Now Reading
Η τρυφερότητα που δείχνουμε στα παιδιά μας είναι ο τρόπος για να τα κάνουμε ευτυχισμένα για μια ζωή

Η τρυφερότητα που δείχνουμε στα παιδιά μας είναι ο τρόπος για να τα κάνουμε ευτυχισμένα για μια ζωή

Το λέει η επιστήμη, αλλά το ξέρει κι η καρδιά μας – η αγάπη είναι εγγύηση

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να μιλάμε για τα οφέλη της αγκαλιάς αλλά και όλων των εκφράσεων τρυφερότητας προς τα παιδιά μας – από τη στιγμή που γεννιούνται και για όλη τους τη ζωή. Όταν αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όχι μόνο τα βοηθάμε να χαλαρώσουν και να νιώσουν την αγάπη μας στη στιγμή, αλλά επιπλέον θέτουμε τις βάσεις για να ζήσουν ευτυχισμένα και υγιή.

Πράγματι, η επιστημονική έρευνα των τελευταίων χρόνων τονίζει την άμεση σχέση ανάμεσα στην τρυφερότητα των γονιών και τη μελλοντική ευτυχία και την υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού ΜΚΟ Child Trends, τα παιδιά που «βομβαρδίζονται» με αγκαλιές και φιλιά από τους γονείς τους μεγαλώνοντας απολαμβάνουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση, καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, λιγότερα ψυχικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Από την άλλη, τα παιδιά που δεν έχουν τρυφερούς γονείς κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να νιώθουν αποξενωμένα, να παρουσιάσουν επιθετικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Ενδεικτικά μόνο, σε μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ντιούκ οι επιστήμονες παρακολούθησαν 500 άτομα από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα 30 χρόνια τους. Όσοι από τους συμμετέχοντες απολάμβαναν γενναιόδωρα τη μητρική τρυφερότητα μετά την ενηλικίωσή τους ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν επιθετικότητα, προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις τους και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Πώς εξηγούν οι ειδικοί τέτοια ευρήματα; Ίσως «ευθύνεται» η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που εκκρίνουμε όταν αισθανόμαστε οικειότητα και αγάπη και η οποία θεωρείται ότι βοηθάει τους γονείς να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, καλλιεργώντας τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη και υποστήριξη. Η έκκριση ωκυτοκίνης συμβάλλει στα λεγόμενα θετικά συναισθήματα, τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς.

Από την άλλη, όταν η έλλειψη τρυφερότητας αγγίζει τα όρια της συναισθηματικής κακοποίησης, τα παιδιά υφίστανται και νοητικές και ψυχικές συνέπειες με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για διάφορα προβλήματα νοητικής ανάπτυξης, σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με έρευνες, είναι η σωματική τρυφερότητα ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, που προστατεύει τα τελευταία μακροπρόθεσμα από το άγχος και την κατάθλιψη.

Δείτε Επίσης

Ειδικά η φυσική επαφή ανάμεσα στη μαμά και το μωρό έχει συνδεθεί με λιγότερο κλάμα και καλύτερο ύπνο στη βρεφική ηλικία, αλλά και με την εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο του Scientific American, τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα συναισθητικά στερημένο περιβάλλον όπως σε ιδρύματα ορφανών παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες, που με τη σειρά της έχει συσχετιστεί με ψυχικά και σωματικά προβλήματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε, ως γονείς; Από τη βρεφική ηλικία του παιδιού μας, να του προσφέρουμε απλόχερα αγκαλιές, φιλιά, χάδια και να του μιλάμε τρυφερά. Μπορούμε, επίσης, να του κάνουμε μασάζ, που έχει αποδειχτεί ότι ανακουφίζει τα παιδιά από το άγχος και δυναμώνει τη σχέση τους με τους γονείς τους. Αν μεγαλώνει με αδερφάκια μπορούμε να τα μυήσουμε στην τρυφερότητα και πώς να εκφράζουν την αγάπη μεταξύ τους. Ενώ επιπλέον μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, πώς να δίνουν και πώς να παίρνουν αγάπη και τρυφερότητα.

Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, νιώστε άνετα να αγκαλιάσετε τα παιδιά σας ή να κάνετε όλοι μαζί μια μεγάλη σφιχτή οικογενειακή αγκαλιά – δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top