Now Reading
Η κρυφή νότα της ευτυχίας

Η κρυφή νότα της ευτυχίας

Η θετική επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών.

Είναι γνωστή η θαυματουργή επίδραση της μουσικής στην ψυχική υγεία του ανθρώπου κι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που χρόνια τώρα το έχουν αποδείξει. Τα οφέλη της μουσικής –ιδιαίτερα της κλασικής– στον άνθρωπο ξεκινάνε ήδη από την εμβρυϊκή ηλικία. Σε συγκεκριμένη πρόσφατη έρευνα, τα μωρά που ακούγανε από την κοιλιά της μαμάς τους για 70 ώρες κλασική μουσική κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της κύησης, στους έξι μήνες ήταν πιο αναπτυγμένα σε κινητικές, νοητικές και γλωσσικές δεξιότητες, από τα μωρά που δεν είχαν «εκτεθεί» σε μουσική. Η ωφέλεια της μουσικής ποικίλλει και βοηθάει τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα:

Μνήμη: Τα μωρά τριών μηνών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική για να τους βοηθήσουν να θυμούνται τα πράγματα που έχουν μάθει. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η μουσική δίνει σημασία στη μαθησιακή διαδικασία και βοηθά να την θυμάστε.

Συναισθηματική νοημοσύνη: Η μουσική μπορεί να δημιουργήσει δυνατά συναισθήματα. Ακούγοντας κλασική μουσική, τα μωρά ανέπτυξαν την ικανότητά τους να ανιχνεύουν διαθέσεις και συναισθήματα στους άλλους, οξύνοντας ταυτόχρονα τη συνείδηση ​​των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών μέσα από τις αποχρώσεις των συναισθημάτων που τους προκαλεί η μουσική.

Δημιουργικότητα: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι παιδιά ηλικίας 3-4 ετών που έλαβαν μουσική παιδεία παρακολουθώντας μαθήματα απέκτησαν υψηλότερους βαθμούς δημιουργικότητας από παιδιά της ίδιας ηλικίας που δεν έλαβαν μουσική εκπαίδευση.

Χωρική νοημοσύνη: Χωρική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις διάφορες σχέσεις στον περιβάλλοντα χώρο και να κατανοούν τον οπτικό κόσμο. Μια μελέτη παιδιών νηπιαγωγείου έδειξε ότι τα παιδιά που έλαβαν μαθήματα πιάνου είχαν 34% υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας για την ολοκλήρωση ενός παζλ από τα παιδιά που έλαβαν μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ταυτόχρονα.

Δείτε Επίσης

Μαθηματικά: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πρώτοι πτυχιούχοι που έλαβαν εντατική μουσική διδασκαλία κατέδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδο στα μαθηματικά από ό, τι οι συμμαθητές τους που είχαν λάβει μια τυποποιημένη μουσική εκπαίδευση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ μουσικής και μαθηματικών συνδέεται εν μέρει με το γεγονός ότι η μουσική βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις μαθηματικές έννοιες

Γλώσσα: Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της μουσικής και της γλωσσικής ανάπτυξης. Και οι δύο δεξιότητες απαιτούν τη δυνατότητα διαφοροποίησης ανάμεσα σε ακουστικές αποχρώσεις και παρόμοιους ήχους, όπως «Μπ» και «Π». Η ακρόαση της μουσικής συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη αυτής της ικανότητας από τα μωρά και θα αναπτύξει τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης ακουστικών δεδομένων και ακονίσματος της ακουστικής μνήμης – ικανότητες που είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση της γλώσσας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top