Now Reading
Τοξικό σοκ – ένας κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζουν τα κορίτσια στην εφηβεία

Τοξικό σοκ – ένας κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζουν τα κορίτσια στην εφηβεία

Περίοδος, χρήση του ταμπόν και υγιεινή – όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το τοξικό σύνδρομο είναι μια ασθένεια που συμβαίνει σπάνια και έχει ως αιτία κάποια μόλυνση. Η μόλυνση αυτή μπορεί να προκληθεί από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ή του σταφυλόκοκκου. Αν και συνήθως τα συγκεκριμένα βακτήρια δεν δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους, όταν ωστόσο οι τοξίνες τους περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να προκαλέσουν κρίσιμη ανοσολογική αντίδραση.

Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται το τοξικό σοκ, το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα κι ενδέχεται να βλάψει αρκετά όργανα, όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά, και το ήπαρ – ενώ μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο του ασθενή.

Αυτό δυστυχώς συνέβη πριν λίγες μέρες, όταν ένα κορίτσι 17 ετών στη Γαλλία έχασε τη ζωή του από τοξικό σοκ που προκλήθηκε από τη χρήση ταμπόν.

Στο περιστατικό της άτυχης κοπέλας, το σύνδρομο τοξικού σοκ προκλήθηκε από σταφυλόκοκκο.

Συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Δείτε Επίσης

  • Ξαφνικός πυρετός πάνω από 39° C
  • Χαμηλή αρτηριακής πίεσης
  • Ταχυκαρδίας
  • Ναυτία
  • Τάσεις εμετού, λιποθυμίας, ζαλάδας, και γενικευμένης ανησυχίας και σύγχυσης
  • Εξάνθημα
  • Έντονος πόνος
  • Συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη: όπως μυϊκοί πόνοι, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλος ή πονόλαιμο.
  • Ερυθρότητα στο εσωτερικό της μύτης και του στόματος.
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Δέρμα που ξεφλουδίζει ή/και δημιουργεί φολίδες, ιδιαίτερα στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών

Το σύνδρομο τοξικού σοκ εμφανίστηκε ως όρος της ιατρικής τη δεκαετία του 1980 από το μικροβιολόγο Philip Tierno και την ομάδα του οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα συνθετικά υλικά εξασφάλιζαν εύφορο περιβάλλον στα βακτήρια. Συγκεκριμένα, βακτηριολόγοι και λοιμωξιολόγοι εξηγούν ότι, εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικότητας αυτών των προϊόντων και της τοποθέτησής τους μέσα στον κόλπο, ευνοείται η αύξηση παραγωγής τοξινών από το σταφυλόκοκκο, οι οποίες, μάλιστα, βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες για να εξαπλωθούν – με αποτέλεσμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οξυγόνου στην περιοχή η οποία αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Τι μέτρα να πάρετε

  • Να προτιμάτε μικρής απορροφητικότητας ταμπόν. Όσο περισσότερο υγρό απορροφάται τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
  • Να μην υπερβαίνετε τη χρήση του ίδιου ταμπόν για περισσότερες από οχτώ ώρες. Ιδανικά, να το αλλάζετε κάθε 4 ώρες.
  • Αν έχετε έντονη ροή είναι καλύτερο να προτιμάτε αποκλειστικά σερβιέτες.
  • Τα ταμπόν θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος για να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηρίων.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top