Now Reading
Το υπέροχο διάστημα των πρώτων μηνών

Το υπέροχο διάστημα των πρώτων μηνών

Οδηγίες χρήσεως για… μωράκια

Μοιάζουν και είναι εύθραυστα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια μικρογραφία ανθρώπου με όλα τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των μεγάλων. Κοιτάζοντάς τα θα σας φαίνεται στην αρχή περίεργο, το ότι αυτό το πλασματάκι χωρούσε και βγήκε από την κοιλιά σας και ότι χωρίς να καταλάβετε θα έρθει ή ώρα για να μιλήσει, να κάνει τα πρώτα του βήματα και να μεγαλώνει… Μέχρι να γίνουν βέβαια όλα αυτά θα περάσουν αρκετοί μήνες που το μωρό σας θα εξαρτάται από εσάς…

Στην αρχή το μωράκι σας μπορεί να μοιάζει αστείο ή περίεργο, ειδικά αν έτυχε να ταλαιπωρηθεί στη γέννα του. Το σχήμα από το κεφαλάκι του θα αλλάζει μεγαλώνοντας και τα πρώτα του μαλλάκια θα πέσουν, τα οποία μαλλάκια (αν γεννήθηκε με μαλλιά) μπορεί να είναι διαφορετικά απ’ αυτά που θα έχει όταν πέσει το χνούδι και βγάλει τα κανονικά.

Όσο κι αν βιάζεστε για εκφράσεις χαμόγελου και επικοινωνίας, μέχρι τους πρώτους 6 μήνες περίπου, η βασική έκφραση των αναγκών του θα σας γνωστοποιείται μέσω του κλάματος! Του ότι δεν είναι σε θέση να χαμογελάσει δεν σημαίνει ότι δεν νιώθει ή δεν εκτιμά την επαφή και την αγάπη σας, όταν ήρεμο και το φροντίζετε. Ιδικά όταν το έχετε αγκαλιά του δημιουργείτε το αίσθημα γαλήνης και ασφάλειας που είναι σημαντικά για την ψυχική και σωματική του ανάπτυξη.

Τα στεγνά μπάνια του μωρού στην αρχή με σφουγγάρι θα βοηθήσουν να πέσει πιο γρήγορα το κομμάτι του ομφάλιου λώρου από τον αφαλό του.

Το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του λέγεται κρανιακή πηγή και μπορεί στην αρχή να σας πανικοβάλει στο πώς θα το πιάνετε, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά ανθεκτικό και το προστατεύει.

Μην ανησυχήσετε αν χάσει βάρος την πρώτη εβδομάδα, είναι απολύτως φυσιολογικό. Σταδιακά θα το πάρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στην αρχή θα αναρωτιέστε για το αν τρέφετε αρκετά κι αν πίνει αρκετό γάλα, αλλά συνήθως ένα μωρό δείχνει με τον τρόπο του πότε πεινάει και αν έχει χορτάσει. Είναι μια διαδικασία που ομαλοποιείται σιγά σιγά από τις πρώτες εβδομάδες.

Το δέρμα κι η επιδερμίδα των μωρών συχνά είναι ξηρή, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για αυτό αλλά ωφελεί μια υποαλλεργική βρεφική σειρά περιποίησης, ειδικά για την περιοχή της πάνας. Επίσης μπορεί το μωράκι να εμφανίσει βρεφική ακμή τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Δείτε Επίσης

Αν ο καιρός ευνοεί και δεν υπάρχει έξαρση ιώσεων μπορείτε σιγά σιγά να αρχίσετε να βγάζετε το μωρό σας βόλτα έξω… Αποφύγετε τα μέρη με συνωστισμό και τα μεταφορικά μέσα, αλλά μια βόλτα στο πάρκο και στη φύση, ή σε μια παιδική χαρά θα του κάνει καλό.

Προετοιμαστείτε για αρκετό κλάμα! Το πρώτο διάστημα είναι ο μόνος τρόπος για να σας δείξουν τι χρειάζονται και τι νιώθουν.

Τα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες αλλά με αρκετά διαλείμματα… καθώς ταυτόχρονα πεινάνε κι αρκετά. Στο πρώτο διάστημα προσπαθήστε να συντονίζετε σε ένα βαθμό τις ώρες του ύπνου σας, για να έχετε δυνάμεις…

Το πρώτο δύσκολο κομμάτι θα περάσει χωρίς να το καταλάβετε, κι είναι τόσο έντονη η χαρά από το θαύμα της ζωής και της γέννησης που οποιαδήποτε δυσκολία σύντομα θα σας φαίνεται παιχνιδάκι… Απολαύστε όσο μπορείτε τους πρώτους μήνες του μωρού σας… είναι πραγματικά υπέροχοι!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top