Now Reading
7 λόγοι για τους οποίους οι εσωστρεφείς γίνονται σπουδαίοι γονείς, σύμφωνα με την επιστήμη

7 λόγοι για τους οποίους οι εσωστρεφείς γίνονται σπουδαίοι γονείς, σύμφωνα με την επιστήμη

Το να είσαι εσωστρεφής μπορεί να σου δώσει μερικά πλεονεκτήματα ως προς το τι είδος γονιός είσαι

Κάποιοι μπορεί να σας θεωρούν έναν ήσυχο γονέα που του αρέσει να κάθεται μόνος του στην παιδική χαρά, αλλά το να είστε εσωστρεφής γονιός έχει τα προνόμιά του. Εάν απολαμβάνετε την πιο ήρεμη πλευρά της ζωής – και απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας χωρίς παιδιά – τότε είστε τυχεροί γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, το να είστε εσωστρεφής γονιός μπορεί να ωφελήσει τόσο εσάς όσο και το μικρό σας.

Η Sophia Dembling, η συγγραφέας του Introverts in Love: The Quiet Way to Happily Ever After, και η Susan Krauss Whitbourne, καθηγήτρια ψυχολογίας και επιστημών του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και συγγραφέας πολλών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του The Search for Fulfillment, συμφωνούν ότι οι εσωστρεφείς έχουν σίγουρα τα πλεονεκτήματά τους στον άγριο και υπέροχο κόσμο της ανατροφής των παιδιών.

7 λόγοι για τους οποίους οι εσωστρεφείς κάνουν σπουδαίους γονείς, σύμφωνα με την επιστήμη

Είναι υπέροχοι ακροατές.

Το να μπορείτε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το παιδί σας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων κάθε γονέα. Και ένα τεράστιο μέρος της επικοινωνίας βασίζεται στην ακρόαση, μια ικανότητα στην οποία οι εσωστρεφείς έχουν ιδιαίτερο χάρισμα. «Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πολύ καλοί ακροατές», λέει η Dembling, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα καλοί στο να αντιμετωπίζουν παιδιά που είναι επίσης εσωστρεφή. «Ένας εσωστρεφής συνδυασμός γονέα-παιδιού λειτουργεί υπέροχα – ο γονιός δεν φρικάρει όταν το παιδί θέλει να καθίσει ήσυχα στο δωμάτιό του με ένα βιβλίο».

Τείνουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

Μην περιμένετε πολλές κραυγές και φωνές από αυτό τον χαρακτήρα, καθώς οι εσωστρεφείς συνήθως απομακρύνονται όταν οι συζητήσεις γίνονται τεταμένες. Η Σοφία συμφωνεί, εξηγώντας ότι «κρατούν τα πράγματα για τον εαυτό τους και αποφεύγουν τις συγκρούσεις», οπότε αν το παιδί τους έχει μια πλήρη κατάρρευση στην προπόνηση ποδοσφαίρου, μην εκπλαγείτε αν η απάντησή τους φαίνεται παθητική στην αρχή.

Συχνά είναι σε αρμονία με τις ανάγκες των παιδιών τους.

Οι γονείς που είναι εσωστρεφείς συνήθως μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους σε βαθύτερο επίπεδο. «Τείνουν να είναι πιο προσανατολισμένοι προς τα μέσα, όπως υπονοεί το όνομα [εσωστρεφής], και ως εκ τούτου, πιο στοχαστικοί, πιο ήσυχοι και ίσως πιο συνειδητοποιημένοι για την εσωτερική τους κατάσταση», λέει η Δρ. Whitbourne.

Είναι πολύ επιλεκτικοί στο πού δίνουν προσοχή.

Οι εσωστρεφείς συνήθως δείχνουν να είναι ήσυχοι και συγκρατημένοι στην επιφάνεια, οπότε αυτό σημαίνει πολύ περισσότερο αν σας θεωρούν σημαντικό άτομο στη ζωή τους. «Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν χρειάζονται πολλές σχέσεις και είναι επιλεκτικοί σε ποιον δίνουν το χρόνο και την προσοχή τους, επομένως τείνουν να είναι πολύ πιστοί και να επενδύουν βαθιά όταν αποφασίζουν να επενδύσουν», εξηγεί η Dembling. Και ποιος αποκομίζει τα μέγιστα από αυτή τη συμφωνία; Οι απόγονοί τους φυσικά.

Δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να κάνουν παρέα στο σπίτι.

Δείτε Επίσης

Είναι αλήθεια ότι μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις μπορούν να γίνουν στην αυλή σας — και οι εσωστρεφείς ξέρουν πώς να το εκμεταλλευτούν. Είτε βλέπετε ταινίες με ένα μπολ ποπ κορν είτε κάνετε ποδήλατο στο δρόμο, το σπίτι είναι το αγαπημένο μέρος για να ζήσει κάποιος εσωστρεφής. Η Dembling συμφωνεί: τα παιδιά σας «θα έχουν κάποιον να κάτσουν ήσυχα στον καναπέ και κάποιον που δεν φοβάται τη σιωπή».

Συνήθως δεν ευδοκιμούν σε χαοτικές κοινωνικές καταστάσεις.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το να είσαι σε μια γεμάτη αυλή με πολλά παιδιά που ουρλιάζουν δεν είναι η αγαπημένη δραστηριότητα ενός εσωστρεφούς στον κόσμο, αλλά το κάνουν να λειτουργεί. «Μπορεί να είναι ένας αγώνας για τους εσωστρεφείς να διασκεδάσουν σε εκδηλώσεις όπως τα παιδικά πάρτι γενεθλίων, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί εξωστρεφείς γονείς που τους αρέσει να ξεχωρίζουν, οπότε δεν πρόκειται να ξεχωρίσουν τόσο πολύ αν τύχει να αναμειχθούν λίγο στο παρασκήνιο», λέει η Δρ. Whitbourne.

Και αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, προσθέτει, λέγοντας: «Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι η ικανότητα να αναμειγνύονται στο παρασκήνιο μπορεί να είναι ένα καλό χαρακτηριστικό των γονέων, επειδή μπορεί να σημαίνει ότι είστε περισσότερο επικεντρωμένοι στο παιδί παρά στον εαυτό σας».

Είναι εκπληκτικά θερμοί.

Αν και οι εσωστρεφείς δεν είναι από τη φύση τους πολύ εκδηλωτικοί, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μη φιλικοί άνθρωποι. «Οι εσωστρεφείς μπορούν να είναι τόσο ζεστοί και στοργικοί και να ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους όσο μπορεί κανείς να φανταστεί», λέει η Δρ Whitbourne. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε μια πιο ήσυχη μαμά, φροντίστε να απλώσετε το χέρι σας και να πείτε ένα γεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top