Now Reading
Πώς να μάθουμε στα αγόρια να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Πώς να μάθουμε στα αγόρια να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Καλλιεργώντας συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση από μικρή ηλικία

Πώς να σταματήσουμε στην ανατροφή να συντηρούμε ασυνείδητα έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις. Αρκετοί γονείς άθελά τους, δεν ενθαρρύνουν τα αγόρια από μικρή ηλικία να καλλιεργήσουν ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, στις συζητήσεις που κάνουν οι γονείς με τις κόρες τους χρησιμοποιούν περισσότερες και πιο ουσιαστικές λέξεις για τα συναισθήματα, σε σχέση με τους αντίστοιχους διαλόγους με τους γιους τους.

Είτε λοιπόν το συνειδητοποιούμε ως γονείς είτε όχι, μεγαλώνουμε τα αγόρια σε έναν κόσμο συναισθηματικά φτωχότερο, δίνοντας έμφαση σε συναισθήματα όπως ο θυμός και αφήνοντας στην άκρη άλλα, ιδιαίτερα εκείνα που τα κάνουν να αισθάνονται και να φαίνονται πιο ευάλωτα.

Ωστόσο, όπως έχουν διαπιστώσει οι ερευνητές, τα αγόρια που ανατρέφονται έτσι ώστε να μην αναγνωρίζουν και να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους έχουν χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις ήδη από το δημοτικό σχολείο, ενώ στην εφηβεία είναι πιο επιρρεπή σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η κατάχρηση ουσιών.

Επιπλέον, όταν κάποιος μεγαλώνει μαθαίνοντας να καταστέλλει τα συναισθήματά του (κι αυτό στη δική μας κουλτούρα αφορά κυρίως τους άντρες), κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει καταθλιπτικά συμπτώματα ή να καταφύγει σε πράξεις σωματικής βίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κι αυτό γιατί αν η διαχείριση των συναισθημάτων μας επιτυγχάνεται μέσω της εξάσκησης, ένα αγόρι που μεγαλώνοντας δεν έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του δεν κάνει ποτέ κτήμα του αυτή τη δεξιότητα.

Φυσικά, ένα αγόρι που ως παιδί στερείται την επαφή με ολόκληρο τον πλούτο των συναισθημάτων του, μεγαλώνοντας μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και στην ερωτική ζωή του, αφού δεν έχει μάθει να μοιράζεται τα συναισθήματά του ούτε με τη σύντροφό του.

Και κάπως έτσι, το κλισέ του γοητευτικού μυστηριώδους άντρα που κυριαρχεί μέχρι σήμερα στα ρομάντζα δίνει τη θέση του σε μια πιο ρεαλιστική και ανθρώπινη εικόνα, του άντρα που δεν έχει μάθει να μοιράζεται με κανέναν το συναισθηματικό φορτίο του και δεν είναι σε θέση να ανακουφιστεί από αυτό. Ο συγκεκριμένος άντρας, λοιπόν, είναι πιο επιρρεπής σε καταστροφικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, σε πράξεις επιθετικότητας αλλά και σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η συναισθηματική ποικιλομορφία δεν είναι σημαντική μόνο για τα μικρά αγόρια αλλά και για τους ενήλικες άντρες.

Δείτε Επίσης

Η επαφή των αγοριών με ένα πλήρες εύρος συναισθημάτων δεν ωφελεί μόνο την υγεία τους, αλλά έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία.

Για να δημιουργήσετε συναισθηματική παιδεία στον γιο σας, πρέπει να ξεκινήσετε διδάσκοντας του ένα συναισθηματικό λεξιλόγιο. Από τη στιγμή που ο γιος σας είναι βρέφος, μιλήστε μαζί του με ένα πλούσιο και ποικίλο συναισθηματικό λεξιλόγιο. Τα μωρά δεν γεννιούνται έχοντας λόγια για τα συναισθήματά τους. Πρέπει να τα διδαχθούν. Μπορείτε να πείτε, “Φαίνεσαι λυπημένος” ή «Πρέπει να αισθάνεστε απογοητευμένοι». Μπορείτε επίσης να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας χωρίς να κάνετε τον γιο σας υπεύθυνο για αυτά. Όταν δοκιμάζετε να πείτε, “Ένιωσες φοβισμένος, έτσι;” στο αγόρι σας, του δίνετε άδεια να αισθάνεται και να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Εκτός από την ακρόαση και τη διδασκαλία στο γιο σας ενός συναισθηματικού λεξιλογίου, δώστε χώρο στο γιο σας να είναι ο εαυτός του. Αποφύγετε να πείτε στο γιο σας τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να αισθάνεται. Δώστε του χώρο για να εξερευνήσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία του σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Όταν ο γιος σας δεν χρειάζεται να φοβάται το αίσθημα της ντροπής ή της απόρριψης, μπορεί να εκφράσει ανοιχτά τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τα όνειρά του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top