Now Reading
Πώς να αξιοποιήσετε τα ξεσπάσματα των μικρών παιδιών

Πώς να αξιοποιήσετε τα ξεσπάσματα των μικρών παιδιών

Καθώς δίνουν πολύτιμα μαθήματα και προσφέρουν ένα χρήσιμο εργαλείο επαφής και σύνδεσης

Η διαχείριση των ξεσπασμάτων των μικρών παιδιών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν γονιό. Έχουμε την τάση να νιώθουμε καλοί γονείς όταν τα μικρά παιδιά μας είναι χαμογελαστά και άνετα, αλλά μπορεί να αισθανόμαστε εντελώς ανίσχυροι και συγκλονισμένοι όταν τα παιδιά βρίσκονται στο πάτωμα κλοτσώντας και ουρλιάζοντας. Ωστόσο, το πιστεύετε ή όχι, τα οδυνηρά ξεσπάσματα των μικρών παιδιών αποτελούν σημαντικό μέρος της συναισθηματικής υγείας και της ευημερίας τους και μπορούμε να μάθουμε να είμαστε πιο ήσυχοι όταν αυτά συμβαίνουν. Εδώ είναι μερικοί σημαντικοί λόγοι για τους οποίους το κυνήγι του μικρού σας είναι πραγματικά καλό.

Μαθαίνει να εκφράζεται

Τα δάκρυα περιέχουν κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Όταν φωνάζουμε, απελευθερώνουμε κυριολεκτικά το άγχος από το σώμα μας. Τα δάκρυα έχουν βρεθεί επίσης ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και βελτιώνουν τη συναισθηματική ευεξία, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένας αγαπημένος πάντα κοντά για υποστήριξη. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι όταν το μικρό παιδί σας βρίσκεται στο χείλος ενός ξεσπάσματος, τίποτα δεν του μοιάζει σωστό. Είναι θυμωμένο, απογοητευμένο ή έχει βάλει τα κλάματα. Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι μετά από την καταιγίδα, είναι σε πολύ καλύτερη διάθεση. Βοηθά να αφήσουμε τα παιδιά μας να γκρινιάζουν χωρίς να προσπαθούμε να διακόψουμε τη διαδικασία, έτσι ώστε να φτάσουν στο τέλος των συναισθημάτων τους.

Το παιδί μπορεί να κοιμηθεί καλύτερα

Τα προβλήματα ύπνου συμβαίνουν συχνά επειδή οι γονείς πιστεύουν ότι η καλύτερη προσέγγιση για τα ξεσπάσματα και τις κρίσεις θυμού είναι να προσπαθήσουν να τα αποφύγουν. Στη συνέχεια, τα συναισθήματα ενός παιδιού που δεν τα έχει βγάλει όπως έχει ανάγκη από μέσα του, φουσκώνουν όταν ο εγκέφαλός του είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά ξυπνούν επίσης επειδή νιώθουν στρες ή προσπαθούν να επεξεργαστούν κάτι που συμβαίνει στη ζωή τους. Το να επιτρέπετε στο παιδί σας να φτάσει στο τέλος του ξεσπάσματος βελτιώνει τη συναισθηματική του ευεξία και μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί μέσα στη νύχτα.

Αρχίζει να ακούει το «όχι» και αυτό είναι καλό

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες το ξέσπασμα που έχει το μικρό παιδί να είναι επειδή είπατε «όχι». Και αυτό είναι καλό! Η λέξη «όχι» δίνει στο παιδί σαφή όρια σχετικά με την αποδεκτή και απαράδεκτη συμπεριφορά. Μερικές φορές μπορούμε να αποφύγουμε να λέμε «όχι» γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το συναισθηματικό φαινόμενο, αλλά μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί με τα όριά μας, συνεχίζοντας να προσφέρουμε ακόμα, αγάπη, ενσυναίσθηση και αγκαλιές. Η λέξη «όχι» σημαίνει ότι δεν φοβάσαι τη βρώμικη, συναισθηματική πλευρά του γονικού ρόλου.

Το παιδί αισθάνεται ασφαλές να σας πει τι νιώθει

Τα ξεσπάσματα είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο κατόρθωμα, ακόμα κι αν δεν το μπορούμε να το δούμε πάντα έτσι! Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν το ξέσπασμα για να μας χειραγωγήσουν ή να πάρουν αυτό που θέλουν. Συχνά το παιδί δέχεται το όχι, και το ξέσπασμα είναι μια έκφραση του πώς αισθάνεται γι’ αυτό. Μπορείτε να παραμείνετε σταθεροί με το όχι, και να το κάνετε να συμφιλιωθεί με τα συναισθήματά του. Η αναστάτωση για το σπασμένο παιχνίδι ή τα λερωμένα ρούχα είναι απλά ένα πρόσχημα και είναι η αγάπη και η σύνδεση που πραγματικά χρειάζεται.

Βοηθούν τη σύνδεση

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε όταν συμβαίνει το ξέσπασμα, αλλά προσέξτε και περιμένετε. Αφήστε το να ξεπεράσει τη θύελλα των συναισθημάτων του χωρίς να προσπαθήσετε να τα σταματήσει ή να τα «τακτοποιήσει». Μην μιλάτε πάρα πολύ, αλλά προσφέρετε μερικές λέξεις, καθησυχαστικές. Δώστε του αγκαλιές. Το παιδί σας θα απορροφήσει την άνευ όρων αποδοχή σας και θα σας νιώσει πιο κοντά.

Δείτε Επίσης

Βελτιώνουν τη συμπεριφορά του παιδιού σας μακροπρόθεσμα

Μερικές φορές τα συναισθήματα των παιδιών εκφράζονται με άλλους τρόπους, όπως η επιθετικότητα, το να δημιουργούν προβλήματα ή να αρνούνται να συνεργαστούν για απλά καθήκοντα, όπως να ντυθούν ή να βουρτσίσουν τα δόντια. Αυτά είναι όλα κοινά σημάδια ότι το παιδί αγωνίζεται με τα συναισθήματά του. Το να του επιτρέπεται να κάνει ένα ξέσπασμα βοηθά το παιδί να απελευθερώσει τα αρνητικά συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί και όταν ηρεμήσει να μπορεί να είναι ξανά συνεργάσιμο.

Αν το ξέσπασμα συμβαίνει στο σπίτι, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να συμβεί μπροστά σε κόσμο

Όταν τα παιδιά φτάνουν να εκφράσουν πλήρως τα συναισθήματά τους, συχνά θα επιλέξουν να το κάνουν στο σπίτι όπου αισθάνονται ότι είμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να τα ακούσουμε. Όσο περισσότερο μπορούμε να βρούμε χρόνο και χώρο για να ακούσουμε τα συναισθήματα του παιδιού που είναι αναστατωμένα στο σπίτι, τόσο λιγότερα καταπιεσμένα συναισθήματα θα μεταφέρουν μαζί τους σε κάθε βόλτα ή δραστηριότητα εκτός σπιτιού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top