Now Reading
«Οδηγός επιβίωσης» για το τέλος των διακοπών

«Οδηγός επιβίωσης» για το τέλος των διακοπών

Για να μη μελαγχολήσει κανείς, ούτε οι γονείς ούτε τα παιδιά

Χθες ήταν η τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, το τέλος της εβδομάδας συμπίπτει και με το τέλος του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, μπορεί λόγω καιρού να αργήσουμε να μπούμε σε κλίμα φθινοπωρινό αλλά ήδη οι διαφημίσεις και οι αναφορές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς προσπαθούν να μας προετοιμάσουν για την εποχή που αναμένεται να πάρει τη σκυτάλη.

Είτε τελείωσαν οι διακοπές σας κι έχετε γυρίσει σε ρυθμούς δουλειάς, είτε είστε από τους τυχερούς που ακόμα παραθερίζουν, ακολουθούν μερικές ιδέες για να διατηρήσετε την ανεμελιά του καλοκαιριού λίγο παραπάνω.

Ζωντανέψτε τις καλοκαιρινές αναμνήσεις

Η τεχνολογία δίνει πολλές επιλογές και τα παιδιά θα χαρούν να βοηθήσουν. Διαλέξτε τις καλύτερες φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν τις πιο όμορφες καλοκαιρινές σας αναμνήσεις και δημιουργήστε φωτογραφικά άλμπουμ, φτιάξτε κάρτες για να στείλετε ή να δώσετε σε φίλους και συγγενείς, μετατρέψτε μια σύνθεση φωτογραφιών σε βίντεο ή ενώστε βιντεάκια που τραβήξατε σε μια μικρού μήκους «οικογενειακή» ταινία.

Δώστε προσοχή στις ώρες ύπνου

Ειδικά τα παιδιά θα χρειαστούν λίγες μέρες για να εκπαιδευτούν ξανά σε πρωινά ξυπνήματα και ωράρια ύπνου σχολικής περιόδου. Αρχίστε να τα ξυπνάτε σχετικά νωρίτερα από τις προηγούμενες μέρες και φροντίστε να πηγαίνουν και αρκετά νωρίτερα για ύπνο το βράδυ.

Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο

Προτού αρχίσει το γνωστό τρέξιμο για υποχρεώσεις, δραστηριότητες, σχολεία, κρατήστε το περίσσευμα ελεύθερου χρόνου για τη μεταξύ σας επαφή και επικοινωνία με τα παιδιά:

  • Παίξτε μαζί
  • Κάντε μαζί ποδήλατο
  • Διαβάστε μαζί

Πείτε ναι στη θάλασσα

Μπορεί να σας έχουν κουράσει οι μετακινήσεις και ό,τι συνεπάγεται το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά κάθε μπάνιο ωφελεί πολύ τη δική σας αλλά και την υγεία των παιδιών και σας θωρακίζει το ανοσοποιητικό – για να περάσετε τη νέα σχολική χρονιά με όσο γίνεται λιγότερες ιώσεις.

Τι είναι αυτό που το λένε… σχολείο…

Αρχίστε σιγά σιγά την ψυχολογική προετοιμασία. Εστιάζοντας στα θετικά. Τους φίλους – τους νέους που θα κάνουν τα πρωτάκια, τους παλιούς που θα ξαναδούν τα υπόλοιπα παιδιά. Φτιάξτε τα σχολικά σας είδη, δείτε τι ανάγκες υπάρχουν, αγοράστε τα καινούργια.

Δείτε Επίσης

Παίζω, γράφω και διαβάζω

Στα πλαίσια της διαδικασίας να προετοιμαστούν τα παιδιά για την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινότητά τους κάποιες δραστηριότητες που να θυμίζουν σχολείο αλλά που να είναι διασκεδαστικές και ευχάριστες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές επιλογές αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας. Από το να βάλετε τα παιδιά να γράψουν τη λίστα με τα ψώνια, ή ένα γράμμα στον παππού και τη γιαγιά, να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο ή να τα βάλετε να σας διαβάσουν μια συνταγή όσο μαγειρεύετε.

Πάρτε το χρόνο σας

Μην αφήσετε την επιστροφή στην καθημερινότητα να σας χαλάσει τη διάθεση. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει ελεύθερα όλη την γκάμα των συναισθημάτων που αναμοχλεύεται μέσα σας, από τη θλίψη και τη μελαγχολία για το καλοκαίρι που τελειώνει μέχρι τη χαρά και την περιέργεια για τη νέα εποχή που αρχίζει. Δώστε την ευκαιρία και στα παιδιά να αφουγκραστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Εστιάστε στη θετική και αισιόδοξη πλευρά. Σκεφτείτε τι αγαπάτε από το φθινόπωρο, κάντε σχέδια και σκεφτείτε από τώρα τι θα θέλατε να κάνετε το επόμενο καλοκαίρι για να κρατήσετε ζωντανό τον ενθουσιασμό σας.

Γράψτε τις ευχές σας για το επόμενο καλοκαίρι

Μαζί με μερικούς νέους στόχους για τη νέα σχολική χρονιά και κλείστε σε έναν φάκελο που θα ανοίξετε στην αρχή των επόμενων καλοκαιρινών διακοπών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top