Now Reading
Χικ… ή πώς ο λόξιγκας βοηθάει τα μωρά στην ανάπτυξη

Χικ… ή πώς ο λόξιγκας βοηθάει τα μωρά στην ανάπτυξη

Και τα βοηθάει να ρυθμίζουν την αναπνοή τους

Παρόλο που ο λόξιγκας ως ενήλικας μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να νιώθουμε άβολα, τα μωρά δεν φαίνεται να ενοχλούνται από αυτή τη φυσική διαδικασία του οργανισμού. Επιπλέον μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε δείχνει ότι ο λόξιγκας μπορεί στην πραγματικότητα να εξυπηρετήσει και μια σημαντική λειτουργία για βρέφη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου λένε ότι ο λόξιγκας μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να μάθουν πώς να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν την αναπνοή τους, ενεργοποιώντας τα σήματα του εγκεφάλου.

Ενώ οι ερευνητές και οι επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής γνωρίζουν πώς συμβαίνει ένας λόξιγκας (αρχίζει με μια ακούσια σύσπαση του διαφράγματος που οδηγεί την επιγλωττίδα να κλείσει, προκαλώντας ένα σήμα που ακούγεται ως «χικ»), δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου 13 νεογνών που μέσω ηλεκτρόδιων ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) που είχαν τοποθετηθεί επάνω στο κεφάλι τους. Για να παρακολουθήσουν τα μωρά την ώρα του λόξιγκα, τοποθετήθηκαν αισθητήρες κίνησης στους κορμούς τους. Διαπίστωσαν ότι ο λόξιγκας στα βρέφη πυροδότησε τρία εγκεφαλικά κύματα, το τρίτο από τα οποία μπορεί να βοηθήσει το βρέφος να μάθει να ρυθμίζει τους αναπνευστικούς και μύες ελέγχου που σχετίζονται με την αναπνοή, όπως το διάφραγμα.

Δείτε Επίσης

Η δραστηριότητα που προκαλείται από ένα λόξιγκα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο του μωρού να μάθει πώς να παρακολουθεί τους αναπνευστικούς μύες, ώστε τελικά η αναπνοή να μπορεί να ελεγχθεί με δική του πρωτοβουλία μετακινώντας το διάφραγμα πάνω και κάτω. Όταν γεννιόμαστε, τα κυκλώματα που επεξεργάζονται τις αισθήσεις του σώματος δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα, οπότε η δημιουργία τέτοιων δικτύων είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό ορόσημο για τα νεογέννητα.

Παρόλο που υπάρχει πιθανότητα να μάθετε ακόμα περισσότερα για τον λόξιγκα, αυτή η τελευταία μελέτη μπορεί να καθησυχάσει τους γονείς για αυτό το συχνό φαινόμενο στη βρεφική ηλικία, που τώρα μοιάζει να είναι και ευεργετικό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top