Now Reading
Κρατώντας τα «δώρα» των γιορτών και μετά το τέλος τους

Κρατώντας τα «δώρα» των γιορτών και μετά το τέλος τους

Οι γιορτές τελειώνουν αλλά η χαρά τους μπορεί να κρατήσει όσο θέλουμε

Οι γιορτές τελειώνουν, το σπίτι αρχίζει να ξεστολίζεται, τα φωτάκια θα βγουν όπου να ‘ναι από την πρίζα, τα παιδιά θα αρχίσουν πάλι σχολείο κι η ρουτίνα ξαναρχίζει… Ή, μήπως, όχι;

Πολλοί άνθρωποι μετά τις γιορτές νιώθουν κάτι σαν μελαγχολία – αυτό ισχύει και για γονείς αλλά και για τα παιδιά.

Ωστόσο επειδή τα σημαντικότερα δώρα των Χριστουγέννων και των γιορτών δεν είναι αυτά που μπαίνουν σε κουτάκια, ας δούμε πώς μπορούμε να τα κρατήσουμε περισσότερο.

Χαρά

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διατηρήσεις τη χαρά όταν αρχίζουν οι υποχρεώσεις και τα άγχη της καθημερινότητας. Μαθήματα, δραστηριότητες, διαβάσματα για τα παιδιά, από τη μία, και επαγγελματικές ασχολίες, διορίες κι οικονομικές εκκρεμότητες, από την άλλη για τους γονείς, δεν δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να είναι κάποιος χαρούμενος.

Εστιάστε στα θετικά. Φτιάξτε μικρές απλές οικογενειακές συνήθειες. Όσο φορτωμένο πρόγραμμα κι αν έχετε φροντίστε έστω και λίγο κάθε μέρα να περνάτε όλοι μαζί χρόνο με κάτι που όλοι απολαμβάνετε.

Ατμόσφαιρα

Τα Χριστούγεννα το σπίτι είναι στολισμένο, φωτισμένο, αποπνέει ομορφιά. Δεν γίνεται να διατηρήσετε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, αλλά μπορείτε να ανανεώσετε τη διακόσμηση με χειμωνιάτικες δημιουργίες. Τις οποίες μάλιστα μπορούν να φτιάξουν τα παιδιά κι έτσι θα έχουν μετά τις γιορτές να ανυπομονούν για αυτή τη νέα σας οικογενειακή παράδοση.

Τα κουκουνάρια, τα κλωνάρια κανέλας μπορούν να γίνουν ένα πρώτης τάξεως υλικό. Κεριά αναμμένα και ίσως και λίγα φωτάκια σε ένα βάζο θα κρατήσουν ακόμα περισσότερο τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και θα φτιάχνουν τη διάθεση σε όλους.

Ανεμελιά

Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει τα Χριστούγεννα από τις άλλες γιορτές είναι ότι αποτελεί ίσως την καλύτερη δικαιολογία και αφορμή για να ξαναβρούν οι μεγάλοι το παιδί μέσα τους και τα παιδιά να παίξουν λίγο περισσότερο.

Δείτε Επίσης

Το παιχνίδι είναι η λέξη-κλειδί για κάθε ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Κι ως γονείς όπως φροντίζουμε για κάθε ανάγκη του παιδιού έτσι πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι και αυτή του η ανάγκη θα ικανοποιείται καθημερινά. Όταν μάλιστα παίζουμε μαζί τους – αυτό είναι μια γερή βάση για μια πραγματικά ευτυχισμένη οικογένεια – όλες τις μέρες του χρόνου.

Ο χρόνος μαζί

Το πιο πολύτιμο δώρο των διακοπών (όλων των διακοπών) είναι ο χρόνος που περνάμε μαζί με τα παιδιά μας. Χρόνος όμως δεν είναι μόνο βόλτες, παιχνίδι και αγορές δώρων. Χρόνος μπορεί να είναι η βοήθεια στις δουλειές, τα ψώνια για το σπίτι, η ετοιμασία για τα μαθήματα.

Καθιερώστε ένα πρόγραμμα ώστε να υπάρχει χρόνος για όλα. Για τις δουλειές που πρέπει να γίνουν αλλά και για δημιουργική απασχόληση, κοινό χρόνο για επαφή, επικοινωνία, συζήτηση, παιχνίδι. Μοιράστε κατά τέτοιον τρόπο τον χρόνο και τις υποχρεώσεις ώστε να περνάει ο χρόνος η μαμά με τα παιδιά, ο μπαμπάς με τα παιδιά, οι γονείς μεταξύ τους, τα παιδιά μεταξύ τους, αλλά και ο καθένας μόνος του… Μια μέρα έχει μόνο 24 ώρες αλλά αξίζει η σωστή τους διαχείριση να είναι πηγή χαράς κι όχι μόνιμου άγχους.

Ας είναι αυτό το δώρο που θα κάνετε φέτος στην οικογένειά σας – χρόνος για τον εαυτό σας και χρόνο για τους ανθρώπους που αγαπάτε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top