιδί σας για το τι να περιμένει από το σχολείο και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό περιλαμβάνει μια ρουτίνα, συμμαθητές, δασκάλους, παραλαβή, παράδοση, φροντίδα παιδιών, μεσημεριανό γεύμα και μια σειρά από άλλες λεπτομέρειες που συνοδεύουν τη μετάβαση στο σχολείο. Μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι πολύ όλο αυτό για το παιδί σας. Αν και είναι σημαντικό να παρουσιάζετε αυτές τις προσδοκίες με θετικό τρόπο, είναι καλό να θυμάστε ότι αυτό μπορεί να ακούγεται περισσότερο τρομακτικό παρά συναρπαστικό για το παιδί σας.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε ξεκάθαρες προσδοκίες για τον εαυτό σας ως γονέα. Οι γονείς συχνά πρέπει να αναλάβουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους και ευθύνες στη ζωή τους. Μια μετάβαση όπως αυτή επηρεάζει ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα και απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, αποτελεσματική επικοινωνία και προσεκτικό προγραμματισμό. Ο προγραμματισμός και η εξάσκηση είναι περισσότερο απαραίτητες για τα μικρότερα παιδιά, επειδή συχνά χρειάζεται να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά τους προτού μπορέσουν να τη διαχειριστούν ανεξάρτητα.

Δείτε Επίσης

Γίνετε το δίχτυ ασφαλείας του παιδιού σας

Ακολουθώντας τις προσδοκίες, θυμηθείτε την ελευθερία και την αυτονομία. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και αρκετή αυτοπεποίθηση για να περιηγηθούν σε νέες εμπειρίες και περιβάλλοντα. Αυτό ξεκινά από τη στιγμή που μπαίνουν στον κόσμο και βασίζονται σε γονείς ή φροντιστές για να επιβιώσουν και να μάθουν. Καλύφθηκαν ανάγκες όταν έκλαιγαν; Παρηγορήθηκαν και ενθαρρύνθηκαν όταν μάθαιναν να περπατούν; Όλα αυτά τα ορόσημα βοηθούν ένα παιδί να αναπτύξει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να περιηγείται στον κόσμο. Ενημερώστε τα ότι είστε εκεί για αυτά αν πέσουν και θα τα στηρίξετε καθώς διαχειρίζονται νέες εμπειρίες. Όταν τους ρίχνετε την τελευταία ματιά πριν φύγουν, μπορεί να ανησυχείτε εσωτερικά, αλλά αυτή η ματιά μπορεί να επικοινωνήσει: «Μπορείς να το κάνεις αυτό και θα είμαι εδώ για σένα».

Η σχέση και η επικοινωνία που καλλιεργείτε με το παιδί σας θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πλοήγηση στο σχολείο για πρώτη φορά, αλλά και θα λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Οι σχέσεις απαιτούν προσοχή, επικοινωνία, φροντίδα και ποιοτικό χρόνο. Η επένδυση στη σχέση σας με το παιδί σας δεν χρειάζεται να βασίζεται αποκλειστικά στην ποσότητα, αλλά μάλλον στην ποιότητα των αλληλεπιδράσεών σας. Η καλλιέργεια της σχέσης είναι σαν ένα δίχτυ ασφαλείας για όταν συμβαίνουν τα μικρά και μεγάλα πράγματα. Θέλετε το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές να έρθει κοντά σας με τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις προκλήσεις του. Αυτό συχνά απαιτεί να διαχειριστείτε τις δικές σας αντιδράσεις, ώστε να συνεχίσουν να αισθάνονται ασφαλή να έρθουν κοντά σας.

Σημείωση για την ενίσχυση των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων

Όλες αυτές οι συμβουλές που έχει μοιραστεί η Dr Jessica Gomez για να σας βοηθήσουν να στείλετε με επιτυχία το παιδί σας στο σχολείο για πρώτη φορά ονομάζονται κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες υγείας. Η κοινωνικο-συναισθηματική υγεία ορίζεται ως η ικανότητα να πλοηγείστε στα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις σχέσεις σας. Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η κοινωνικο-συναισθηματική υγεία όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν θετική ψυχική υγεία, αλλά επίσης βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις, καλλιεργεί την αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης, χτίζει υγιείς σχέσεις και βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.

Η κοινωνικο-συναισθηματική υγεία και η διαδικασία εκμάθησης αυτών των δεξιοτήτων, γνωστή ως κοινωνική συναισθηματική μάθηση, είναι δεξιότητες ζωής που θα υπηρετήσουν τα παιδιά σας την πρώτη μέρα του σχολείου αλλά και όλη τους τη ζωή.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top