Now Reading
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε κετογονική δίαιτα μπορεί να δουν βελτιώσεις στη γονιμότητα

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε κετογονική δίαιτα μπορεί να δουν βελτιώσεις στη γονιμότητα

Η κετογονική (κετο) δίαιτα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), σύμφωνα με μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society.

Η κετογονική (κετο) δίαιτα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), σύμφωνα με μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες, επηρεάζοντας το 7-10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών προβλημάτων υγείας.

Οι γυναίκες με PCOS έχουν τουλάχιστον δύο από αυτά τα σημάδια:

Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων ορμονών που σχετίζονται με την ανδρική αναπαραγωγή,

Ακανόνιστες περιόδους και

Μεγάλες ωοθήκες με πολλά μικρά ωοθυλάκια.

Η δίαιτα keto είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες που έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε γυναίκες με PCOS. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους, να βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους και να ομαλοποιήσουν τους εμμηνορροϊκούς τους κύκλους.

«Βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ της κετογονικής δίαιτας και της βελτίωσης των επιπέδων αναπαραγωγικών ορμονών, που επηρεάζουν τη γονιμότητα, σε γυναίκες με PCOS», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Karniza Khalid, M.B.B.S., M.Med.Sc., του Υπουργείου Υγείας της Μαλαισίας στην Κουάλα Λουμπούρ. «Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, ειδικά για ενδοκρινολόγους, γυναικολόγους και διαιτολόγους, οι οποίοι, εκτός από την ιατρική θεραπεία, θα πρέπει να σχεδιάζουν προσεκτικά και να προσαρμόζουν τις ατομικές διατροφικές συστάσεις για γυναίκες με PCOS».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών σε γυναίκες με PCOS στη δίαιτα keto και εξέτασαν τις επιπτώσεις της δίαιτας στις αναπαραγωγικές τους ορμόνες (θυλακιοτρόπος ορμόνη, τεστοστερόνη και προγεστερόνη) και στην αλλαγή βάρους.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με PCOS που έκαναν δίαιτα keto για τουλάχιστον 45 ημέρες είδαν σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση στα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών τους. Η αναλογία της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης τους ήταν χαμηλότερη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες ωορρηξίας. Οι γυναίκες είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την υπερβολική τριχοφυΐα και άλλα συμπτώματα περίσσειας ανδρικών ορμονών του φύλου.

Οι άλλοι συγγραφείς αυτής της μελέτης είναι οι Saraswathy Appow, Irma Liyana Mushaddik, Amalina Anuar και Anasufiza Habib του Υπουργείου Υγείας της Μαλαισίας. και ο Syed A. A. Rizvi του Πανεπιστημίου Larkin στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Δείτε Επίσης

Η μελέτη δεν έλαβε εξωτερική χρηματοδότηση.

Θες να μάθεις περισσότερα για τη δίαιτα κέτο: Δίαιτα keto – όλα όσα θες να ξέρεις για μια ολοένα και πιο δημοφιλή διατροφή – AllYou.gr

Κι εδώ ένα βιβλίο για όλα όσα θες να ξέρεις: ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ EΥΚΟΛΗ ΔΙΑΙΤΑ KETO – Brainfood Εκδοτική

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top