Διαφωνώντας ευγενικά και με σεβασμό – πώς να μάθετε στα παιδιά αυτή την πολύτιμη δεξιότητα - Childit
Now Reading
Διαφωνώντας ευγενικά και με σεβασμό – πώς να μάθετε στα παιδιά αυτή την πολύτιμη δεξιότητα

Διαφωνώντας ευγενικά και με σεβασμό – πώς να μάθετε στα παιδιά αυτή την πολύτιμη δεξιότητα

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενθαρρύνουν ευγενικές συζητήσεις

Αναπτυξιακά, είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις και να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Αλλά είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν ότι πρέπει να εκφραστούν με σεβασμό, είτε συζητούν κάτι με ενήλικες είτε με άλλα παιδιά. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα να μοιράζεστε ήρεμα τις ιδέες σας, ακόμη και όταν έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις των άλλων, αποτελεί ένδειξη ωριμότητας.

Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι πώς να διαφωνούν με άλλους με σεβασμό. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας καθιερώνουν την ατομικότητα και την ανεξαρτησία τους, σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις για τα πράγματα και καταλαβαίνουν τι τους αρέσει και δεν τους αρέσει. Είναι φυσικό να μη συμφωνούν σε όλα με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμη και έναν δάσκαλο ή προπονητή.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενθαρρύνουν ευγενικές συζητήσεις

Να γνωρίζετε τι βλέπει το παιδί σας όταν παρακολουθείτε τις ειδήσεις

Και προσπαθήστε να έχετε έλεγχο και γνώση για όσα βλέπει το παιδί σας στο διαδίκτυο. Οι πολιτικοί και οι ειδικοί μπορούν να φωνάζουν προσβολές ο ένας στον άλλο στην τηλεόραση. Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν φρικτά σχόλια στο διαδίκτυο. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα παιδιά να μαθαίνουν σήμερα πώς να απορρίπτουν την κακία και τον εκφοβισμό και να επιλέγουν σεβασμό και ευγένεια.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι καλός ακροατής.

Και βεβαιωθείτε ότι διαμορφώνετε αυτήν τη συμπεριφορά δίνοντάς του την προσοχή σας όταν σας μιλάει. Η ακρόαση είναι ένα σημάδι σεβασμού και είναι μια σημαντική ικανότητα για το σχολείο, καθώς και αργότερα στη ζωή. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να ακούει πραγματικά τι λέει κάποιος άλλος και προσπαθήστε να καταλάβετε την άποψή του αντί να σκέφτεστε αντεπιχειρήματα για αυτό που λένε όταν μιλούν.

Μιλήστε για πρόσφατα περιστατικά στη διάρκεια του δείπνου.

Τα τακτικά οικογενειακά δείπνα είναι σημαντικά για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και έχουν συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα, όπως χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καλύτερες σχολικές επιδόσεις και υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τις απόψεις τους για το τι συμβαίνει στον κόσμο και στη ζωή τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για τρέχοντα γεγονότα, ένα βιβλίο που διάβασε ή κάτι που μαθαίνει στο σχολείο. Ανταλλάξτε ιδέες και σεβαστείτε τις απόψεις του άλλου.

Ζητήστε του να κάνει πρακτική να βλέπει πράγματα από την άποψη των άλλων.

Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της ενσυναίσθησης, η οποία έχει αποδειχθεί σημαντική για την επιτυχία των παιδιών αργότερα στη ζωή. Όταν τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να βλέπουν τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων, μαθαίνουν να βλέπουν τα πράγματα με λιγότερο απόλυτους τρόπους («Έχω δίκιο, κάνεις λάθος») και δίνουν αξία στα πράγματα, ακόμα κι αν δεν το κάνουν συμφωνώντας μαζί τους.

See Also

Διδάξτε στο παιδί σας να παραμένει πιστό στις πεποιθήσεις και τις σκέψεις του.

Μπορεί να είναι δύσκολο να είναι συνεπές στον εαυτό του όταν οι άλλοι κάνουν κάτι διαφορετικό. Πείτε στο παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση και υπενθυμίστε του ότι το να είστε σίγουροι για τις ιδέες και τις σκέψεις σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσβάλλετε τις απόψεις των άλλων για να κάνετε τη δική σας ισχυρότερη – αυτό είναι το πραγματικό σημάδι εμπιστοσύνης στη γνώμη σας.

Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει ότι τα μηνύματα, τα σχόλια και τα mails που γράφει ή ανταλλάσσει πρέπει να είναι ευγενικά.

Τα παιδιά και οι ενήλικες βρίσκονται συνεχώς σε κινητές συσκευές σήμερα και πολλές επικοινωνίες συμβαίνουν μέσω email, κειμένων και άμεσων μηνυμάτων. Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι πρέπει να εκφράζονται με σεβασμό σε αυτές τις πλατφόρμες. Διδάξτε στα παιδιά να μην προσβάλλουν ποτέ τις σκέψεις των άλλων και να προσπαθούν πάντα να βλέπουν την άποψή τους, όπως θα κάναμε όταν τους μιλούσαν αυτοπροσώπως.

Ποτέ μην προσβάλλετε κάποιον για τη γνώμη του.

Όταν διαφωνείτε για έννοιες ή πεποιθήσεις ή ιδέες, δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει σε προσωπικό επίπεδο. Οι προσβολές ή οι χαρακτηρισμοί δεν πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε συζήτησης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top