Now Reading
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία των παιδιών

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία των παιδιών

Κι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους γονείς παγκοσμίως

Όταν οι γονείς μιλούν για την αλλαγή του κλίματος, συχνά τονίζουν το φόβο τους για το μέλλον των παιδιών τους. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που μερικές φορές φαίνονται να είναι πολύ μακριά, επηρεάζουν ήδη τη ζωή των παιδιών.

Ένα νέο έγγραφο καθοδήγησης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να αναπτύσσονται γρήγορα. Αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους», δήλωσε ένας από τους ιατρούς συγγραφείς του άρθρου.

Στο άρθρο, περιγράφεται κλιματική η αλλαγή ως «η ενιαία και μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την υγεία του 21ου αιώνα». Σημειώνει τον τεράστιο αριθμό πιθανών λοιμώξεων και συνθηκών υγείας, στις οποίες είναι πιο ευαίσθητα τα παιδιά και που μπορεί να προκύψουν από την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, τα κύματα καύσωνα, τη ρύπανση των υδάτων και άλλους φυσικούς κινδύνους.

Αυτή η ευαισθησία σημαίνει ότι είναι πιο ευάλωτα σε συμπτώματα όπως αλλεργίες, εξάντληση θερμότητας και θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, άσθμα και καρδιακές παθήσεις, καθώς και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα, νερό και αέρα. (Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 88% των ασθενειών που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών).

Τα παιδιά μεταβολίζουν περισσότερο νερό, περισσότερο αέρα και περισσότερα τρόφιμα ανά κιλό σωματικού βάρους από τους ενήλικες. Έτσι, εάν υπάρχει ένας ρύπος στο φαγητό μας ή στο γάλα μας, τότε τα παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από αυτόν τον ρύπο από έναν ενήλικο.

Πολλές από τις περιβαλλοντικές αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά και δυσανάλογα την υγεία των παιδιών – κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες – έχουν ήδη αρχίσει να συμβαίνουν και στη χώρα μας όπως και σε πολλές χώρες και οι ερευνητές προβλέπουν ότι θα γίνουν πιο συχνές τα επόμενα χρόνια.

Δείτε Επίσης

Οι ερευνητές ανησυχούν επίσης για το γεγονός ότι οι γιατροί δεν είναι καλά εξοπλισμένοι για να παρατηρήσουν πότε η ασθένεια ενός παιδιού μπορεί να σχετίζεται με το κλίμα, επειδή η ιατρική τους κατάρτιση δεν τους προετοιμάζει για κάτι τέτοιο. «Όταν βλέπετε ένα παιδί με πυρετό, τις περισσότερες φορές, είναι ένα κοινό κρυολόγημα. Αλλά είναι σημαντικό να εξετάσουμε τώρα ότι μπορεί να ισχύουν κι άλλες αιτίες επειδή ο κόσμος που ζουν είναι ένας χώρος που αλλάζει».

Μέτρα που μπορεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες των γονιών προκειμένου να προφυλάξουν τα παιδιά τους από επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες είναι η εκπαίδευση στη σωστή υγιεινή, η αποφυγή μολυσμένων περιοχών, τα φίλτρα εξαερισμού ή φίλτρα νερού στο σπίτι, η επαφή με τη φύση (σε μη μολυσμένες περιοχές), η φροντίδα σωστής διατροφής και η άσκηση σε χώρους όμως που αερίζονται σωστά. Σε μέρες με καύσωνα, νέφος ή μόλυνση της ατμόσφαιρας να αποφεύγονται οι εξωτερικές δραστηριότητες. Να μην εκτίθενται για ώρα στον ήλιο ή σε ακραίες θερμοκρασίες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top