Now Reading
Πώς να καλλιεργήσετε στα παιδιά την ελπίδα ώστε να τα βοηθήσετε να μάθουν και να την διατηρούν σε εποχές δύσκολες;

Πώς να καλλιεργήσετε στα παιδιά την ελπίδα ώστε να τα βοηθήσετε να μάθουν και να την διατηρούν σε εποχές δύσκολες;

Έρευνες δείχνουν ότι η ελπίδα είναι το αντίδοτο στην κατάθλιψη, το άγχος και τη μοναξιά. Ένας ειδικός μοιράζεται 5 tips για να ενισχύσετε την ψυχική υγεία των παιδιών.

Κάθε μητέρα θέλει το καλύτερο για το παιδί της, αλλά το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά στα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Πρόσφατες αναφορές του CDC δείχνουν ότι το 57% των έφηβων κοριτσιών ένιωθαν επίμονη απελπισία και το 25% των έφηβων κοριτσιών έκαναν σχέδιο αυτοκτονίας το 2021. Η απελπισία είναι ο μοναδικός συνεπής προγνωστικός παράγοντας αυτοκτονικού ιδεασμού και ολοκληρωμένης αυτοκτονίας, που είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονέα. Η απελπισία συνδέεται επίσης με πολλά άλλα αρνητικά αποτελέσματα, όπως ψυχικές ασθένειες, βία και χρόνιες παθήσεις υγείας. Πώς όμως δίνεις σε κάποιον ελπίδα;

Για την Kathryn Getzke, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της στο motherly.com, αυτή η δουλειά είναι προσωπική. Ο πατέρας της αυτοκτόνησε όταν ήταν 18 και έκανε τη δική της απόπειρα στα 20 της. Έπρεπε να καταλάβει την αιτία της αυτοκτονίας – και η βιβλιογραφία δείχνει σταθερά την απελπισία. Ξεκίνησε το ταξίδι της στην υπεράσπιση της ψυχικής υγείας πριν από 20 χρόνια και από τότε, η δουλειά της εξελίχθηκε από το να καταλάβει τι είναι η απελπισία στο να μάθει πώς να ενεργοποιεί το αντίδοτό της: την ελπίδα. Αφού δούλεψε με τους κορυφαίους ειδικούς στο Hope Science, υπέθεσε ότι μπορούσαμε να διδάξουμε ελπίδα στα παιδιά – και στη συνέχεια ξεκίνησε να ερευνήσει και να αποδείξει ότι η υπόθεσή της ήταν σωστή.

Από αυτή την έρευνα δημιούργησε το πρώτο δωρεάν, παγκόσμιο πρόγραμμα σπουδών ελπίδας που ονομάζεται Hopeful Minds και απέδειξε τη θεωρία της ότι η ελπίδα είναι διδακτική.

Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα ελπίδας συνδέονται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, βελτιωμένη ψυχική υγεία, λιγότερο άγχος, ανθεκτικότητα, καλύτερες κοινωνικές συνδέσεις και λιγότερη μοναξιά. Τα αισιόδοξα άτομα είναι επίσης πιο πιθανό να θέσουν και να επιδιώξουν στόχους, να αναλάβουν υγιείς κινδύνους και να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Και ποια μαμά δεν το θέλει αυτό για τα παιδιά της;

5 τρόποι που οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά την ελπίδα

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε τους γονείς να ενισχύσουν την ελπίδα στα παιδιά τους: Ονομάζεται Five Keys to SHINE Hope και είναι ένα απλό μνημονικό που σημαίνει Stress Skills (δεξιότητες διαχείρισης άγχους), Happiness Habits (συνήθειες ευτυχίας), Inspired Actions (εμπνευσμένες πράξεις), Nourishing Networks (ωφέλιμα δίκτυα) και Elimining Challenges (ελέγχοντας τις προκλήσεις). Εδώ είναι μια γρήγορη ανάλυση. Ανέπτυξε επίσης έναν δωρεάν Οδηγό Γονέων για να βοηθήσει τους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να ελπίζουν στο σπίτι—επειδή πιστεύω ότι το να έχουν τις δεξιότητες για να μετακινούνται από την απελπισία στην ελπίδα είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Διδασκαλία δεξιοτήτων διαχείρισης άγχους

Πρόκειται για εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να διαχειριστούν και να χειριστούν στρεσογόνες καταστάσεις αντιμετωπίζοντας τη φυσική απόκριση του σώματός τους σε εξωτερικά ερεθίσματα. Μία από τις πολύτιμες Stress Skills που διδάσκουν στο πρόγραμμα Hopeful Minds είναι η Deep Belly Breathing, η οποία περιλαμβάνει αργές και βαθιές αναπνοές για τουλάχιστον 90 δευτερόλεπτα. Το να βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της διάρκειας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα τους για να χαλαρώσει και να ανακτήσει την ψυχραιμία τους μετά από μια συναισθηματική πυροδότηση.

Υποστηρίζοντας τις συνήθειες της ευτυχίας

Τα θετικά συναισθήματα παίζουν ζωτικό ρόλο στην καλλιέργεια μιας ελπιδοφόρας νοοτροπίας και στην παρακίνηση των παιδιών να επιδιώξουν τους στόχους τους. Ως γονείς, μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας στην καλλιέργεια αυτών των θετικών συναισθημάτων υιοθετώντας συνήθειες ευτυχίας, όπως έκφραση ευγνωμοσύνης, βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, παιχνίδια και περνώντας ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Η ενθάρρυνση δραστηριοτήτων που φέρνουν ευτυχία στην καρδιά του παιδιού σας μπορεί να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ευημερία και ικανοποίησή του.

Δείτε Επίσης

Δίνοντας προτεραιότητα σε εμπνευσμένες ενέργειες

Οι εμπνευσμένες ενέργειες είναι σκόπιμα βήματα που γίνονται προς την επίτευξη στόχων, για να παρακινήσετε το παιδί σας να δημιουργήσει τις δικές του φιλοδοξίες. Διδάξτε τους ότι το να συναντούν εμπόδια στο δρόμο είναι φυσικό και μερικές φορές ο αρχικός στόχος μπορεί να χρειάζεται προσαρμογή, κάτι που είναι απολύτως εντάξει. Ενθαρρύνετέ τα να αγκαλιάσουν αυτές τις προκλήσεις, να προσαρμοστούν και να αναζητήσουν βοήθεια όταν χρειάζεται. Εάν ένας στόχος σας φαίνεται υπερβολικός, χωρίστε τον σε μικρότερες, διαχειρίσιμες εργασίες, χρησιμοποιώντας βήμα προς βήμα πρόοδο ή δημιουργώντας μικροσκοπικούς στόχους.

Δημιουργία θρεπτικών δικτύων

Το Nourishing Network αποτελείται από άτομα στα οποία το παιδί σας μπορεί να βασιστεί όταν αισθάνεται μοναξιά ή συγκλονισμένο, παρέχοντας ενθάρρυνση και υποστήριξη. Είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί σας να μπορεί να αναγνωρίσει τουλάχιστον ένα άτομο στη ζωή του με το οποίο νιώθει ασφάλεια να ανοίγεται σε περιόδους στενοχώριας. Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να εντοπίσετε αξιόπιστα άτομα τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι και σημειώστε τα ονόματά τους σε χαρτί ως υπενθύμιση ότι έχουν ένα σύστημα υποστήριξης και άτομα στα οποία πρέπει να απευθυνθούν όταν αισθάνονται απομονωμένα.

Εξάλειψη των προκλήσεων

Θέλουμε να συνεργαστούμε με τα παιδιά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής και να καταλήξουμε σε σχέδια για να τις ξεπεράσουμε. Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η αντιμετώπιση πραγμάτων πέρα ​​από τον έλεγχό μας, κάτι που συχνά οδηγεί σε περιττό άγχος. Οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά να δίνουν προτεραιότητα σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν και να αφήσουν τα υπόλοιπα, χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες άγχους ως χρήσιμο εργαλείο για την απελευθέρωση του ελέγχου πάνω στο ανεξέλεγκτο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top