Now Reading
Πώς η ψυχολογική ευελιξία διευκολύνει την ανατροφή των παιδιών

Πώς η ψυχολογική ευελιξία διευκολύνει την ανατροφή των παιδιών

Η ψυχολογική ευελιξία είναι μια δεξιότητα που χρειάζονται όλοι οι γονείς - και μια δεξιότητα που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας

Η ψυχολογική ευελιξία είναι μια δεξιότητα που χρειάζονται όλοι οι γονείς – και μια δεξιότητα που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας

Η ανατροφή των παιδιών είναι εγγενώς δύσκολη. Το να είσαι πλήρως υπεύθυνος για έναν άλλο άνθρωπο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αλλά μερικές φορές, οι γονείς το κάνουν πιο δύσκολο από όσο χρειάζεται.

Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να γίνει ευκολότερη με ψυχολογική ευελιξία.

Τι είναι η ψυχολογική ευελιξία

Η ψυχολογική ευελιξία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να προσαρμόζεται, να επιμένει ή να αλλάζει ως απάντηση σε προκλήσεις ή μεταβαλλόμενες συνθήκες. Είναι μια δεξιότητα που χρειάζονται όλοι οι γονείς – και μια δεξιότητα που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας.

Για να είναι κανείς ψυχολογικά ευέλικτος, πρέπει να είναι παρών με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τους στόχους του. Ένα διανοητικά ευέλικτο άτομο μπορεί να υιοθετήσει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών, να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, να αναπροσαρμόσει τις νοητικές του διαδικασίες, να ρυθμίσει δύσκολα συναισθήματα και να εξισορροπήσει τις ανταγωνιστικές ανάγκες και επιθυμίες σε ένα αγχωτικό γεγονός.

Η σημασία της ψυχολογικής ευελιξίας

Για τα παιδιά και τους εφήβους

Το να έχεις ένα ευέλικτο μυαλό είναι κρίσιμο για την ψυχολογική ευημερία και την επιτυχία κάποιου.

Τα παιδιά με ευέλικτο μυαλό είναι πιο πιθανό να πετύχουν και να γίνουν ψυχολογικά υγιείς ενήλικες, καθώς μπορούν να εργαστούν μέσα σε πολύπλοκα περιβαλλοντικά πλαίσια.

Η έλλειψη ευελιξίας σχετίζεται με λιγότερο κοινωνική συμπεριφορά και περισσότερες κλινικές διαταραχές όπως η αϋπνία, η καταθλιπτική διαταραχή, η γενική αγχώδης διαταραχή και η οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Συσχετίζεται επίσης με την κατάχρηση ουσιών, την αρνητική εικόνα του σώματος, τη διαταραγμένη διατροφή, την καταστροφή του πόνου, την καταστολή της σκέψης, την επαγγελματική εξουθένωση και την απουσία από την εργασία αργότερα στη ζωή.

Για τους γονείς

Τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που μπορούν να απολαμβάνουν οφέλη για την υγεία από το να είναι ευέλικτα διανοητικά και συναισθηματικά. Η ευελιξία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τα αποτελέσματα ψυχικής υγείας των γονέων.

Οι ευέλικτοι γονείς είναι σε καλύτερη θέση να έρθουν σε επαφή με την παρούσα στιγμή και τις εσωτερικές τους εμπειρίες, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν σε αλληλεπιδράσεις ήρεμα.

Για παράδειγμα, σε δύσκολες γονεϊκές καταστάσεις όπως η μη συμμόρφωση, οι πιο ευέλικτοι γονείς μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους όπως «Το παιδί μου δεν με ακούει». Τείνουν επίσης να είναι σε θέση να ρυθμίζουν τον θυμό τους και να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους.

Η απουσία ευελιξίας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα αγωνίας και χειρότερη ψυχολογική υγεία στους γονείς.

Πώς η ευελιξία διευκολύνει τη γονική μέριμνα

Η ευελιξία στους γονείς μπορεί να μετριάσει την ψυχολογική δυσφορία σε μια σχέση γονέα-παιδιού. Όταν οι ευέλικτοι γονείς χρησιμοποιούν προσαρμοστικές πρακτικές γονικής μέριμνας, τα παιδιά τους τείνουν να εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα εσωτερίκευσης και εξωτερίκευσης​.

Η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη. Μερικές φορές, είναι αναπόφευκτο.

Αλλά υπάρχουν στιγμές που η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη, επειδή οι γονείς το κατάφεραν με το να είναι άκαμπτοι και απόλυτοι.

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους, ανεξάρτητα από το τι θέλουν τα παιδιά τους. Προσπαθούν μεμονωμένα να κάνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τους κανόνες τους, με αποτέλεσμα περιττές συγκρούσεις και συγκρούσεις εξουσίας.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχολογική ευελιξία

Μια διαχρονική μελέτη διαπίστωσε ότι η αυταρχική ανατροφή των παιδιών που χαρακτηρίζεται από άκαμπτους κανόνες και απόλυτη σκέψη στους γονείς μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική ακαμψία στα παιδιά.

Η ακαμψία είναι τα χαρακτηριστικό γνώρισμα των αυταρχικών γονέων.

Πιστεύουν στο μυαλό τους ότι η ακαμψία ισοδυναμεί με υψηλά πρότυπα. Στην πραγματικότητα, μειώνει την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών και την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις με σιγουριά​​.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να είναι πιο ευέλικτα, πρέπει να ξεκινήσετε από εσάς, τον γονέα.

Οι ευέλικτοι γονείς έχουν επίσης υψηλά πρότυπα, αλλά είναι επίσης ανοιχτοί σε συζητήσεις σχετικά με κανόνες και προσδοκίες. Χρησιμοποιούν επαγωγικό συλλογισμό και όχι τιμωρία για να πειθαρχήσουν τα παιδιά

Όταν οι γονείς μοντελοποιούν πώς να είναι ανοιχτόμυαλοι σε νέες ιδέες, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών των παιδιών τους, ή εκείνων με τις οποίες δεν συμφωνούν, δείχνουν την προθυμία τους να δουν από την οπτική γωνία των άλλων.

Οι άκαμπτοι γονείς τείνουν να μεγαλώνουν άκαμπτα παιδιά.

Τα παιδιά υιοθετούν τη στάση των γονιών τους απέναντι στο περιβάλλον και τα συναισθήματα. Οι γονείς με υψηλά επίπεδα ψυχολογικής ευελιξίας μεγαλώνουν παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευέλικτα.

Δείτε Επίσης

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οικογένειες με πιο ευέλικτους γονείς εμφάνισαν υψηλότερη οικογενειακή συνοχή και λιγότερη διχόνοια.

Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να γίνουν πιο ευέλικτοι ψυχολογικά;

Θεραπεία Αποδοχής Και Δέσμευσης

Η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης από τον καθηγητή Steven Hayes στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα να γίνουν πιο ευέλικτα ψυχολογικά.

Η ενσυνειδητότητα και η αποδοχή είναι να κρατάμε το μυαλό και τα συναισθήματά μας στην παρούσα στιγμή και να τα αποδεχόμαστε όπως είναι, είτε θετικά είτε αρνητικά, χωρίς να τα εκλαμβάνουμε ως απόλυτες αλήθειες. Όταν συμβαίνουν πράγματα, είμαστε ελεύθεροι να τα παρατηρούμε ανοιχτά χωρίς να χρειάζεται να τα ελέγχουμε, να τα σταματήσουμε ή να τα αλλάξουμε με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτή η διαδικασία είναι το αντίθετο της βιωματικής αποφυγής που περιλαμβάνει νοητικές οδηγίες που καταστέλλουν ή ελέγχουν τη συναισθηματική έκρηξη για εμπειρίες που θεωρούνται οδυνηρές. Η βιωματική αποφυγή είναι αντιπαραγωγική επειδή περιορίζει το άνοιγμα στην εμπειρία και τείνει να αποτυγχάνει.

Η αφοσιωμένη και αξιολογημένη δράση είναι η πρόβλεψη και η εκτέλεση ενεργειών που συνάδουν με τις βασικές αξίες κάποιου και την επιδίωξη μιας ουσιαστικής ζωής.

Κάθε φορά που επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό στόχο, πιθανότατα θα συναντήσουμε συναισθήματα και σκέψεις που μας κράτησαν πίσω στο παρελθόν. Δεσμευτείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας ανεξάρτητα από τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις αναμνήσεις που προκύπτουν.

Συμπόνια για τον εαυτό μας σημαίνει να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας και να αναγνωρίζουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς να προσκολλόμαστε σε αυτά​.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε αεροπλάνο, συνιστάται στους γονείς να φορούν πρώτα τις δικές τους μάσκες οξυγόνου για να προστατεύουν τα παιδιά τους. Αυτό δείχνει πώς η αυτοσυμπόνια είναι σημαντική στην ανατροφή των παιδιών. Αγωνιζόμαστε, ωστόσο, να προσφέρουμε στον εαυτό μας την ίδια καλοσύνη που δίνουμε στους άλλους. Οι γονείς πρέπει να θυμούνται να είναι ευγενικοί με τον εαυτό τους στην καθημερινή ζωή.

Τα υψηλότερα επίπεδα αυτοσυμπόνιας και ενσυνειδητότητας συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ενσυνείδητης γονικής μέριμνας, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα καθημερινού άγχους και υψηλότερα επίπεδα έγκυρης γονικής μέριμνας.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Η ακαμψία είναι μια από τις πρώιμες ιδιοσυγκρασίες που είναι προγνωστικές για την εξωτερίκευση προβλημάτων συμπεριφοράς στα τέλη της παιδικής ηλικίας. Εάν ένα παιδί είναι εξαιρετικά άκαμπτο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε εγκαίρως τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top