Now Reading
Γιατί πρήζονται τα πόδια σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γιατί πρήζονται τα πόδια σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από άλλο ένα σύμπτωμα που σας κάνει να νιώθετε άβολα

Και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από άλλο ένα σύμπτωμα που σας κάνει να νιώθετε άβολα

Το πρήξιμο των ποδιών, που μερικές φορές αναφέρεται ως οίδημα, επηρεάζει περίπου οκτώ στις 10 εγκυμοσύνες. Συνήθως προκαλείται από τα αυξημένα υγρά που κυκλοφορούν γύρω από το σώμα σας. Οι έγκυοι τείνουν να παρατηρούν πρήξιμο των χεριών, των χεριών, των ποδιών ή ακόμα και του προσώπου τους στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, αν και ιδιαίτερα πρήξιμο στα πόδια μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αν το σκεφτείτε, το σώμα σας παράγει [περίπου] 50% περισσότερο όγκο αίματος και άλλα σωματικά υγρά που βοηθούν στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μωρού».

Αν και το πρήξιμο των ποδιών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, γενικά δεν είναι επιβλαβές ούτε για εσάς ούτε για το μωρό σας. Μάθετε τι το προκαλεί και πώς να βρείτε ανακούφιση.

 

Τι προκαλεί οίδημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα πόδια σας (και το σώμα!) μπορεί να διογκωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πρώτο οφείλεται σε μια φυσιολογική αλλαγή που συμβαίνει επειδή ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται σταθερά καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας.

Ο συνολικός όγκος του αίματος αυξάνεται, αλλά αυτό το αίμα είναι λίγο πιο υδαρές από ό,τι εκτός εγκυμοσύνης. Όταν το αίμα είναι υδαρές, είναι πιο δύσκολο για το τμήμα του νερού να παραμείνει εξ ολοκλήρου μέσα στα αγγεία. Κάποιο από αυτό μπορεί να διαρρεύσει στους ιστούς, προκαλώντας το πρήξιμο που βλέπετε.

Το πρήξιμο μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του τοκετού. Εμφανίζεται συχνότερα στο τρίτο τρίμηνο. Μεταξύ 28 και 42 εβδομάδων, ο όγκος του αίματός σας είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν πριν από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, το πρήξιμο των ποδιών μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης και μπορεί να μην προκαλείται μόνο από τον όγκο του αίματος.

 

Το πρώτο τρίμηνο

Εάν είστε πρόσφατα έγκυος και έχετε ανακαλύψει ότι τα παπούτσια σας δεν σας χωρούν πλέον, τα πρησμένα πόδια μπορεί να μην είναι καθόλου ο ένοχος. Η ρελαξίνη, η αναπαραγωγική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση της λεκάνης κατά την προετοιμασία του τοκετού, μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ποδιού μιας εγκύου.

Η ορμόνη αυτή επιτρέπει στους συνδέσμους, τους τένοντες και τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν κυριολεκτικά και να τεντωθούν για να επιτρέψουν τη γέννηση. Αυτή η ορμόνη, ωστόσο, επηρεάζει επίσης τα πόδια σας και μπορεί να κάνει τα πόδια σας να πλατύνουν και να μακραίνουν.

Τα επίπεδα ρελαξίνης είναι στα υψηλότερα επίπεδα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, γι’ αυτό μπορεί να έχετε πρόβλημα να χωρέσετε στα παπούτσια σας κατά το πρώτο τρίμηνο.

 

Το δεύτερο τρίμηνο

Καθώς μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο στις 13 εβδομάδες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας αρχίζουν να πρήζονται για πρώτη φορά. Ίσως τα παπούτσια σας να είναι πιο σφιχτά όταν τα βγάζετε το βράδυ από ό,τι το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή το υγρό συγκεντρώνεται προς το χαμηλότερο μέρος του σώματός σας καθώς περνάει η μέρα, ιδιαίτερα αν είστε στα πόδια σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο πόνος, το βάρος και το μυρμήγκιασμα είναι κοινά συμπτώματα. Η παρατεταμένη ορθοστασία και η παρατεταμένη παραμονή στα πόδια σας για μεγάλες χρονικές περιόδους θα επιδεινώσει επίσης το πρήξιμο.

Αν και αυτό είναι επίσης άβολο (και ενοχλητικό!), ελπίζουμε ότι μπορείτε να παρηγορηθείτε στο γεγονός ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει: προετοιμασία για τον τοκετό. Αυτή η αύξηση της συγκέντρωσης υγρών στους ιστούς και τις αρθρώσεις σας προκειμένου να μαλακώσει το σώμα και να προετοιμαστεί για τον τοκετό.

 

Το τρίτο τρίμηνο

Στις 28 εβδομάδες, μπαίνεις στο τρίτο τρίμηνο. Εάν δεν έχετε ήδη δει πρήξιμο στα πόδια σας, αυτή είναι η πιο συνηθισμένη στιγμή που εμφανίζεται. Εάν το έχετε βιώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το πρήξιμο αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πρόσθετη πίεση στα κάτω άκρα κάνοντας το πρήξιμο ακόμη πιο έντονο στα πόδια και τους αστραγάλους.

Εκτός από την αύξηση του υγρού (από το οποίο υπάρχει τώρα 50% περισσότερα από ό,τι πριν μείνετε έγκυος), το βάρος της μήτρας σας προσθέτει επιπλέον πίεση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Το μωρό σας πιέζει μια μεγάλη φλέβα κι αυτή η πίεση μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία, καθιστώντας την πιο δύσκολη για να μετακινήσετε το υγρό από τα πόδια και πίσω στην καρδιά.

Όταν είστε έγκυος και ξαπλώνετε ανάσκελα, η αύξηση του βάρους από το μωρό μπορεί να συμπιέσει αυτή τη φλέβα και μπορεί να μην επιτρέπει την κατάλληλη παροχέτευση του αίματος από τα κάτω άκρα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλετε να κοιμάστε ανάσκελα στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι οι πιο δύσκολες. Τα καλά νέα είναι ότι χάνετε αυτή την περίσσεια υγρών τις ημέρες μετά τη γέννα. Τα λιγότερο ευχάριστα νέα είναι ότι το χάνετε με αυξημένη ούρηση και νυχτερινές εφιδρώσεις.

 

Πώς να μειώσετε το πρήξιμο στα πόδια σας

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό, μπορεί να αισθάνεται πόνο και άβολα. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να απαλύνετε την ταλαιπωρία σας.

Δείτε Επίσης

Τακτική άσκηση

Η τακτική ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, αυξάνει την κυκλοφορία που μπορεί να βοηθήσει να μετατοπιστεί οποιοδήποτε επίμονο πρήξιμο.

 

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως το γρήγορο φαγητό. Όταν το σώμα αισθάνεται πολύ αλάτι στο σώμα μας, τείνουμε να κρατάμε νερό. Αντίθετα, βάλτε στόχο να γεμίσετε τη διατροφή σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άπαχα κρέατα και πρωτεΐνες.

 

Φορέστε κάλτσες συμπίεσης

Μια άλλη κοινή τεχνική διαχείρισης είναι να φοράτε κάλτσες συμπίεσης. Αυτό ενθαρρύνει την κίνηση και την κυκλοφορία του υγρού.

 

Μείνετε ενυδατωμένες

Η κατανάλωση περισσότερων υγρών όταν παλεύετε με μια χαμένη μάχη με την κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι αντιφατική, αλλά το σώμα μας διατηρεί το νερό εάν δεν παίρνει όσο χρειάζεται.

 

Ανυψώστε τα πόδια σας

Αποφύγετε να στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους και βάλτε τα πόδια σας ψηλά – κυριολεκτικά. Σηκώνετε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας περιοδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα ενθαρρύνει το αίμα και τα υγρά να ρέουν πίσω στην καρδιά σας.

 

Κάντε ένα προγεννητικό μασάζ

Μελέτες δείχνουν ότι το προγεννητικό μασάζ, ειδικά ένα μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στα κάτω άκρα. Ενώ το προγεννητικό μασάζ γενικά κρίνεται ασφαλές για το μωρό σας, λάβετε τα πάντα από τον γιατρό σας πριν κλείσετε ραντεβού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top