Now Reading
Ποιες εγκεφαλικές ασκήσεις βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τη ΔΕΠ-Υ αλλά και να αυξήσουν γενικά τη συγκέντρωση

Ποιες εγκεφαλικές ασκήσεις βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τη ΔΕΠ-Υ αλλά και να αυξήσουν γενικά τη συγκέντρωση

Η «άσκηση» του εγκεφάλου μπορεί να τα βοηθήσει να αυξήσουν την προσοχή και την εστίαση

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) χαρακτηρίζεται από παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης. Τι θα συμβεί αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο θα μπορούσατε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να διαχειρίζεται τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ; Όπως και η άσκηση των μυών σας, μερικοί προτείνουν ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασκήσεις εγκεφαλικής προπόνησης για να βοηθηθείτε στη διαχείριση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ.

Η εγκεφαλική προπόνηση λειτουργεί για τη ΔΕΠΥ;

Η σύντομη απάντηση; Μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν αντικαθιστά τη θεραπεία. Η εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι η ιδέα ότι μπορείτε να αλλάξετε τον εγκέφαλό σας μέσω μιας ποικιλίας επαναλαμβανόμενων και συχνών ασκήσεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εργαλεία, όπως:

εφαρμογές τηλεφώνου

προγράμματα υπολογιστή

φυσικοθεραπεία

εργοθεραπεία

νευροανάδραση

νοητικές ασκήσεις, όπως το sudoku

Αυτά τα εργαλεία έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν:

προσοχή

οπτική επεξεργασία

επίλυση προβλήματος

συγκέντρωση

έλεγχος παρορμήσεων

λήψη απόφασης

Κλινικές παρατηρήσεις σημείωσαν ότι η εκπαίδευση εγκεφάλου με νευροανάδραση είναι καλά τεκμηριωμένη στην επιστημονική έρευνα ως αποτελεσματική στην «ανακούφιση των συμπτωμάτων και των συμπεριφορικών εκδηλώσεων της ΔΕΠΥ, χωρίς διαρκείς αρνητικές παρενέργειες».

Αυτές οι παρατηρήσεις σημείωσαν ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου «διδάσκει τον εγκέφαλο να διαχειρίζεται καλύτερα τη δική του δραστηριότητα στα κύματα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μείωση 80 έως 85 τοις εκατό των συμπτωμάτων στις πρώτες 30 έως 40 προπονήσεις».

Μια μελέτη του 2019, η οποία παρακολούθησε 172 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, πρότεινε ότι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μετά από τουλάχιστον 24 συνεδρίες.

Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτός ο τύπος προγράμματος θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός για «πιο ήπιες περιπτώσεις» ή ως συμπληρωματική θεραπεία σε άλλες θεραπείες.

Μια μελέτη του 2020 σημείωσε ότι τα προγράμματα υπολογιστών έδειξαν υποσχέσεις για την εκπαίδευση του ανασταλτικού ελέγχου ή της ικανότητας ελέγχου των παρορμήσεων, στα παιδιά.

Αν και δεν είχε καμία επίδραση στην υπερκινητικότητα ή την αξιολόγηση των συμπτωμάτων από τους δασκάλους, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η εκπαίδευση του ανασταλτικού ελέγχου μπορεί να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ως προς την προσοχή και τη συγκέντρωση, σημειώνοντας την υπόσχεση ως συμπληρωματική θεραπεία.

Πώς λειτουργεί;

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να χτυπήσετε το κεφάλι σας με το ένα χέρι ενώ τρίβετε την κοιλιά σας με το άλλο; Αν και μπορεί να φαίνεται αδύνατο στην αρχή, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε σε θέση να το κάνετε χωρίς να το σκεφτείτε πολύ. Αυτή η απλή δραστηριότητα ασκεί τον εγκέφαλό σας, ωθώντας τον να εκτελέσει μια πολύπλοκη εργασία.

Οι ασκήσεις εγκεφάλου ADHD ακολουθούν την ίδια λογική.

Η αναπτυσσόμενη επιστήμη υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος είναι ευέλικτος και ότι οι εμπειρίες μας μπορούν να συνεχίσουν να επανασυνδέονται και να αλλάζουν τον εγκέφαλό μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Αυτή η ιδέα, που ονομάζεται «νευροπλαστικότητα», είναι η βάση για την εκπαίδευση του εγκεφάλου.

«Τα προγράμματα εκπαίδευσης εγκεφάλου λειτουργούν για να αξιοποιήσουν τη νευροπλαστικότητα», λέει η Cara Koscinski, γιατρός εργοθεραπείας. «Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να δημιουργήσει νέες συνδέσεις με την πάροδο του χρόνου».

Αυτές οι νέες συνδέσεις μπορούν να επιτρέψουν στον εγκέφαλο να:

προσαρμοστεί στην εκμάθηση νέων πραγμάτων

αναρρώσει από τραυματικό περιστατικό

δημιουργήσει συνδέσεις για ομαλότερη λειτουργία

ενισχύσει τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη λήψη αποφάσεων

Με βάση την επιστήμη της νευροπλαστικότητας, πιστεύεται ότι η άσκηση ορισμένων καθηκόντων και δεξιοτήτων μπορεί να επανασυνδέσει τον εγκέφαλο για να βελτιώσει τη μνήμη ή την προσοχή.

Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ μέσω της εκπαίδευσης του εγκεφάλου, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να υποστηριχθούν με συμπληρωματικές θεραπείες.

«Η εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι μια μη φαρμακευτική παρέμβαση που χρησιμοποιεί τεχνολογικά εργαλεία για να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ να βελτιώσουν την εκτελεστική λειτουργία», εξηγεί ο σύμβουλος Joshua McKivigan.

Η εκτελεστική λειτουργία είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που περιλαμβάνει:

δίνω προσοχή

θυμάμαι πληροφορίες

κάνω πολλαπλές εργασίες

παίρνω αποφάσεις

Αρκετά εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Δείτε Επίσης

Αυτά τα προγράμματα συνήθως περιλαμβάνουν γνωστική εκπαίδευση που εστιάζει σε μια συγκεκριμένη ικανότητα όπως επίλυση προβλημάτων, μνήμη ή προσοχή. Συχνά χρησιμοποιούν παιχνίδια ή δραστηριότητες για να προσπαθήσουν να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο και να βελτιώσουν τις δεξιότητες του χρήστη.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο το να χωρίζετε και να παίζετε παιχνίδια στο τηλέφωνό σας.

Ο McKivigan συνεχίζει εξηγώντας ότι η αποτελεσματική εκπαίδευση εγκεφάλου περιλαμβάνει συνήθως προ-και μετα-δοκιμές για την παρακολούθηση της προόδου ενός χρήστη.

«Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι μειώνονται τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ με την πάροδο του χρόνου», λέει ο McKivigan. «Ωστόσο, δεν το βλέπω ως υποκατάστατο της συνεργασίας με ψυχίατρο, ψυχολόγο ή θεραπευτή ψυχικής υγείας».

Ασκήσεις εγκεφάλου ADHD

Μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας ασκήσεις εγκεφάλου ADHD, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικές με αυτόν τον τρόπο.

Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να σας βλάψει να δοκιμάσετε να τις εγκεφαλικές ασκήσεις για να προπονήσετε τους πνευματικούς σας μυς.

Οι ασκήσεις εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

sudoku

σταυρόλεξα

παζλ

παίζοντας χαρτιά

ζωγραφίζοντας Zentangles

παιχνίδια με τουβλάκια ή συναρμολογούμενα

Οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις εγκεφάλου ADHD είναι αυτές που χορηγούνται από ιατρούς.

Αυτές περιλαμβάνουν:

ασκήσεις ματιών

ασκήσεις διαδραστικού μετρονόμου (ΙΜ)

ασκήσεις νευροανάδρασης

Πρόκειται για πολύπλοκες δραστηριότητες εκπαίδευσης εγκεφάλου βασισμένες στη γνωστική επιστήμη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευμένο επαγγελματία για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ.

Το άρθρο έχει στηριχθεί σε δημοσίευση στο ADHD Brain Training: How It Works, Exercises & Tech (healthline.com)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top