Now Reading
Κατέβασε ρυθμούς: Μαμά, χαλάρωσε!

Κατέβασε ρυθμούς: Μαμά, χαλάρωσε!

Η μητρότητα είναι αγώνας δρόμου αντοχής, όχι κατοστάρι…

Το να είστε μαμά είναι από μόνο του κάτι το μαγικό. Προσέξτε ωστόσο όταν θα αρχίσετε να μιλάτε για αυτή σας την εμπειρία να μην αρχίσετε να χρησιμοποιείτε στις περιγραφές σας συγκριτικό βαθμό και σε καμία περίπτωση τον υπερθετικό. Κι όχι δεν το λέω αυτό γιατί σκοπεύω να υποτιμήσω το ρόλο της μητρότητας αλλά για να σας καθησυχάσω τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα πεδίο ανταγωνισμού.

Σχετικές ψυχολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το άγχος για τελειότητα μπορεί να αποβεί καταστροφικό ως προς το ρόλο και την ιδιότητα ενός γονέα και ως προς την αποτελεσματικότητα της γονεϊκότητας. Όσο πιο πολύ δηλαδή προσπαθεί ένας γονιός –κι ειδικά μια μαμά– να είναι τέλεια, τόσο περισσότερο δύσκολο το κάνει και απομακρύνεται ολοένα από τον στόχο της.

Το να είστε καλή μαμά δεν σημαίνει ούτε ότι πρέπει να είστε τέλεια ούτε ότι τρέχετε σε κάποιον αόρατο στίβο και πρέπει να σημειώσετε την καλύτερη επίδοση. Μελέτη έδειξε ότι μητέρες έδειξαν λιγότερη εμπιστοσύνη στις γονικές ικανότητές τους όταν ανησυχούν περισσότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνες.

Η δημοτικότητα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης έχει πιθανώς επιδεινώσει αυτό το φαινόμενο, επειδή οι γονείς μπορούν να δουν τι κάνουν οι άλλοι γονείς –ακόμη και σε φαινομενικά ιδιωτικές στιγμές– και να μπουν στη διαδικασία της σύγκρισης.

Στην ίδια λογική, πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τη μεγαλύτερη χρήση του Facebook με τα συναισθήματα της κατάθλιψης λόγω του τρόπου με τον οποίο τα άτομα τείνουν να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους.

Στην πράξη, οι μητέρες που επισκέπτονταν συχνότερα το Facebook παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα άγχους γονεϊκότητας.

Η καλή γονική μέριμνα συνίσταται πολύ περισσότερο στον «τρόπο» – δηλαδή το πώς από ό,τι με το «τι». Οι καλοί γονείς είναι αυτοί που είναι ευαίσθητοι στις ανάγκες των παιδιών τους και βρίσκονται «σε αρμονία» με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόσουν το ρόλο τους ως γονείς όταν τα παιδιά αναπτύσσονται και επιθυμούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Τα παιδιά μεγαλώνουν με υγιή τρόπο όταν οι γονείς τους είναι συνεπείς, ζεστοί, διατηρούν υψηλές προσδοκίες για τη συμπεριφορά των παιδιών, εξηγούν τους λόγους πίσω από τους κανόνες τους και διαπραγματεύονται, όταν χρειάζεται.

Δείτε Επίσης

Προσπαθήστε λοιπόν να βγείτε από τον λαβύρινθο του πρωταθλητισμού και να απαλλαγείτε από το σύνδρομο των διακρίσεων. Μην ενθαρρύνετε τον ανταγωνισμό ούτε μέσα στο σπίτι και την οικογένειά σας.

Μην είστε τελειομανείς και μην απαιτείτε και από τα παιδιά σας να είναι τέλεια. Αν θέλετε να είστε η καλύτερη σε όλα θα είστε σε μια συνεχή προσπάθεια και θα εξαντληθείτε πολύ εύκολα. Οι δυνάμεις σας θα τελειώσουν σε χρόνο dt και –το χειρότερο– θα χάσετε την πρωταρχική επαφή σας με τη χαρά της μητρότητας. Οι καλές μαμάδες έχουν ελαττώματα, έχουν αδυναμίες, επιτρέπουν στα παιδιά τους να δουν το αληθινό ανθρώπινο εαυτό τους.

Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη ένα πρόσωπο βγαλμένο από τηλεοπτική διαφήμιση ούτε την ενσάρκωση μιας σούπερ ηρωίδας. Θέλουν κυρίως μια ήρεμη, χαρούμενη και ευτυχισμένη μαμά που να είναι καλά στην υγεία της, να είναι δυνατή και πάνω απ’ όλα να απολαμβάνει την ιδιότητά της ως μαμά.

Κι αν ακόμα δεν νιώθετε σαν την καλύτερη μαμά του κόσμου, το πιο πιθανό για το παιδί σας είναι να είστε ήδη η καλύτερη μαμά – ωστόσο, και μόνο το ότι είστε η μαμά του είναι από μόνο του το πιο σημαντικό βραβείο και το πιο πολύτιμο έπαθλο!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top