Now Reading
Οι δραστηριότητες με αριθμούς βοηθούν και στην εκμάθηση της ανάγνωσης!

Οι δραστηριότητες με αριθμούς βοηθούν και στην εκμάθηση της ανάγνωσης!

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες συνδέονται, κατά κάποιον τρόπο, τουλάχιστον σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι τα παιχνίδια με αριθμούς στο σπίτι όχι μόνο μυούν το παιδί σας στον κόσμο των μαθηματικών, αλλά παράλληλα το βοηθούν να μάθει να διαβάζει; Κι όμως αυτό ήταν το φαινομενικά παράξενο συμπέρασμα μιας νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Child Psychology.

Όπως ανακάλυψαν συγκεκριμένα οι ειδικοί, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που συμμετέχουν σε δραστηριότητες με αριθμούς στο σπίτι, έχουν καλύτερες επιδόσεις και στη γραφή και την ανάγνωση από τους συνομηλίκους τους.

«Υπάρχουν διάφορες έρευνες που δείχνουν ότι οι μαθηματικές και γλωσσικές δεξιότητες συνδέονται στενά μεταξύ τους», σχολίασε σχετικά η Amy Napoli του Πανεπιστημίου Purdue. Λίγες, ωστόσο, από αυτές εστιάζουν στο πώς τα μαθηματικά παιχνίδια στο σπίτι συμβάλλουν στην ανάπτυξη μη μαθηματικών δεξιοτήτων στα παιδιά – όπως της ανάγνωσης, εν προκειμένω.

Η Napoli και η ομάδα της παρακολούθησαν 116 νήπια 3-5 ετών, συνεκτιμώντας τις μαθηματικές και γλωσσικές δεξιότητές τους με τις μαθηματικές και γλωσσικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν στο σπίτι. Όπως ανακάλυψαν λοιπόν οι ερευνητές, τα παιδιά που ενεπλάκησαν σε περισσότερες δραστηριότητες με αριθμούς, παρουσίασαν μεγαλύτερη πρόοδο στην πάροδο των μηνών όχι μόνο στα μαθηματικά αλλά και στη γλώσσα.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζει και ένα μειονέκτημα: βασίζεται αποκλειστικά σε αναφορές των γονιών. Μπορεί στην πραγματικότητα, για παράδειγμα, τα παιδιά που βελτιώνονται στη γλώσσα, εκτός από μαθηματικά παιχνίδια να παίζουν και παιχνίδια με λέξεις. Θα χρειαστούν λοιπόν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω συμπέρασμα.

Μέχρι τότε, βέβαια, σίγουρα δεν έχετε τίποτα να χάσετε οργανώνοντας και δραστηριότητες με αριθμούς παρέα με τα παιδιά σας. Γιατί μπορεί σχεδόν όλοι να τους διαβάζουμε βιβλία, αλλά πόσοι από εμάς, αλήθεια, λύνουμε γρίφους τύπου Sudoku; Άλλωστε, μετατρέποντας τα μαθηματικά σε παιχνίδι, τους ανοίγουμε και το δρόμο για να αγαπήσουν αληθινά αυτή την επιστήμη.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top