Now Reading
Πόσο «καλά» είναι το παιδί μου 

Πόσο «καλά» είναι το παιδί μου 

4 σημαντικοί σύμμαχοι να λαμβάνουμε υπόψη καθημερινά 

Εδώ κι ένα χρόνο, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού που άλλαξε κατά πολύ τις συνθήκες της καθημερινότητάς μας αλλά και την προσέγγισή μας στη στάση ζωής, έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει τη σημασία της καλής υγείας και φροντίζουμε τον εαυτό μας αλλά και τους δικούς μας ανθρώπους όσο καλύτερα μπορούμε. Ως γονείς συνεχίζουν τα παιδιά μας να είναι η προτεραιότητά μας και πλέον –πιο συνειδητά από ποτέ– προσέχουμε να τους προσφέρουμε όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε όλους τους σημαντικούς συμμάχους της καλής υγείας που πρέπει καθημερινά να λαμβάνουμε υπόψη και να ζητάμε τη βοήθειά τους!

 

Τροφή και διάθεση: Το να φροντίζουμε να έχει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικό. Η διατροφή του παιδιού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να του παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξή του. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση και τη συμπεριφορά των παιδιών. Μια διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με μικρά συχνά γεύματα, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και άφθονο νερό, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των παιδιών και να τα κάνει πιο χαρούμενα. Από νωρίς λοιπόν οι γονείς φροντίζουμε να εκπαιδεύσουμε να παιδιά μας ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες για όλη τους τη ζωή.

 

Ψυχολογία: Είναι σίγουρο πως ένα μωρό δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια, αλλά εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα μέσα από σωματοποιημένα χαρακτηριστικά όπως το κλάμα, η άρνηση για τροφή κι οι διαταραχές ύπνου. Τα μεγαλύτερα παιδιά παρόλο που μπορούν να εκφραστούν με λόγια είναι δύσκολο να εκφράσουν συναισθήματα θλίψης ή άγχους. Συνήθως, παρουσιάζουν αναποφασιστικότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, χαμηλή αυτοπεποίθηση, μείωση ή αύξηση όρεξης, δυσκολία στον ύπνο, αρνητικές σκέψεις, απόσυρση, αδιαφορία, αλλαγή διάθεσης και αδιαφορία να παίξουν. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο ή κοιλόπονο. Είναι σημαντικό λοιπόν να παρατηρούμε και να ακούμε το παιδί μας σε ότι έχει να πει, ακόμα και αν αρχικά το θέμα που προβάλει δεν μοιάζει να είναι σημαντικό στην αρχή. Αν εμφανίζει δυσκολία να μιλήσει σε εμάς μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ή ακόμα και σε έναν οικογενειακό φίλο με τον οποίο νιώθει άνετα και ευχάριστα. Να είμαστε κοντά στο παιδί μας και να φροντίζουμε η συναισθηματική του «δεξαμενή» να παραμένει γεμάτη μέσα από συναίσθημα, αγάπη, λόγια ενθάρρυνσης, παιχνίδι, και στενούς οικογενειακούς δεσμούς.

Φίλοι: Όπως και για τους ενήλικες έτσι και για τα παιδιά οι φίλοι είναι σημαντικοί στη ζωή τους. Με έναν φίλο δίπλα του μπορεί να νιώσει παρηγοριά, να ξεχαστεί, να παίξει όπως επιθυμεί, να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του, να αισθανθεί πως αποτελεί μέρος μιας κοινωνικής ομάδας που του ταιριάζει, να γελάσει με την ψυχή του, να εκτονωθεί και να νιώσει ισότιμα. Το κοινωνικό κομμάτι λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού και πρέπει να φροντίζουμε να το ενθαρρύνουμε κρατώντας επαφή με τους αγαπημένους του φίλους και διοργανώνοντας playdates, συναντήσεις και γιατί όχι, εκδρομές!

Υγεία- Άσκηση και ήλιος

Η φυσική δραστηριότητα και σωματική άσκηση παρέχει σημαντικά ψυχολογικά, κοινωνικά, και πνευματικά οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών. Τα σωματικά δραστήρια παιδιά φαίνεται να ακολουθούν στη ζωή τους έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγουν καταχρήσεις και σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Φροντίζουμε να μαθαίνουμε το παιδί μας από μικρό να ασκείται και να κατανοεί τη σημαντικότητα της φυσικής δραστηριότητας και δίνουμε πρώτοι εμείς το παράδειγμα.

Επίσης, εξίσου απαραίτητο είναι τα παιδιά να βγαίνουν κάθε μέρα έξω από το σπίτι για να τα βλέπει ο ήλιος και να παράγουν βιταμίνη D. Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί, ότι συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών. Και πλέον συνίσταται από τους παιδίατρους η λήψη της τους πρώτους μήνες ζωής ενός βρέφους, ειδικά αν αυτό θηλάζει.

Στα θηλάζοντα βρέφη, λόγω μειωμένης περιεκτικότητας του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D και μειωμένης έκθεσης στον ήλιο τους πρώτους 6 μήνες ζωής, συνιστάται χορήγηση 400 IU/H, όπως επίσης στα βρέφη που σιτίζονται με λιγότερο από 1 λίτρο τροποποιημένο γάλα την ημέρα. Στα παιδιά και στους εφήβους συνιστάται χορήγηση 800 IU/H.

Παρόλο που στην Ελλάδα και σε όλες τις μεσογειακές χώρες έχουμε όλο τον χρόνο ήλιο, πολύ συχνά παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά. Μελέτες πλέον δείχνουν πως η αιτία αυτής της έλλειψης είναι γενετικής φύσεως, κάτι που δηλαδή είναι γονιδιακά προδιαγεγραμμένο.

Η παραμονή μας στο σπίτι, η καθημερινή εργασία σε κλειστούς χώρους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, ο ρουχισμός, η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών κρεμών, δημιουργούν ανασταλτικούς παράγοντες ακόμα και για εμάς τους Έλληνες που θεωρητικά θα έπρεπε να είχαμε υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στον οργανισμό μας λόγω της συχνής ηλιοφάνειας.

Για να διαπιστώσουμε τις τιμές της βιταμίνης D στο σώμα μας θα χρειαστεί να κάνουμε εξετάσεις αίματος που θα δείξουν τα επίπεδά της στον οργανισμό μας. Σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D, τα επίπεδα πρόσληψης που απαιτούνται είναι υψηλότερα από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση που μπορεί να πάρει κανείς.Tο Ελληνικό Κολέγιο Παιδιάτρων συστήνει για όλους βιταμίνη D για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού  ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο.

 

Τι πρέπει να κάνουμε:

Έκθεση στον ήλιο: 15-20 λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., χωρίς αντηλιακό, 3 φορές την εβδομάδα είναι ένας χρόνος που μπορεί να παράσχει στον οργανισμό μας την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D.

 

Δείτε Επίσης

-Διατροφή

Ελάχιστες φυσικές τροφές περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, και αυτές είναι τα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, μπακαλιάρος κ.ά.), τα αυγά και το μοσχαρίσιο συκώτι. Υπάρχουν, όμως, και εμπλουτισμένες τροφές που μπορούν να συμβάλουν, όπως γάλα, χυμοί και δημητριακά.

-Συμπληρώματα βιταμίνης D

Στις περιπτώσεις εκείνες που οι ανάγκες του οργανισμού δεν καλύπτονται από την έκθεση στον ήλιο και τη διατροφή, συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων της βιταμίνης D.

To AQUASOL VITAMIN D είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει βιταμίνη D3. Συνδυάζει μοναδικά την εύκολη χρήση της μορφής του στοματικού σπρέι με δοσιμετρική αντλία και την υδατοδιαλυτή μορφή της βιταμίνης D.

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών σε βιταμίνη D ή/και σε περιπτώσεις που εμφανίζεται έλλειψη ή ανεπάρκειά της. Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που για την καλύτερη απορρόφησή της από τον οργανισμό χρειάζεται να λαμβάνεται πάντα μετά τη λήψη λιπαρής τροφής.

Το AQUASOL VITAMIN D, είναι το μοναδικό spray βιταμίνης D σε υδατοδιαλυτή μορφή και είναι κατάλληλο για βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

 

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top