Now Reading
Η επιπλέον γονική άδεια κάνει τους μπαμπάδες να θέλουν λιγότερα παιδιά

Η επιπλέον γονική άδεια κάνει τους μπαμπάδες να θέλουν λιγότερα παιδιά

Γιατί πλέον βιώνουν κι οι ίδιοι πόσο δύσκολο είναι να τα μεγαλώνεις

Τι συμβαίνει όταν οι άνδρες παίρνουν άδεια πατρότητας (όταν παίρνουν); Στην Ισπανία, για παράδειγμα, όταν οι μπαμπάδες πήραν μεγαλύτερη γονική άδεια, άρχισαν να θέλουν λιγότερα παιδιά.

Όπως ανέφερε αρχικά η Quartz, οι περισσότεροι μπαμπάδες στην Ισπανία παίρνουν δύο εβδομάδες γονικής άδειας από το 2007, ενώ το 2017 και το διάστημα διπλασιάστηκε σε τέσσερις εβδομάδες. Το 2018 οι μπαμπάδες πήραν μια επιπλέον εβδομάδα και αναμένονται περισσότερες αυξήσεις. Έχει σημασία ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί γιατί είναι εξαιρετικά επιτυχές: Οι μπαμπάδες που παίρνουν γονική άδεια συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά είναι περισσότερο αφοσιωμένοι με τα παιδιά τους και οι μαμάδες είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν στη δουλειά επειδή έχουν έναν ενεργό σύντροφο για να μοιράζονται το μεγάλωμα του παιδιού.

Αυτό ήταν μία πτυχή που ανέδειξαν οι ερευνητές όταν αξιολόγησαν τα δεδομένα, αλλά παράλληλα οδηγήθηκαν σε ένα ακόμα συμπέρασμα: Μετά τη λήψη της γονικής άδειας, οι μπαμπάδες στην Ισπανία σήμερα θέλουν λιγότερα παιδιά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Public Economics, οι ερευνητές εξετάζουν τον πιθανό λόγο για τον οποίο οι Ισπανοί γονείς θέλουν τώρα λιγότερα παιδιά: επειδή γνωρίζουν περισσότερο πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά. Αντίθετα, οι μητέρες άρχισαν να ενδιαφέρονται να κάνουν κι άλλο παιδί, γεγονός που υποδηλώνει ότι όταν οι ευθύνες είναι πιο ομοιόμορφα και δίκαια μοιρασμένες, και συνεπώς κι η μητρότητα είναι πιο ευχάριστη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο εδώ και είναι πραγματικά αδύνατο να πούμε εάν οι πολιτικές για την άδεια πατρότητας είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι μητέρες και οι μπαμπάδες στην Ισπανία επανεξετάζουν τον σωστό αριθμό παιδιών για τις οικογένειές τους, μπορούμε να πούμε το εξής με σιγουριά: οι μπαμπάδες θέλουν να κάνουν περισσότερα παιδιά, αλλά αισθάνονται ότι δεν μπορούν. Ταυτόχρονα, οι μπαμπάδες είναι πιο ευτυχισμένοι από τις μητέρες γιατί όταν περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, είναι πιο συχνά σε χρόνο που αφορά διασκέδαση και μορφές ψυχαγωγίας.

Δείτε Επίσης

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι οι μπαμπάδες είναι πιο πιθανό να παίζουν με τα παιδιά, ενώ οι μητέρες είναι πιο πιθανό να έχουν αναλάβει το «έργο» της ανατροφής των παιδιών. Αλλά όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία από το παράδειγμα της Ισπανίας, όταν οι μπαμπάδες είναι σε θέση να πάρουν το χρόνο να κάνουν κάποια από τα καθημερινά πράγματα, και οι δύο γονείς επωφελούνται.

Επομένως, η γονική άδεια για τους μπαμπάδες είναι ωφέλιμη για τους μπαμπάδες τους ίδιους και τις μητέρες και τα μωρά. Οι μπαμπάδες δεν επιστρέφουν στην δουλειά τόσο νωρίς ώστε να νιώθουν ότι δεν είναι πραγματικά γονείς, οι μητέρες έχουν υποστήριξη και έναν σύντροφο που κατανοεί και συμμετέχει πραγματικά τις απαιτήσεις του γονικού ρόλου και τα μωρά είναι υγιέστερα. Γνωρίζουμε επίσης ότι όταν οι μπαμπάδες παίρνουν άδεια, αισθάνονται περισσότερο αφοσιωμένοι στην πατρότητα και τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας μειώνονται.

Μακάρι όλο και περισσότερες χώρες να υιοθετήσουν την πολιτική για μεγαλύτερη γονική άδεια στους μπαμπάδες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top