Now Reading
Όταν ζητάτε συγγνώμη από έναν έφηβο

Όταν ζητάτε συγγνώμη από έναν έφηβο

Τι γίνεται όταν θέλετε να απολογηθείτε για κάτι που είπατε ή κάνατε

Δεν είναι πρωτοφανές οι έφηβοι και οι γονείς τους να έχουν συγκρούσεις και εντάσεις στη σχέση τους. Κάποιες φορές αιτία θα είναι κάτι που είπατε και μπορεί να προσέβαλε ή να στεναχώρησε το παιδί σας, ακόμα και μία υπόσχεση που μπορεί να αθετήσατε. Τι γίνεται όμως όταν ζητάτε συγγνώμη και το παιδί σας δεν σας συγχωρεί;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να δικαιολογήσουν μια τέτοια συμπεριφορά από έναν έφηβο. Μπορεί να πληγώθηκε περισσότερο από ό,τι νομίζετε από αυτό που είπατε και να αισθάνεται ότι δεν αρκεί μία απλή συγγνώμη. Μπορεί να υπάρχει μία βαθύτερη αιτία για την πικρία του. Ίσως το παιδί σας θέλει να δει ότι αλλάζουν και οι πράξεις σας πριν αποδεχτεί ως ειλικρινή τη συγγνώμη σας. Ή απλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σας συγχωρέσει.

Σε κάθε περίπτωση, να έχετε υπομονή. Μην περιμένετε να σας συγχωρήσει αμέσως επειδή απολογηθήκατε. Παράλληλα όμως μην αφήσετε το θέμα να περάσει έτσι.

Δώστε στο έφηβο παιδί σας χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του, προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη δική του σκοπιά, ακόμα και αν διαφωνείτε, αποδεχτείτε το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί στο γιατί «στράβωσε» η σχέση σας και ζητήστε του να σας συγχωρήσει. Προσπαθήστε να μην μπλέξετε την κριτική στη συγγνώμη σας.

Αν του δώσετε χρόνο και παρόλα αυτά και πάλι δεν αποκατασταθούν οι σχέσεις σας, μην παραδώσετε τα «όπλα». Μην αφήσετε τέτοια συμβάντα να χτίσουν ένα τείχος ανάμεσά σας αλλά μην αναλαμβάνετε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που σας αναλογεί.

Όπως κι εσείς συγχωρείτε το έφηβο παιδί σας για κάποια σκληρά λόγια ή πράξεις που μπορεί να στρέφονται προς εσάς, έτσι και εκείνο είναι υπεύθυνο για να σας συγχωρήσει. Μην υποχωρείτε, παίρνοντας μία στάση ενοχής, ακόμα κι αν το παιδί αρνείται να σας συγχωρήσει.

Δείτε Επίσης

Ζητήστε τη βοήθεια μίας φίλης για να σας δώσει μία διαφορετική οπτική στην κατάσταση. Το βασικό είναι να μην εγκαταλείψετε, αφήνοντας το παιδί να αισθάνεται πίκρα, θυμό και απογοήτευση από τη σχέση του μαζί σας. Αν θεωρείτε ότι έχει πιο συνολικό πρόβλημα να διαχειριστεί τα συναισθήματά του αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για να λύνετε τα προβλήματα που εμφανίζονται στη σχέση σας με το παιδί  στη διάρκεια της εφηβείας του. Κάθε έφηβος και κάθε σχέση είναι μοναδική. Θυμηθείτε πώς ήσασταν εσείς ως έφηβοι. Μην παραλείπετε να δείχνετε την αγάπη σας στο παιδί, να του προσφέρετε την ασφάλεια που χρειάζεται από εσάς ακόμα και αν δεν το παραδέχεται και να το συγχωρείτε για τα λάθη που τυχόν θα κάνει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top