Now Reading
Παγκόσμια Μέρα Τρελοκαπελά: «Ποιος μπορεί να πει κάτι αν είναι όνειρο ή αληθινό»

Παγκόσμια Μέρα Τρελοκαπελά: «Ποιος μπορεί να πει κάτι αν είναι όνειρο ή αληθινό»

Άλλη μια αφορμή για να ξαναδιαβάσουμε την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

«Είμαστε όλοι τρελοί εδώ, θα ταιριάξεις μια χαρά!»

«Παλιά ήσουν πολύ πιο… “περισσοτερότερα”. Έχασες την περισσοτερότητά σου».

«Αν είχα έναν δικό μου κόσμο, όλα θα ήταν ανοησίες. Τίποτα δεν θα ήταν αυτό που είναι, γιατί όλα θα ήταν αυτό που δεν είναι. Το αντίθετα σοφό, τι είναι, δεν θα ήταν. Και αυτό που δεν θα ήταν, θα ήταν. Καταλαβαίνεις;»

Τρελοκαπελάς: «Έχω τρελαθεί;»

Αλίκη: «Πολύ το φοβάμαι. Είστε εντελώς θεοπάλαβος. Αλλά θα σας πω ένα μυστικό. Όλοι οι άριστοι άνθρωποι είναι».

«Ακριβώς επειδή είμαι τρελός δεν σημαίνει ότι δεν έχω δίκιο».

-Αλίκη: «Αυτό είναι αδύνατο» – Τρελοκαπελάς: «Μόνο αν αυτό πιστεύεις».

«Όλοι θέλουν μια μαγική λύση στα προβλήματά τους, αλλά κανείς δεν πιστεύει στη μαγεία»…

Μερικές από τις διάσημες φράσεις του Mad Hatter ή αλλιώς Τρελοκαπελά από την Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων, αν και η πιο γνωστή ωστόσο απ’ όλες τις φράσεις για την τρέλα τη λέει ο Γάτος: «We are all mad here» – «Είμαστε όλοι τρελοί εδώ»!

Το μυθιστόρημα του Lewis Carroll το 1865 «Alice’s Adventures in Wonderland» παρουσιάζει περίφημα έναν εκκεντρικό χαρακτήρα που ονομάζεται Hatter, ο οποίος αναφέρεται στην ιστορία ως «τρελός» και έγινε γνωστός ως Mad Hatter. Ωστόσο, η φράση «τρελός ως καπελάς» χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που είναι τρελός ή επιρρεπής σε απρόβλεπτη συμπεριφορά, δεν προήλθε από τον Carroll. Στην πραγματικότητα, η έκφραση συνδέεται με τη βιομηχανία παραγωγής καπέλων και τη δηλητηρίαση από υδράργυρο. Τον 18ο και 19ο αιώνα, οι βιομηχανικοί εργάτες χρησιμοποιούσαν μια τοξική ουσία, τον νιτρικό υδράργυρο, ως μέρος της διαδικασίας μετατροπής της γούνας μικρών ζώων, όπως τα κουνέλια, σε τσόχα για καπέλα. Τα πρότυπα ασφάλειας στον χώρο εργασίας ήταν συχνά χαλαρά και η παρατεταμένη έκθεση στον υδράργυρο προκάλεσε στους εργαζόμενους να αναπτύξουν μια ποικιλία σωματικών και ψυχικών παθήσεων, όπως τρόμο (που ονομάζονται «κουνήματα του hatter»), προβλήματα ομιλίας, συναισθηματική αστάθεια και ψευδαισθήσεις.

Ο Carroll μπορεί να δημιούργησε τον πιο διάσημο Mad Hatter αλλά δεν ήταν ο μόνος, ενώ ο ήρωας σε παραλλαγές συνεχίζει να εμφανίζεται και σήμερα και να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Ο χαρακτήρας δεν είναι μόνο μέρος της σειράς Alice’s Adventures in Wonderland, αλλά έχει εμφανιστεί και στο Once Upon a Time, το Pandora Hearts, το Alice in the Country of Hearts, το Shrek: The Musical, το Futurama, το Alice’s Warped Wonderland και ακόμη και στο κόμικς και τις ταινίες του Batman.

Από το 1988 αυτός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας έχει τη δική του Παγκόσμια Μέρα στο Ημερολόγιο – η 6η Οκτωβρίου θεωρείται Ημέρα Mad Hatter. Μια ομάδα τεχνικών υπολογιστών στο Boulder του Κολοράντο γιόρτασε για πρώτη φορά την Ημέρα του Mad Hatter το 1986 ως «ημέρα ανοησίας». Η 6η Οκτωβρίου ταιριάζει με την ετικέτα που βρίσκεται στο καπέλο του Mad Hatter με την ένδειξη «In this style 10/6» – και κανονικά θα εορταζόταν στις 10 Ιουνίου – αλλά επειδή η Μέρα καθιερώθηκε στην Αμερική, η ημερομηνία διαβάζεται ως 6 Οκτωβρίου.

Να έχεις τη γλώσσα στο κεφάλι σου

Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι τσαγιού, η Αλίκη επρόκειτο να ξεκινήσει τη συνομιλία της λέγοντας «Δεν ξέρω…» και ο Τρελοκαπελάς την διακόπτει «Τότε δεν πρέπει να μιλάς». Τόσο αγενής όσο ίσως όταν διακόπτετε κάποιον που επρόκειτο να μιλήσει, ο Τρελοκαπελάς ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να μεταδώσει ένα μάλλον σημαντικό γεγονός της ζωής.

Δείτε Επίσης

Χρειάζεται να έχετε επίγνωση των πραγμάτων που λέτε, ειδικά σε άλλους ανθρώπους. Τα λόγια σας μπορούν να έχουν τη δύναμη να βλάψουν ή να δημιουργήσουν. Ως εκ τούτου, πρέπει να σκεφτείτε καλά τις λέξεις σας και να τις φιλτράρετε προτού τις εκφωνήσετε. Να είστε προσεκτικοί και να σέβεστε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και ο κόσμος θα είναι ένα καλύτερο μέρος.

Κυνήγησε τα όνειρά σου

Στην τελευταία εκδοχή της ταινίας Alice Through The Looking Glass, ο Τρελοκαπελάς και η Αλίκη έλεγαν αντίο γιατί η Αλίκη έπρεπε να επιστρέψει στον δικό της κόσμο. Ο Τρελοκαπελάς είπε: «Ένα όνειρο δεν είναι πραγματικότητα, αλλά ποιος μπορεί να πει τι είναι;» Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα μέρη της ταινίας, καθώς μοιράζεται ένα οδυνηρό σημείο στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων.

Όλοι έχουμε όνειρα στη ζωή και υπάρχουν στιγμές που δεν τα αφήνουμε να γίνουν πραγματικότητα γιατί είμαστε οι πρώτοι που αμφιβάλλουμε τον εαυτό μας. Αποθαρρυνόμαστε αμέσως υποστηρίζοντας ότι τα όνειρά μας είναι υπερβολικά παραπλανητικά για να γίνουν πραγματικότητα. Στη συνέχεια περνάμε πολύ χρόνο στην ονειροπόληση ενώ θα μπορούσαμε να αφιερώνουμε τον χρόνο αυτό για να κυνηγάμε τα όνειρά μας.

 

Πώς να γιορτάσετε τη Μέρα του Τρελοκαπελά

  • Φτιάξτε ένα μεγάλο αυτοσχέδιο καπέλο με διάφορα υλικά ανακύκλωσης
  • Ζωγραφίστε τον Τρελοκαπελά ή κάποιον από τους ήρωες Η αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
  • Κάντε face painting και υποδυθείτε τον Τρελοκαπελά ή κάποιον από τους ήρωες Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
  • Κάντε ένα πάρτι με τσάι
  • Διαβάστε αποσπάσματα από το βιβλίο Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
  • Δείτε κάποιες από τις κινηματογραφικές εκδοχές του βιβλίου Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
  • Μιλήστε στα παιδιά σας για τη δύναμη της φαντασίας, τα όρια της λογικής, την αξία στο να πιστεύουν στα όνειρά τους και να τα διεκδικούν
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για το τι ονειρεύονται

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top