Now Reading
Τα εσωστρεφή παιδιά χρειάζονται κι αυτά φίλους – δείτε πώς ένας ψυχολόγος λέει ότι μπορείτε να βοηθήσετε

Τα εσωστρεφή παιδιά χρειάζονται κι αυτά φίλους – δείτε πώς ένας ψυχολόγος λέει ότι μπορείτε να βοηθήσετε

Ως γονείς, ο καλύτερος τρόπος που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας ξεκινά με το να τους μάθετε τον εαυτό τους, πώς να τον αξιοποιούν και πώς να τον αποδέχονται

Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι τόσο συναρπαστική όσο και νευρική. Μια νέα σχολική χρονιά –τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά– σημαίνει να γνωρίζεις νέους ανθρώπους, να καθιερώνεις νέες συνήθειες και να βρίσκεις τρόπους να τα κάνεις όλα μέσα σε μια μέρα. Υπάρχει ένα πρόσθετο στρώμα απόχρωσης που βγαίνει στην επιφάνεια αν έχετε ένα εσωστρεφές παιδί. Μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

Αυτό είναι απλώς εσωστρέφεια ή κοινωνικό άγχος;».

«Πρέπει να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους;»

«Πότε πρέπει να μιλήσω με τον δάσκαλό τους ή τον γιατρό τους;»

Η Mary Borys, LCSW, θεραπεύτρια με το Alma Therapy, βοηθά στην αποσαφήνιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες ερωτήσεις σχετικά με την εσωστρέφεια του παιδιού σας. Δηλαδή, πώς να καταλάβετε πότε η εσωστρέφεια μπορεί να είναι σημάδι για κάτι μεγαλύτερο και πώς να υποστηρίξετε καλύτερα ένα εσωστρεφές παιδί, εδώ αλιεύσαμε και μοιραζόμαστε ένα άρθρο από το motherly.com.

Κατανόηση της εσωστρέφειας

Επειδή η εσωστρέφεια, το κοινωνικό άγχος και η ντροπαλότητα μπορεί να φαίνονται τόσο παρόμοια, το να έχεις σαφείς ορισμούς για το καθένα είναι το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση των καλύτερων τρόπων υποστήριξης ενός παιδιού.

Η εσωστρέφεια στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθυμία να παίξουν μόνα ή να εργαστούν ανεξάρτητα (και να το απολαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο), σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

«Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ εσωστρέφειας και κοινωνικού άγχους οφείλεται στην ικανοποίηση», εξηγεί η Borys. «Τα παιδιά μπορούν να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένα και χαρούμενα με μια εσωστρεφή ιδιοσυγκρασία, έναντι του κοινωνικού άγχους που προκαλεί διαταραχή στην ευημερία τους».

Είναι εσωστρέφεια ή κοινωνικό άγχος;

Μερικές βασικές διαφορές που πρέπει να προσέξετε όταν αναρωτιέστε εάν το παιδί σας είναι εσωστρεφές ή αν πλοηγείται το κοινωνικό άγχος εξαρτάται από το πώς παίζει.

«Ένα εσωστρεφές παιδί είναι εντάξει με λίγους φίλους, συχνά προτιμά το παιχνίδι που είναι πιο ατομικό και μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο μετά από μεγάλες ομαδικές κοινωνικές εκδηλώσεις ή να χρειάζεται πιο συχνή ανάπαυση μετά το σχολείο ή τα παιχνίδια», εξηγεί η Borys. «Εναλλακτικά, ένα παιδί με κοινωνικό άγχος έχει την επιθυμία να συμμετάσχει ή να δημιουργήσει περισσότερες φιλίες, αλλά είναι συγκλονισμένο και νιώθει ότι δεν μπορεί».

Η ηλικία μπορεί επίσης να παίξει έναν παράγοντα στο πώς παρουσιάζεται η εσωστρέφειά τους. Για τα μικρά παιδιά, συμπεριφορές όπως το να κρύβονται πίσω από έναν γονέα ή η αποφυγή της οπτικής επαφής μπορεί να είναι βασικά σημάδια, σύμφωνα με την Borys. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ορισμένοι τρόποι είναι συνήθως η αποφυγή συμμετοχής σε σχολικές δραστηριότητες ή η παρακολούθηση άλλων να παίζουν από το περιθώριο. Η προειδοποίηση, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ότι τα παιδιά βρίσκουν ευχαρίστηση στο να είναι μόνα τους αντί να λαχταρούν να ασχοληθούν περισσότερο με τους άλλους.

Σύμφωνα με την Borys, η διάρκεια της συμπεριφοράς μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γονείς να διακρίνουν μεταξύ της εσωστρέφειας, του κοινωνικού άγχους ή των ξεσπασμάτων νεύρων της αρχής του σχολικού έτους.

«Τα ξεσπάσματα νεύρων της αρχής της σχολικής χρονιάς είναι ακριβώς αυτά – υπάρχουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς», σημειώνει η Borys. «Με τον καιρό (συνήθως έξι εβδομάδες), καθώς οι μαθητές εξοικειώνονται περισσότερο μεταξύ τους, τα ξεσπάσματα θα πρέπει να χαλαρώσουν».

Εάν δεν χαλαρώσουν, η αναζήτηση ιατρικής υποστήριξης είναι ένας δρόμος για τους ενδιαφερόμενους γονείς. Μερικά σημάδια ότι τα ξεσπάσματα της αρχής του σχολικού έτους είναι κάτι μεγαλύτερο είναι οι διαταραχές του ύπνου, το άγχος ή η κατάθλιψη, η προσήλωση στις αντιλήψεις των άλλων για αυτά, οι τεράστιες συναισθηματικές εκρήξεις πριν από κοινωνικές καταστάσεις και τα επίμονα ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως οι στομαχόπονοι, σύμφωνα με την Borys. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι μια μικρή επιπλέον υποστήριξη, είτε με τον παιδίατρό σας σας είτε με έναν θεραπευτή, μπορεί να ωφελήσει το παιδί σας.

Πώς να βοηθήσετε ένα εσωστρεφές παιδί να κάνει φίλους

Ως γονείς, ο καλύτερος τρόπος που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας ξεκινά με το να καταλάβουν το ποιοι είναι και να κατανοήσουν τι είναι αυτό που μπορεί να τα δυσκολεύει. Η εσωστρέφεια δεν είναι ένα ελάττωμα του χαρακτήρα. Αντίθετα, είναι να παρατηρήσετε τη σχέση του παιδιού σας με αυτό.

«Μερικά κόκκινα σημάδια ότι ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί συναισθηματικά από τον αγώνα για να κάνει φίλους θα ήταν αν παρατηρήσετε μια διάχυτη αλλαγή στη διάθεσή του, εάν ονοματίσει και εκφράσει λεκτικά ότι αισθάνεται μοναξιά ή εάν το παιδί σας στοχοποιείται ή εκφοβίζεται από άλλους», εξηγεί η Borys.

Σύμφωνα με την Borys, εάν προσπαθείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να περιηγηθεί στην εσωστρέφειά του και να κάνει φίλους, θα πρέπει:

Δείτε Επίσης

Αποφύγετε να ασκείτε πίεση στο παιδί σας να κάνει γρήγορα φίλους

Πείτε τους ιστορίες για στιγμές που έχετε δυσκολευτεί να κάνετε φίλους και τι κάνατε

Προγραμματίστε συναντήσεις παιχνιδιού στο σπίτι σας, ώστε το περιβάλλον να αισθάνεται οικείο

«Για τα μικρότερα παιδιά, όταν παίζουν σε συνάντηση παιχνιδιού ή κοινωνικοποιούνται, επιτρέψτε τους να μείνουν κοντά σας στην αρχή ή βοηθήστε τα να διευκολύνουν το παιχνίδι προτού απομακρυνθούν για να τα αφήσετε να εξερευνήσουν και να ρισκάρουν», εξηγεί η Borys.

Ευθυγραμμίστε την προσέγγισή σας με τους δασκάλους του παιδιού σας

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται στο σχολείο, υπάρχουν τρόποι για να συνεργαστείτε με τον δάσκαλό του για να δημιουργήσετε το καλύτερο σενάριο για αυτό.

«Επικοινωνήστε, επικοινωνήστε, επικοινωνήστε. Γονείς, ενημερώστε τον δάσκαλό σας εάν ένας μαθητής είναι εσωστρεφής, καθώς και τυχόν συμπάθειες ή αντιπάθειες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένα πιο άνετο περιβάλλον», ενθαρρύνει η Borys.

«Πείτε ο ένας στον άλλον τι δουλεύει στο σπίτι και τι στο σχολείο και χρησιμοποιήστε συνεπή γλώσσα γύρω από την ομαλοποίηση της εσωστρέφειας και την υποστήριξη του άγχους. Συνεχίστε να καλλιεργείτε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση μέσω θετικών επιβεβαιώσεων και ονομάζοντας άλλες θετικές ιδιότητες που ενσωματώνει κάθε παιδί ξεχωριστά».

Εάν είστε δάσκαλος που ελπίζει να βοηθήσει τους μαθητές του να περιηγηθούν στην εσωστρέφεια και να κάνουν φίλους, η Borys προτείνει «να κάνετε τακτικές συζητήσεις στην τάξη σας σχετικά με την κοινωνική δυναμική και τις αλληλεπιδράσεις».

Η ανάληψη νέων εμπειριών μπορεί να είναι συντριπτική, συναρπαστική και να έχει τις δικές της καμπύλες μάθησης – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή νέος είστε. Το να είστε προσεκτικοί και να έχετε υπομονή καθώς το εσωστρεφές παιδί σας προχωρά στη νέα σχολική χρονιά είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top