Now Reading
Το βρεφικό μασάζ έχει πολλά οφέλη για τα μωρά – και τους γονείς

Το βρεφικό μασάζ έχει πολλά οφέλη για τα μωρά – και τους γονείς

Δες τι οφέλη προσφέρει και πώς να κάνεις μασάζ στο μωρό σου

Δες τι οφέλη προσφέρει και πώς να κάνεις μασάζ στο μωρό σου

Μπορεί να μην σκέφτεστε να κάνετε στο μωρό σας ένα πλήρες μασάζ για βρέφη, γιατί έχετε ήδη την αίσθηση ότι το αγγίζετε συνεχώς—μυρίζοντας το κεφάλι του, φιλώντας τα μάγουλά του, χαϊδεύοντάς του την πλάτη, κρατώντας το μικροσκοπικό του χεράκι. Αλλά τα οφέλη μιας πιο αφοσιωμένης ρουτίνας βρεφικού μασάζ είναι πολλά για τα μωρά και, όπως φαίνεται, και για τους γονείς.

Όταν ένα μωρό κάνει μασάζ τακτικά, στην πραγματικότητα διεγείρεις το κεντρικό νευρικό του σύστημα, χτίζεις τον μυϊκό τόνο και βοηθάς στην απελευθέρωση σεροτονίνης που βοηθά στη δημιουργία ζωτικών συνδέσεων με εσάς, τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.

Μια μελέτη αναφέρει ότι τα πρόωρα και τελειόμηνα βρέφη που λαμβάνουν μασάζ από φροντιστές είναι επίσης πιο πιθανό να δουν μεγαλύτερη αύξηση βάρους και να βιώσουν αυξημένη μείωση του πόνου, βελτιωμένη εγρήγορση και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αλλά το βρεφικό μασάζ είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για τους γονείς να δημιουργήσουν μια ηρεμιστική ρουτίνα καθώς όλα έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση μιας άλλης χημικής ουσίας, της ορμόνης ωκυτοκίνης, η οποία βοηθά στην ενθάρρυνση του δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιού.

Το να κάνετε στο μωρό σας ένα καταπραϋντικό τρίψιμο μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας. Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ικανοί στο χειρισμό των μωρών τους αφού του κάνουν σταθερά μασάζ. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε το βρεφικό μασάζ μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας και να αποκομίσετε τα οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το μωρό.

Βασικό μασάζ για βρέφη

Στον πυρήνα του, το μασάζ έχει να κάνει με τη δύναμη της αφής, η οποία είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις με τις οποίες γεννιούνται τα μωρά. Εάν η ιδέα της ενσωμάτωσης μιας νέας ρουτίνας μασάζ είναι συντριπτική, διατηρήστε την απλή, αλλά στοχεύστε στη συνέπεια. Τα οφέλη είναι σωρευτικά, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο κάνετε μασάζ, τόσο περισσότερα οφέλη θα έχετε εσείς και το μωρό.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς – ούτε πολύ αργά για να ξεκινήσετε. Το μασάζ μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα της ζωής του, σχεδόν χωρίς αντενδείξεις.

Για τα νεογέννητα, ξεκινήστε ξαπλώνοντας το μωρό στο στήθος σας και κάνοντας μασάζ στην πλάτη, τα χέρια και τα πόδια του, αποφεύγοντας παράλληλα την επούλωση του ομφάλιου λώρου. Μόλις τα μωρά φτάσουν την ηλικία των 3 εβδομάδων, μπορείτε να αρχίσετε να τα ξαπλώνετε και να κάνετε ένα μασάζ σε όλο το σώμα.

Διατηρήστε την πίεση σταθερή αλλά ελαφριά

Χρησιμοποιήστε μια μέτρια πίεση με τα δάχτυλά σας για να κάνετε μασάζ στο μικρό σας, αποφεύγοντας την πολύ ελαφριά πίεση που οδηγεί σε γαργάλημα. Μπορείτε να προσαρμόσετε την πίεση καθώς το μωρό μεγαλώνει και αποκτά μυϊκό τόνο.

Ακολουθήστε τα σημάδια του μωρού

Μερικές φορές οι γονείς αποθαρρύνονται αν το μωρό στριφογυρίζει πολύ, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό. Παρακολουθήστε τα σημάδια ετοιμότητας του μωρού, ώστε να μπορείτε να βρείτε τον βέλτιστο χρόνο για μασάζ, που μπορεί να περιλαμβάνει οπτική επαφή, χαμόγελο και εγρήγορση. Εάν το μωρό γυρίζει προς τα πίσω ή κλαίει, συνιστάται να περιμένετε. Θυμηθείτε, είστε ο ειδικός στο παιδί σας. Θα μπορείτε να πείτε πότε το μασάζ θα βοηθήσει.

Δοκιμάστε λάδια

Αν και δεν χρειάζεστε λάδι για μασάζ, μπορεί να δημιουργήσει μια βαθύτερη, πιο ομαλή αισθητική εμπειρία. Τα καλύτερα έλαια για χρήση είναι τα βιολογικά, βρώσιμα, μη επεξεργασμένα έλαια όπως το λάδι καρύδας ή αμυγδάλου.

Κρατήστε το δωμάτιο ζεστό

Για να προωθήσετε καλύτερα τα οφέλη του μασάζ, θα θέλετε την επαφή δέρμα με δέρμα. Οπότε κρατήστε το δωμάτιο ζεστό, έτσι ώστε το παιδί σας να είναι άνετο όσο δεν είναι ντυμένο. Μην ξεχάσετε να βγάλετε οποιοδήποτε κόσμημα φοράτε και να κόψετε τα νύχια σας για να αποφύγετε τυχαίες γρατσουνιές.

Παραμείνετε σε σύντομες συνεδρίες

Δεν χρειάζεστε μια πλήρη συνεδρία 10 ή 20 λεπτών για να είναι αποτελεσματικό το μασάζ,. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο μωρό για λίγα λεπτά ενώ το αλλάζετε, κατά τη διάρκεια του μπάνιου, ακόμη και εν κινήσει όταν ψωνίζετε ή προσφέρετε μασάζ ποδιών ενώ ταξιδεύετε.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε απαλό μασάζ στα χέρια και τα πόδια του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας σίτισης, κάτι που μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει και να τρέφεται πιο αποτελεσματικά. Τούτου λεχθέντος, προσπαθήστε να περιμένετε 30 λεπτά μετά το τάισμα πριν τρίψετε την κοιλιά του μωρού.

Δείτε Επίσης

Πώς να κάνετε βρεφικό μασάζ στο μωρό σας

Για τα μωρά, το βρεφικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από κολικούς ή αέρια, να βελτιώσει τον ύπνο, να βοηθήσει με τον πόνο της οδοντοφυΐας και ακόμη και να βοηθήσει με την πίεση των ιγμόρειων. Εδώ είναι μερικές τεχνικές για να δοκιμάσετε.

Μασάζ κοιλιάς για δυσκοιλιότητα και αέρια

Το μασάζ στην κοιλιά μπορεί να γίνει καθημερινά για να διατηρείται το μωρό τακτικό. Τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το τάισμα, πιέστε την κοιλιά του μωρού από τη δεξιά προς την αριστερή πλευρά σε κύκλους δεξιόστροφα, φροντίζοντας να το ακολουθείτε με το άλλο σας χέρι. Όταν κάνετε μασάζ στην κοιλιά, να χρησιμοποιείτε πάντα δεξιόστροφα, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να περάσουν τα αέρια και να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα.

Δοκιμάστε επίσης μασάζ ποδιών για τη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα απλά τρίβοντας με τον αντίχειρα σας σε κύκλους και χαϊδεύοντας στη μέση του ποδιού του μωρού από τα δεξιά προς τα αριστερά και μετά κάντε μασάζ στη φτέρνα. Αυτό βοηθά πραγματικά τα μωρά που υποφέρουν από χρόνια δυσκοιλιότητα.

Μασάζ προσώπου για οδοντοφυΐα και ύπνο

Ένα μίνι μασάζ προσώπου μπορεί να είναι χαλαρωτικό και να βοηθήσει με τον πόνο στον ύπνο και την οδοντοφυΐα. Τοποθετήστε και τα δύο χέρια στο μέτωπο του παιδιού σας και χαράξτε τις πλευρές του προσώπου μέχρι το πηγούνι του. Εάν το μωρό σας βγάζει οδοντοφυΐα, μπορείτε να κάνετε μικρούς κύκλους στη γραμμή του σαγονιού από τα αυτιά μέχρι το πηγούνι.

Βρεφικό μασάζ για κρυολογήματα μωρών

Για τα κρυολογήματα των μωρών, τοποθετήστε τα δάχτυλά σας σε κάθε πλευρά της μύτης τους, χαϊδεύοντας προς τα κάτω για να τα βοηθήσετε να ανακουφίσουν την πίεση στα ιγμόρειά τους.

Τρίψιμο για την πλάτη του μωρού για χαλάρωση

Βοηθά τα μωρά να επιτελούν τον χρόνο της κοιλιάς και να επωφελούνται από ένα χαλαρωτικό μασάζ. Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στην πλάτη του μωρού χρησιμοποιώντας την ίδια κυκλική κίνηση που κάνατε στην κοιλιά του, χαϊδεύοντας μέχρι τα πόδια του. Μπορείτε να τοποθετήσετε έναν μικρό καθρέφτη στο πάτωμα μπροστά τους για να το βοηθήσετε να διασκεδάσει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top