Now Reading
Λιγούρες κι εγκυμοσύνη – όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Λιγούρες κι εγκυμοσύνη – όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Πολλές έγκυοι έχουν λαχτάρα για φαγητό. Εδώ, οι ειδικοί αναλύουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν οι λιγούρες εγκυμοσύνης, οι πιο συνηθισμένες και αν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί ποτέ.

Η εγκυμοσύνη είναι γεμάτη εκπλήξεις, και μία από αυτές είναι τα άγρια ​​και περίεργα φαγητά που μπορεί να καταλήξετε να λαχταράτε. Αν και δεν έχουν λιγούρες όλοι οι μελλοντικές μαμάδες για συγκεκριμένα φαγητά, οι περισσότερες έχουν μια απροσδόκητη λαχτάρα κάποια στιγμή. Και για μερικές, αυτές οι λιγούρες μπορεί να είναι αρκετά έντονες και περίπλοκες. Ναι, μπορεί να λαχταράτε ένα συγκεκριμένο σάντουιτς με αυγά από ένα ντελικατέσεν στο κέντρο στις 3 το πρωί – συμβαίνει!

Εδώ, θα ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι οι λιγούρες εγκυμοσύνης, πότε να περιμένουμε να ξεκινήσουν, τι συνεπάγονται οι πιο συνηθισμένες και εάν αυτές οι επιθυμίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα αποτελούν ποτέ ανησυχία για την υγεία.

Τι είναι οι λιγούρες εγκυμοσύνης;

Οι λιγούρες εγκυμοσύνης είναι όταν έχετε έντονη επιθυμία για ένα συγκεκριμένο είδος τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι λιγούρες δεν είναι απλώς το αίσθημα της επιθυμίας να φάμε κάτι – είναι έντονες κρίσεις επιθυμίας που σχετίζονται με την πείνα και συχνά δεν υποχωρούν μέχρι να καταναλωθεί το φαγητό.

Έρευνες έχουν βρει ότι περίπου το 50-90% των εγκύων αισθάνονται λαχτάρα για φαγητό. Οι περισσότερες είχαν λαχτάρα για φαγητό και πριν από την εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, εκτός από την εγκυμοσύνη, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι η πιο συχνή στιγμή που οι άνθρωποι βιώνουν λαχτάρα για φαγητό.

Τι προκαλεί τις λιγούρες εγκυμοσύνης;

Ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με τις λιγούρες είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι τις προκαλεί. Δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί την επιθυμία εγκυμοσύνης, αλλά έχουμε δύο κύριες θεωρίες. Η πρώτη θεωρία είναι ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ενισχύουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, αυξάνοντας τόσο τη λαχτάρα όσο και την απέχθεια για φαγητό. Μια άλλη θεωρία είναι ότι η λαχτάρα είναι ο τρόπος του σώματος για την αντιμετώπιση της διατροφικής ανεπάρκειας – που σημαίνει ότι λαχταράτε φαγητό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν άλλες επιπτώσεις σε αυτό που λαχταρούμε. Για παράδειγμα, η ορμόνη προγεστερόνη επιβραδύνει τον γαστρεντερικό σωλήνα σας, προκαλώντας φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, μαζί με ένα αίσθημα κορεσμού, που μπορεί να αλλάξει την όρεξή σας, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που λαχταράτε. Οι έγκυοι συχνά λαχταρούν υδατάνθρακες στην αρχή της εγκυμοσύνης για να αποτρέψουν τη ναυτία, η οποία προκαλείται επίσης από την αύξηση των ορμονών.

Πότε αρχίζουν οι λιγούρες;

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, αλλά πολλές αρχίζουν να παρατηρούν λιγούρες κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. Δεδομένου ότι οι ορμόνες είναι πιθανώς ο ένοχος, το πρώτο τρίμηνο είναι συνήθως όταν εμφανίζονται, συνήθως οι λιγούρες εγκυμοσύνης ξεκινούν περίπου 8 εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι

Η αλήθεια είναι ότι κάθε τρόφιμο είναι ένας πιθανός υποψήφιος για μια επιθυμία εγκυμοσύνης, και οι λιγούρες μπορεί να διαφέρουν πολύ από τη μια έγκυο άτομο στην άλλη – ακόμα και από τη μια εγκυμοσύνη στην άλλη. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες τάσεις που αναδύονται ξανά και ξανά. Ακολουθούν μερικές από τις κοινές επιθυμίες που σημείωσαν οι ειδικοί μας:

Πίτσα

Ζυμαρικά

Μπέργκερ και μπριζόλες

Γλυκά

Τουρσιά

Δείτε Επίσης

Κουλουράκια

Πατατάκια/γαριδάκια

Τα αλμυρά τρόφιμα είναι οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι. Ωστόσο, συχνός είναι και ο συνδυασμός γλυκών και αλμυρού ως τα αγαπημένα τους φαγητά για να ικανοποιήσουν αυτές τις λιγούρες.

Πόσο διαρκούν οι λιγούρες;

Οι λιγούρες εγκυμοσύνης είναι συνήθως πιο έντονες κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, τείνουν να κορυφωθούν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια σιγά-σιγά εξασθενούν μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Όμως, ενώ τείνουν να είναι πιο ισχυρές τους πρώτους μήνες, μερικές έγκυοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η λαχτάρα δεν εξαφανίζεται εντελώς και μπορεί να διαρκέσει για ολόκληρη την εγκυμοσύνη.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τις λιγούρες εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες λιγούρες εγκυμοσύνης δεν είναι επιβλαβείς και εφόσον λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες και καταναλώνετε μια συνολική υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να είστε καλά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένες λιγούρες που δεν είναι ασφαλείς.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν λαχταράτε είδη που δεν είναι φαγητό. Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι το χώμα, το Play-Doh, το σαπούνι, το χαρτί και η κιμωλία. Εάν λαχταράτε μη φαγητά μπορεί να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται Pica. Η λαχτάρα για αυτές τις ουσίες μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεπάρκεια μετάλλων ή θρεπτικών συστατικών ή αναιμία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top